Kaše
- 400 g růžičkové kapusty
- 200 g anglické slaniny
- 80 g šalotky nebo cibule
- 4 stroužky česneku
- 5 polévkových lžic olivového oleje
- 4 čajové lžičky rajčatového protlaku
- 150 - 200 ml 30% smetany
- 50 ml šťávy z citronu
- 2 polévkové lžíce javorového sirupu
- 1 čajová lžička majoránky
- sůl, pepř
Posyp
- 100 g růžičkové kapusty
- 50 g anglické slaniny
- 1 - 2 stroužky česneku
- 50 g jader vlašských ořechů
- sůl, pepř
Jak na to
- rozehřát olej, 4 - 5 minut restovat šalotky, přidat plátky česneku a 200 g pokrájené slaniny, osmahnout
- nasypat nadrobno rozsekaných 400 g kapusty, vmíchat protlak, sůl a pepř, 4 - 5 minut promíchávat
- přilít javorový sirup a smetanu, přivést k varu, vypnout, vmíchat majoránku a šťávu z citronu
- na posypání: na suché pánvi 3 - 4 minuty restovat nadrobno pokrájených 50 g slaniny, vmíchat utřený stroužek česneku a 100 g kapusty pokrájené na proužky
- okolo 4 minut promíchávat
.
- rozehřát olej, 4 - 5 minut restovat šalotky, přidat plátky česneku a 200 g pokrájené slaniny, osmahnout
- nasypat nadrobno rozsekaných 400 g kapusty, vmíchat protlak, sůl a pepř, 4 - 5 minut promíchávat
- přilít javorový sirup a smetanu, přivést k varu, vypnout, vmíchat majoránku a šťávu z citronu
- na posypání: na suché pánvi 3 - 4 minuty restovat nadrobno pokrájených 50 g slaniny, vmíchat utřený stroužek česneku a 100 g kapusty pokrájené na proužky
- okolo 4 minut promíchávat
.
Takto připravenou kapustu můžeme podávat jako přílohu k masům nebo jako předkrm. Ale klidně i jako hlavní chod, třeba s pečivem.
Je fajn připravovat kaši i posyp současně na dvou pánvích.
Příprava
Z jednotlivých hlávek kapusty odřízneme košťály.
Pokud je potřeba, obereme vnější povadlé listy.
Na kaši
- Šalotku nakrájíme na kostičky.
- 4 oloupané stroužky česneku pokrájíme na plátky.
- 200 gramů anglické slaniny pokrájíme na drobné kostky.
- Odebereme 400 gramů kapusty, rozsekáme je nadrobno.
Na posyp
- 100 gramů kapusty pokrájíme na proužky.
- 50 gramů anglické slaniny rozkrájíme na drobné kostky.
- Oloupaný stroužek česneku najemno utřeme.
- Jádra vlašských ořechů nasekáme.
Kaše
- V hlubší pánvi rozehřejeme olej. Nasypeme pokrájené šalotky, na mírném plameni je 4 až 5 minut promícháváme.
Přidáme plátky česneku a slaninu.
Zhruba 2 minuty restujeme.
- Do pánve nasypeme rozsekanou kapustu. Vmícháme do ní rajčatový protlak, jednu čajovou lžičku soli a jednu mletého pepře.
Přibližně 5 minut na mírném plameni promícháváme.
- Přilijeme javorový sirup a smetanu. Přivedeme k varu, vypneme.
Množství smetany upravíme podle hustoty, které chceme dosáhnout.
- Na závěr vmícháme v dlani rozemnutou majoránku a čerstvou šťávu z citronu. Podle chuti přisolíme a připepříme.
Kapusta na posyp
Pokrájenou slaninu nasypeme na suchou pánev.
3 až 4 minuty ji na mírném plameni opékáme.
Vmícháme utřený česnek a proužky kapusty.
2 až 4 minuty na středním plameni restujeme.
Jemně osolíme a opepříme.
Vypneme.
Směs nasypeme na porce, přidáme nasekaná jádra ořechů.
Přejít na seznam receptů
Děkuji za tento recept, vyzkouším co nejdříve. Jindra
OdpovědětVymazatJindro,
Vymazatděkuji za návštěvu blogu, doufám, že bude chutnat!