Marti a Honzo, díky za králíka!
˙
- vykuchaný králík
- 200 g slaniny
- 50 g sádla
- 5 stroužků česneku
- 2 střední cibule
- sůl, kmín
Jak na to
- králíka naporcovat, prošpikovat slaninou, osolit
- na dno pekáče dát kousky sádla, urovnat kolečka cibule, posadit porce králíka
- potřít utřeným česnekem, posypat kmínem, podlít malým množstvím vody
- pekáč zakrýt, vložit do rozpálené trouby, teplotu stáhnout na 160 °C, polévat výpekem
- po 60 až 90 minutách zvýšit teplotu na 200 °C, péct 20 až 35 minut stále zakryté
- odkrýt, dopéct okolo 20 minut dozlatova
.
- králíka naporcovat, prošpikovat slaninou, osolit
- na dno pekáče dát kousky sádla, urovnat kolečka cibule, posadit porce králíka
- potřít utřeným česnekem, posypat kmínem, podlít malým množstvím vody
- pekáč zakrýt, vložit do rozpálené trouby, teplotu stáhnout na 160 °C, polévat výpekem
- po 60 až 90 minutách zvýšit teplotu na 200 °C, péct 20 až 35 minut stále zakryté
- odkrýt, dopéct okolo 20 minut dozlatova
.
Příprava
Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.
- Sloupnutou cibuli nakrájíme na kolečka. Dáme je společně se sádlem na dno pekáče.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
- Vykuchaného králíka opláchneme studenou vodou a osušíme papírovou utěrkou. Naporcujeme ho na 6 až 8 dílů.
Hlavu, odřezky, kosti a vnitřnosti můžeme dát vařit na polévku nebo vývar nebo obrané uvařené maso použijeme třeba do rizota nebo k těstovinám.
Na vývar do vody studené, k dalšímu použití uvařeného obraného masa do vody vroucí.
- Ze slaniny odkrojíme 6 až 8 zhruba půlcentimetru silných proužků. Porce králíka s nimi prošpikujeme.
Do masa uděláme nožem díru a slaninu do ní zasuneme. Na jednu porci králíka použijeme jeden až dva proužky. Když dáme předem slaninu na chvilku do mrazáku, bude se s ní lépe pracovat.
Zbytek slaniny nakrájíme na kostičky.
Příprava na pečení
- Porce králíka z obou stran osolíme a potřeme česnekem.
- Urovnáme je na cibuli v pekáči.
- Posypeme kmínem a přidáme kostky slaniny.
- Do pekáče vedle masa nalijeme 50 mililitrů vody.
Pečení
- Pekáč s králíkem zakryjeme, vložíme ho do rozehřáté trouby. Teplotu stáhneme na 160 °C.
- Pečeme 60 až 90 minut. Porce králíka během pečení 2x až 3x polijeme výpekem.
Pokud máme králíka malého, bude stačit 60 minut, čím je větší, tím více minut přidáme.
- Zvýšíme teplotu na 200 °C. Pečeme stále v zakrytém pekáči.
Po 20 minutách zkontrolujeme, králík by měl být skoro měkký.
Zkusíme zahýbat stehenní kostí, pokud jde ztuha, vrátíme zakrytý pekáč na 15 až 20 minut do trouby.
- Pekáč odkryjeme, teplotu nesnižujeme. Za častého polévání jednotlivých porcí dopečeme 20 až 30 minut dozlatova.
Maso by mělo být krásně měkké.
Pomalé pečení viz TIP!
Pečeného králíka podáváme s bramborovým knedlíkem a zelím kysaným nebo hlávkovým.
Nebo třeba s knedlíkem kynutým, houskovým, špenátem... Výborný bude i s bramborovou kaší.
TIP! Pomalé pečení
- Zapneme sporák, nastavíme na 180 °C. Do rozehřáté trouby vložíme zakrytý pekáč s připravenými porcemi králíka.
Po 10 minutách teplotu stáhneme na 90 až 95 °C.
A 8 až 9 hodin si králíka všímat nemusíme, tedy ideálně dáme péct přes noc.
- Pekáč vyndáme z trouby, králíka zkontrolujeme, bude krásně měkký. Důkladně ho polijeme šťávou z pekáče.
Vrátíme do trouby, bez zakrytí.
Teplotu zvýšíme na 200 °C.
Dopečeme do zlatova, tak 15 až 20 minut.
V půlce znovu přelijeme vypečenou šťávou.
TIP! Při pomalém pečení můžeme do pekáče k porcím králíka přidat zeleninu, třeba silnostěnnou papriku pokrájenou na menší kusy, mrkev, celer, červenou řepu...
Bezva budou i houby.
Hani, vypadá opravdu luxusně. Jsi moc šikovná!!!
OdpovědětVymazatMarti, díky!
Vymazat