čtvrtek 14. ledna 2016

Pečená cizrna

Pečená cizrna

Podle Marthy Stewart


  • 500 g cizrny
  • 3 čajové lžičky uzené mleté papriky
  • 1 čajová lžička sušeného česneku
  • tymián, rozmarýn... nebo jiné koření podle chuti
  • 5 - 6 polévkových lžic olivového oleje
  • sůl

Jak na to  

- cizrnu namočit na 10 - 12 hodin, dolít vodu, vařit cca 35 minut doměkka, slít
- promíchat s kořením a olejem, péct okolo 30 minut při 200 °C
.

Ideální zobání k vínu, pivu...  


Uvaření cizrny

Cizrnu přebereme a propláchneme.
Nasypeme ji do hrnce a zalijeme studenou vodou tak, aby byla hladina přibližně 5 centimetrů nad cizrnou.
Odložíme na 10 - 12  hodin.
Raději do chladna, hlavně v létě, aby nezačala kvasit.

Do hrnce s nabobtnalou cizrnou dolijeme vodu.
Nesolíme, sůl zpomaluje měknutí luštěnin!
Přivedeme k varu, na mírném plameni vaříme 30 - 40 minut do změknutí.


Opečení

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Měkkou cizrnu důkladně zcedíme.
Rozložíme ji na tác nebo plech, necháme pár minut oschnout.

Cizrnu okořeníme sušeným česnekem, uzenou paprikou a solí.
Zalijeme ji olivovým olejem a promícháme.
Okořenit můžeme i jinou kombinací koření. 
Třeba tymiánem, rozmarýnem...

Hluboký plech vyložíme pečicím papírem.
Na papír rozložíme cizrnu.

Pečeme okolo 30 minut.
2x až 3x během pečení promícháme.

Křupavou upečenou cizrnu vysypeme na papírovou kuchyňskou utěrku, aby se vsákl přebytečný olej.
Podáváme jako zobání k vínu, pivu...





Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat