čtvrtek 3. března 2016

Pečená kuřecí stehna s dijonskou hořčicí a javorovým sirupem

Pečená kuřecí stehna s dijonskou hořčicí a javorovým sirupem


Základ

  • 800 g kuřecích stehen s kůží
  • 30 g másla
  • sůl


Sos

  • 100 g dijonské hořčice
  • 50 g javorového sirupu
  • 2 cl limetkové šťávy


Nádivka

  • 50 g másla
  • hrst zelené petrželky
  • sůl


Jak na to  

- uvolnit kůži, vzniklou kapsu naplnit máslem smíchaným s nasekanou petrželkou a solí
- z obou stran nasolit
- naskládat do pekáče, potřít dijonskou hořčicí smíchanou s javorovým sirupem a šťávou z limetky
- poklást kousky másla
- nezakryté péct cca 50 minut při 160 °C a 10 minut při 200 - 220 °C
.

Příprava

  • Na nádivku v misce smícháme: nadrobno nasekanou petrželku, nerozpuštěné máslo a čtvrt čajové lžičky soli.
  • Na sos v jiné misce smícháme: hořčici, javorový sirup a limetkovou šťávu.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.


Příprava masa a pečení

  • Kuřecí stehna opláchneme studenou vodou, dobře je osušíme.
  • Z jedné strany oddělíme kůži od masa tak, aby vznikla kapsa.
    Opatrně vsuneme ruku mezi maso a kůži, jemným tlakem se od sebe obě části bez problému oddělí.

  • Kapsu naplníme připraveným bylinkovým máslem.
  • Stehna z obou stran nasolíme, naskládáme je do pekáče nebo zapékací mísy.
    Polijeme je sosem a poklademe kousky másla.

  • Bez zakrytí dáme péct. teplotu snížíme na 160 °C.
  • Během pečení stehna 2x až 3x polijeme výpekem.
    Po zhruba 50 minutách zvýšíme teplotu na 200 až 220 °C a ještě 10 minut pečeme.

  • Pekáč vyndáme z trouby.
  • Do měkka upečená stehna přendáme na talíř, zakryjeme je alobalem, aby nechladla.
    Se servírováním zhruba 10 minut počkáme, aby se šťáva v mase hezky rozložila.

Podáváme s pečivem, zeleninou, hranolky, bramborem vařeným nebo opečeným, rýží, zeleninovým salátem, bramborovou kaší, pečenými bylinkovými brambory, šťouchaným bramborem...


TIP!  Správnou propečenost zkontrolujeme tak, že zahýbeme kostí. Pokud s ní jde v kloubu lehce a bez odporu otočit, je hotovo.




2 komentáře:

  1. Mňamka! Děkuji za recept! Jako vždy perfektní!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc těší! Děkuji za milý komentář a vyzkoušení receptu.

      Vymazat