pondělí 22. února 2016

Kuřecí fajitas

Kuřecí fajitas


Fajitas

  • 1000 g kuřecích prsou bez kůže
  • 250 g cibule
  • 400 g silnostěnných paprik 
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • 400 g nakládaných červených fazolí (1 plechovka)
  • 340 g nakládané kukuřice (1 plechovka)
  • 4 stroužky česneku
  • 4 - 5 čajových lžiček šťávy z limetky
  • 10 polévkových lžic olivového oleje
  • 1 čajová lžička koriandru
  • 1 čajová lžička římského kmínu
  • mleté chilli (podle chuti)
  • sůl, pepř


Dresink

  • 180 g zakysané smetany
  • 3 čajové lžičky šťávy z limetky
  • čerstvá chilli paprička
  • 1 větší stroužek česneku
  • sůl, pepř, mleté chilli


Jak na to  

- na suché pánvi dobře opéct pokrájené papriky, chilli papričku, cibuli a česnek
- přilít olej, vmíchat koření - koriandr, římský kmín, mleté chilli
- přilít fazole, cca 5 minut povařit, přidat kukuřici, minutu povařit, vypnout
- kuřecí prsa pokrájet, krátce zprudka opéct na olivovém oleji, snížit teplotu, okořenit
- 8 až 10 minut dusit ve vlastní šťávě, vmíchat do zeleniny, společně minutu povařit
- vmíchat šťávu z limetky
.

V případě, že budeme vařit na 2 pánvích současně, bude oběd nebo večeře raz dva na stole.


Příprava

Sloupnutou cibuli a omyté a osušené papriky pokrájíme na proužky.
Oloupané stroužky česneku na plátky a chilli papričku na kolečka.
Kuřecí prsa opláchneme a dobře osušíme papírovou utěrkou.
Nakrájíme je na nudličky.


Orestování a zeleniny

Rozpálíme na sucho pánev.
Nasypeme na ni papriky, chilli papričku, cibuli a česnek.
Okolo 5 minut promícháváme.

Na pánev s dobře opečenou zeleninou nalijeme 5 polévkových lžic olivového oleje.
Vmícháme koriandr, římský kmín a podle chuti mleté chilli.
Chilli pro začátek stačí maximálně na špičku kávové lžičky, přidat můžeme kdykoliv.

Přilijeme celý obsah konzervy s fazolemi.
Na středním plameni okolo 5 minut promícháváme, aby se co nejvíce vyvařil nálev z fazolí.
Zkontrolujeme konzervu s kukuřicí, v případě potřeby ji scedíme.
Kukuřici vmícháme do směsi, vypneme.
Od kvalitního výrobce bude v konzervě minimum nálevu, tak dvě tři polévkové lžíce.
Pak klidně přidáme celý obsah konzervy.
V opačném případě musíme cedit.



Orestování masa

  • Na druhé pánvi připravujeme kuřecí prsa.
  • Rozehřejeme 5 polévkových lžic olivového oleje.
    Maso zprudka krátce opečeme dozlatova.

  • Snížíme teplotu.
  • Vmícháme čajovou lžičku soli, půl lžičky pepře a na špičku nože mletého chilli.
    8 až 10 minut na mírném plameni promícháváme.
    Maso se bude dusit ve vlastní šťávě, po jejím vyvaření, se začne opékat.
    Ještě minutu dvě restujeme.

  • Měkké maso smícháme se zeleninou.
  • Společně půl minuty až minutu na mírném plameni opatrně promícháváme.
    Vypneme.
    Dochutíme šťávou z limetky.

  • Fajitas ideálně podáváme v tortille.
  • Ale hodí se i rýže, bagety...
    Pro přípravu s rýží po orestování masa přilijeme přibližně 200 mililitrů kuřecího vývaru.
    Dusíme do měkka.


Dresink

Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Opláchnutou a osušenou chilli papričku nakrájíme na kostičky.
Do zakysané smetany vmícháme česnek a chilli papričku.
Chuť doladíme šťávou z limetky, chilli kořením, solí a pepřem.








Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat