úterý 5. dubna 2016

Chilli con tofu

Chilli con tofu


  • 500 g tofu
  • 450 g zelené silnostěnné papriky (2 větší)
  • 300 g cibule
  • 250 g červené silnostěnné papriky (1 větší)
  • 200 ml husté rajčatové šťávy (passata)
  • 10 polévkových lžic olivového oleje (8 + 2)
  • 6 polévkových lžic sójové omáčky
  • 4 stroužky česneku
  • 2 ks 425ml konzervy fazolí
  • 1 - 2 pálivé papričky (chilli, jalapenos)
  • 1 čajová lžička oregana
  • 1 čajová lžička římského kmínu
  • hrst čerstvých lístků koriandru
  • mleté chilli
  • sůl


Jak na to  

- v míse zasypat osušené kostky tofu mletým chilli 
- na oleji 5 minut restovat proužky cibule, přidat plátky česneku
- po 2 minutách nasypat nakrájené papriky a římský kmín, okolo 10 minut promíchávat, přendat do hrnce
- přidat rajčatovou šťávu, sójovou omáčku, oregano a sůl, 8 minut zakryté povařit
- na pánvi na oleji opéct tofu, podle potřeby osolit, přendat do hrnce, pánev propláchnout 50 ml vody, také přelít do hrnce
- vmíchat fazole a část lístků koriandru, přivést k varu, snížit teplotu, nezakryté 5 - 8 minut povařit
- podávat posypané lístky koriandru
.

Příprava

Papriky opláchneme, osušíme a nakrájíme na nudličky.
Sloupnutou cibuli nakrájíme na proužky.
Oloupané stroužky česneku na plátky.

Tofu rozkrájíme na kostky.
Osušíme je a dáme do mísy.
Přisypeme 1/4 až 1 čajovou lžičkou mletého chilli.
Množství volíme podle míry pálivosti, začneme raději opatrně, přidat můžeme později při dochucování.


Orestování a podušení zeleniny

Na pánvi rozehřejeme 8 polévkových lžic oleje.
Nasypeme cibuli, 5 minut na mírném plameni promícháváme.

Přidáme plátky česneku a po 2 minutách papriku a římský kmín.
Lehce zvýšíme teplotu, okolo 10 minut restujeme.
Orestovanou zeleninu přendáme do hrnce.
Zalijeme ji rajčatovou šťávou.
Vmícháme oregano, čajovou lžičku soli a sójovou omáčku.

Přivedeme k varu, zakryjeme poklicí.
Na mírném plameni 8 minut podusíme.


Orestování tofu a dokončení

  • Na pánvi zahřejeme dvě polévkové lžíce oleje.
  • Nasypeme kostky tofu.
    Vmícháme zarovnanou čajovou lžičku soli, okolo 5 minut restujeme.
    Pokud máme tofu již ochucené, dáme soli méně nebo nesolíme vůbec!

  • Opečené tofu přendáme do hrnce k povařené zelenině.
  • Na pánev po restování tofu nalijeme 50 mililitrů vody.
    Promícháme a přelijeme do hrnce.
    Do hrnce nalijeme celý obsah fazolových konzerv.
    Vmícháme zhruba půlku z celkového množství koriandru.

  • Přivedeme k varu, teplotu stáhneme na střední plamen.
  • Bez zakrytí 5 až 8 minut povaříme.
    Dobu varu přizpůsobíme potřebě redukovat hustotu.
    Pokud je ve fazolích větší množství nálevu, povaříme déle. V opačném případě stačí 5 minut.
    Porce chilli con tofu posypeme lístky koriandru.


TIP!  Chilli con tofu podáváme s pečivem, kukuřičnými či pšeničnými plackami, rýží. Porce můžeme doplnit kopečkem zakysané smetany.






Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat