pátek 18. března 2016

Květákovošpenátové karbanátky

Květákovošpenátové karbanátky


  • 650 g povařeného květáku
  • 350 g mražených špenátových listů
  • 60 g slaniny (nemusí být)
  • 60 g cibule
  • 40 g másla
  • 3 vejce
  • 3 stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce octa
  • 1 čajová lžička kmínu
  • 1/2 kávové lžičky mletého muškátového oříšku
  • strouhanka a olej nebo sádlo na smažení
  • sůl, pepř


Jak na to  

- rozdělený květák uvařit skoro doměkka, nechat na sítu vykapat
- na pánvi orestovat cibuli, přidat špenátové listy, míchat do povolení, vmíchat utřený česnek, nechat vychladnout
- v míse smíchat a rozmačkat uvařený květák, strouhanku, vejce, slaninu, sůl, pepř a muškátový oříšek
- promíchat s vychladlým špenátem
- ze směsi tvořit karbanátky, lehce je zploštit, obalit ve strouhance
- osmažit po obou stranách dozlatova
.

Zeleninové karbanátky jsou velice vděčné. Podobně můžeme připravit květákové, dýňové s hovězím masem, kapustové nebo mrkvocelerové.


Příprava květáku

Do mísy nalijeme půl až jeden litr vody, vmícháme do ní lžíci octa.
Střední hlávku květáku rozdělíme na růžičky.
Ponoříme je do octové vody.
Po pár vteřinách je vyndáme a v cedníku propláchneme studenou vodou.
Pokud jsou v květáku schované drobné mušky, díky octová vodě se jich zbavíme.


Uvaření květáku

Do hrnce nalijeme jeden a půl litru vody, vmícháme do ní čajovou lžičku soli a kmínu.
Přivedeme k varu.
Do vroucí vody nasypeme květákové růžičky.

Hrnec částečně zakryjeme poklicí.
Na středním plameni povaříme okolo 10 minut, květák bude skoro měkký.
Z hrnce odebereme děrovanou naběračkou 650 gramů květákových růžiček.
V cedníku je necháme vykapat.
Zbytek růžiček ještě chvíli vaříme a připravíme třeba květákovou polévku.


Příprava špenátu

Sloupnutou cibuli nakrájíme na drobné kostičky.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Na pánvi rozpustíme máslo s olivovým olejem.
Nasypeme cibuli, okolo 8 minut ji na mírném plameni restujeme.

Na pánev přidáme mražené špenátové listy, promícháváme do povolení špenátu.
Vmícháme utřený česnek.
Odstavíme, necháme vychladnout.
Pokud je špenát hodně vodnatý, slijeme ho.


Směs

  • Pokud budeme připravovat variantu se slaninou, nakrájíme ji na drobné kostičky.
  • Do mísy dáme uvařený květák, vejce a nakrájenou slaninu.

  • Přisypeme 65 gramů strouhanky.
  • Přidáme po čajové lžičce soli a pepře a půl kávové lžičky mletého muškátového oříšku.
    Vše rozmačkáme šťouchadlem na brambory nebo vidličkou.
    Směs dobře promícháme s vychladlým špenátem.

Smažení

Na pánvi rozpustíme sádlo nebo rozehřejeme olej.

Do hlubokého talíře nasypeme 4 až 5 polévkových lžic strouhanky.
Ze zeleninové směsi tvoříme karbanátky.
V dlaních je zpracujeme do koule, tu pak zploštíme na výšku jeden a půl až dva centimetry.
Na jeden použijeme 60 až 70 gramů směsi.

Karbanátky ze všech stran obalíme ve strouhance.
Na středním plameni je smažíme dozlatova.
Každou stranu 4 až 6 minut.
Dáváme je do dobře rozehřátého oleje, ihned se musejí začít smažit.
Na pánvi je obracíme opatrně, jsou křehké.


Květákovošpenátové karbanátky podáváme s bramborovou kaší nebo s pečivem, doplněné dresinkem nebo tatarskou omáčkou.








2 komentáře:

  1. Tak tohle musím hned o víkendu vyzkoušet s bramborovou kaší :) Mňam, dík za recept

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já díky :-)
      Jsem zvědavá, co na ně řekneš. Doufám, že budou chutnat!

      Vymazat