- 500 g tofu
- 450 g zelené silnostěnné papriky (2 větší)
- 300 g cibule
- 250 g červené silnostěnné papriky (1 větší)
- 200 ml husté rajčatové šťávy (passata)
- 10 polévkových lžic olivového oleje (8 + 2)
- 6 polévkových lžic sójové omáčky
- 4 stroužky česneku
- 2 ks 425ml konzervy fazolí
- 1 - 2 pálivé papričky (chilli, jalapenos)
- 1 čajová lžička oregana
- 1 čajová lžička římského kmínu
- hrst čerstvých lístků koriandru
- mleté chilli
- sůl
Jak na to
- v míse zasypat osušené kostky tofu mletým chilli
- na oleji 5 minut restovat proužky cibule, přidat plátky česneku
- po 2 minutách nasypat nakrájené papriky a římský kmín, okolo 10 minut promíchávat, přendat do hrnce
- přidat rajčatovou šťávu, sójovou omáčku, oregano a sůl, 8 minut zakryté povařit
- na pánvi na oleji opéct tofu, podle potřeby osolit, přendat do hrnce, pánev propláchnout 50 ml vody, také přelít do hrnce
- vmíchat fazole a část lístků koriandru, přivést k varu, snížit teplotu, nezakryté 5 - 8 minut povařit
- podávat posypané lístky koriandru
.
- v míse zasypat osušené kostky tofu mletým chilli
- na oleji 5 minut restovat proužky cibule, přidat plátky česneku
- po 2 minutách nasypat nakrájené papriky a římský kmín, okolo 10 minut promíchávat, přendat do hrnce
- přidat rajčatovou šťávu, sójovou omáčku, oregano a sůl, 8 minut zakryté povařit
- na pánvi na oleji opéct tofu, podle potřeby osolit, přendat do hrnce, pánev propláchnout 50 ml vody, také přelít do hrnce
- vmíchat fazole a část lístků koriandru, přivést k varu, snížit teplotu, nezakryté 5 - 8 minut povařit
- podávat posypané lístky koriandru
.
Příprava
Papriky opláchneme, osušíme a nakrájíme na nudličky.
Sloupnutou cibuli nakrájíme na proužky.
Oloupané stroužky česneku na plátky.
Tofu rozkrájíme na kostky.
Osušíme je a dáme do mísy.
Přisypeme 1/4 až 1 čajovou lžičkou mletého chilli.
Množství volíme podle míry pálivosti, začneme raději opatrně, přidat můžeme později při dochucování.
Orestování a podušení zeleniny
Na pánvi rozehřejeme 8 polévkových lžic oleje.
Nasypeme cibuli, 5 minut na mírném plameni promícháváme.
Přidáme plátky česneku a po 2 minutách papriku a římský kmín.
Lehce zvýšíme teplotu, okolo 10 minut restujeme.
Orestovanou zeleninu přendáme do hrnce.
Zalijeme ji rajčatovou šťávou.
Vmícháme oregano, čajovou lžičku soli a sójovou omáčku.
Přivedeme k varu, zakryjeme poklicí.
Na mírném plameni 8 minut podusíme.
Orestování tofu a dokončení
- Na pánvi zahřejeme dvě polévkové lžíce oleje. Nasypeme kostky tofu.
Vmícháme zarovnanou čajovou lžičku soli, okolo 5 minut restujeme.
Pokud máme tofu již ochucené, dáme soli méně nebo nesolíme vůbec!
- Opečené tofu přendáme do hrnce k povařené zelenině. Na pánev po restování tofu nalijeme 50 mililitrů vody.
Promícháme a přelijeme do hrnce.
Do hrnce nalijeme celý obsah fazolových konzerv.
Vmícháme zhruba půlku z celkového množství koriandru.
- Přivedeme k varu, teplotu stáhneme na střední plamen. Bez zakrytí 5 až 8 minut povaříme.
Dobu varu přizpůsobíme potřebě redukovat hustotu.
Pokud je ve fazolích větší množství nálevu, povaříme déle. V opačném případě stačí 5 minut.
Porce chilli con tofu posypeme lístky koriandru.
TIP! Chilli con tofu podáváme s pečivem, kukuřičnými či pšeničnými plackami, rýží. Porce můžeme doplnit kopečkem zakysané smetany.
Přejít na seznam receptů
Žádné komentáře:
Okomentovat