čtvrtek 14. ledna 2016

Pečená cizrna

Pečená cizrna

Podle Marthy Stewart.


  • 500 g cizrny
  • 6 polévkových lžic olivového oleje
  • sušené bylinky, koření
  • sůl


Jak na to  

- cizrnu namočit na 10 - 12 hodin, dolít vodu, vařit cca 35 minut doměkka, slít
- promíchat s olejem, péct 20 - 30 minut při 200 °C
- promíchat s oblíbeným kořením a bylinkami
.

Ideální zobání k vínu, pivu...  


Příprava  cizrny

Cizrnu přebereme a propláchneme.
Nasypeme ji do hrnce a zalijeme studenou vodou tak, aby byla hladina přibližně pět centimetrů nad cizrnou.
Odložíme na 10 až 12 hodin do chladna.
Do chladna hlavně v létě, aby nezačala kvasit.

Do hrnce s nabobtnalou cizrnou dolijeme vodu.
Dáme na sporák, přivedeme k varu.
Na mírném plameni vaříme 30 až 40 minut do změknutí.
Nesolíme, sůl zpomaluje měknutí luštěnin!


Příprava na pečení

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Měkkou cizrnu scedíme.
Rozložíme ji na tác nebo plech, necháme důkladně oschnout.

Hluboký plech vyložíme pečicím papírem.
Na papír nasypeme cizrnu.
Zalijeme ji olivovým olejem a promícháme.
Posypeme ji jednou zarovnanou čajovou lžičkou soli.


Pečení

Plech s cizrnou vložíme do rozehřáté trouby.
Pečeme 20 až 30 minut do křupava.
Cizrnu během pečení 2x až 3x promícháme.

Křupavou upečenou cizrnu vysypeme na papírovou kuchyňskou utěrku, aby se vsákl přebytečný olej.
Přendáme ji do mísy, promícháme s kombinací oblíbeného koření a sušených bylinek.
Například, chilli, kari, paprika, garam masala, sušená cibule, česnek, tymián, rozmarýn...

Podáváme jako zobání k vínu, pivu...
Nejlepší je ještě teplá, pár hodin po vychladnutí začne natahovat vlhkost a zgumovatí.


TIP!  Můžeme použít i cizrnu z konzervy, ušetříme čas s namáčením a uvařením. Důkladně ji scedíme a osušíme mezi dvěma utěrkami.

Žádné komentáře:

Okomentovat