sobota 19. března 2016

Pečený králík

    Pečený králík s česnekem a slaninou

    Marti a Honzo, díky za králíka!

    ˙
    • vykuchaný králík
    • 200 g slaniny
    • 50 g sádla
    • 5 stroužků česneku
    • 2 střední cibule
    • sůl, kmín


    Jak na to  

    - králíka naporcovat, prošpikovat slaninou, osolit
    - na dno pekáče dát kousky sádla, urovnat kolečka cibule, posadit porce králíka
    - potřít utřeným česnekem, posypat kmínem, podlít malým množstvím vody
    - pekáč zakrýt, vložit do rozpálené trouby, teplotu stáhnout na 160 °C, polévat výpekem
    - po 60 až 90 minutách zvýšit teplotu na 200 °C, péct 20 až 35 minut stále zakryté
    - odkrýt, dopéct okolo 20 minut dozlatova
    .

    Příprava

    Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

    • Sloupnutou cibuli nakrájíme na kolečka.
    • Dáme je společně se sádlem na dno pekáče.
      Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.

    • Vykuchaného králíka opláchneme studenou vodou a osušíme papírovou utěrkou.
    • Naporcujeme ho na 6 až 8 dílů.
      Hlavu, odřezky, kosti a vnitřnosti můžeme dát vařit na polévku nebo vývar nebo obrané uvařené maso použijeme třeba do rizota nebo k těstovinám.
      Na vývar do vody studené, k dalšímu použití uvařeného obraného masa do vody vroucí.

    • Ze slaniny odkrojíme 6 až 8 zhruba půlcentimetru silných proužků.
    • Porce králíka s nimi prošpikujeme.
      Do masa uděláme nožem díru a slaninu do ní zasuneme. Na jednu porci králíka použijeme jeden až dva proužky. Když dáme předem slaninu na chvilku do mrazáku, bude se s ní lépe pracovat.
      Zbytek slaniny nakrájíme na kostičky.


    Příprava na pečení

    • Porce králíka z obou stran osolíme a potřeme česnekem.
    • Urovnáme je na cibuli v pekáči.
    • Posypeme kmínem a přidáme kostky slaniny.
    • Do pekáče vedle masa nalijeme 50 mililitrů vody.


    Pečení

    • Pekáč s králíkem zakryjeme, vložíme ho do rozehřáté trouby.
    • Teplotu stáhneme na 160 °C.

    • Pečeme 60 až 90 minut.
    • Porce králíka během pečení 2x až 3x polijeme výpekem.
      Pokud máme králíka malého, bude stačit 60 minut, čím je větší, tím více minut přidáme.

    • Zvýšíme teplotu na 200 °C.
    • Pečeme stále v zakrytém pekáči.
      Po 20 minutách zkontrolujeme, králík by měl být skoro měkký.
      Zkusíme zahýbat stehenní kostí, pokud jde ztuha, vrátíme zakrytý pekáč na 15 až 20 minut do trouby.

    • Pekáč odkryjeme, teplotu nesnižujeme.
    • Za častého polévání jednotlivých porcí dopečeme 20 až 30 minut dozlatova.
      Maso by mělo být krásně měkké.

    Pomalé pečení viz TIP!

    Pečeného králíka podáváme s bramborovým knedlíkem a zelím kysaným nebo hlávkovým.
    Nebo třeba s knedlíkem kynutým, houskovým, špenátem... Výborný bude i s bramborovou kaší.






    TIP!  Z králičích jater připravíme rychlou paštiku.

    TIP!  Pomalé pečení
    • Zapneme sporák, nastavíme na 180 °C.
    • Do rozehřáté trouby vložíme zakrytý pekáč s připravenými porcemi králíka.
      Po 10 minutách teplotu stáhneme na 90 až 95 °C.
      A 8 až 9 hodin si králíka všímat nemusíme, tedy ideálně dáme péct přes noc.

    • Pekáč vyndáme z trouby, králíka zkontrolujeme, bude krásně měkký.
    • Důkladně ho polijeme šťávou z pekáče.
      Vrátíme do trouby, bez zakrytí.
      Teplotu zvýšíme na 200 °C.
      Dopečeme do zlatova, tak 15 až 20 minut.
      V půlce znovu přelijeme vypečenou šťávou.

    TIP!  Při pomalém pečení můžeme do pekáče k porcím králíka přidat zeleninu, třeba silnostěnnou papriku pokrájenou na menší kusy, mrkev, celer, červenou řepu...
    Bezva budou i houby.


    2 komentáře: