středa 2. března 2016

Růžičková kapusta jako kaše

Kaše z růžičkové kapusty


Kaše

  • 400 g růžičkové kapusty
  • 200 g anglické slaniny
  • 80 g šalotky nebo cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 5 polévkových lžic olivového oleje
  • 4 čajové lžičky rajčatového protlaku
  • 150 - 200 ml 30% smetany 
  • 50 ml šťávy z citronu
  • 2 polévkové lžíce javorového sirupu
  • 1 čajová lžička majoránky
  • sůl, pepř


Posyp

  • 100 g růžičkové kapusty
  • 50 g anglické slaniny
  • 1 - 2 stroužky česneku
  • 50 g jader vlašských ořechů
  • sůl, pepř


Jak na to  

- rozehřát olej, 4 - 5 minut restovat šalotky, přidat plátky česneku a 200 g pokrájené slaniny, osmahnout
- nasypat nadrobno rozsekaných 400 g kapusty, vmíchat protlak, sůl a pepř, 4 - 5 minut promíchávat
- přilít javorový sirup a smetanu, přivést k varu, vypnout, vmíchat majoránku a šťávu z citronu
- na posypání: na suché pánvi 3 - 4 minuty restovat nadrobno pokrájených 50 g slaniny, vmíchat utřený stroužek česneku a 100 g kapusty pokrájené na proužky
- okolo 4 minut promíchávat
.

Takto připravenou kapustu můžeme podávat jako přílohu k masům nebo jako předkrm. Ale klidně i jako hlavní chod, třeba s pečivem.
Je fajn připravovat kaši i posyp současně na dvou pánvích.


Příprava

Z jednotlivých hlávek kapusty odřízneme košťály.
Pokud je potřeba, obereme vnější povadlé listy.

Na kaši
  • Šalotku nakrájíme na kostičky.
  • 4 oloupané stroužky česneku pokrájíme na plátky.
  • 200 gramů anglické slaniny pokrájíme na drobné kostky.
  • Odebereme 400 gramů kapusty, rozsekáme je nadrobno.

Na posyp
  • 100 gramů kapusty pokrájíme na proužky.
  • 50 gramů anglické slaniny rozkrájíme na drobné kostky.
  • Oloupaný stroužek česneku najemno utřeme.
  • Jádra vlašských ořechů nasekáme.


Kaše

  • V hlubší pánvi rozehřejeme olej.
  • Nasypeme pokrájené šalotky, na mírném plameni je 4 až 5 minut promícháváme.
    Přidáme plátky česneku a slaninu.
    Zhruba 2 minuty restujeme.

  • Do pánve nasypeme rozsekanou kapustu.
  • Vmícháme do ní rajčatový protlak, jednu čajovou lžičku soli a jednu mletého pepře.
    Přibližně 5 minut na mírném plameni promícháváme.

  • Přilijeme javorový sirup a smetanu.
  • Přivedeme k varu, vypneme.
    Množství smetany upravíme podle hustoty, které chceme dosáhnout.

  • Na závěr vmícháme v dlani rozemnutou majoránku a čerstvou šťávu z citronu.
  • Podle chuti přisolíme a připepříme.


Kapusta na posyp

Pokrájenou slaninu nasypeme na suchou pánev.
3 až 4 minuty ji na mírném plameni opékáme.

Vmícháme utřený česnek a proužky kapusty.
2 až 4 minuty na středním plameni restujeme.
Jemně osolíme a opepříme.
Vypneme.

Směs nasypeme na porce, přidáme nasekaná jádra ořechů.










Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Děkuji za tento recept, vyzkouším co nejdříve. Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindro,
      děkuji za návštěvu blogu, doufám, že bude chutnat!

      Vymazat