Základ
- hlávka květáku
- 300 - 350 ml oleje na smažení
Směs na obalení
- 250 ml vody
- 70 g hladké mouky
- 60 g kukuřičného škrobu
- 40 g oloupaného zázvoru
- 40 g koření garam masala (2 vrchovaté polévkové lžíce)
- 3 stroužky česneku
- 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
- 1 čajová lžička mletého koriandru
- sůl, pepř
Dresink
- 3 vrchovaté polévkové lžíce hustého jogurtu
- 2 stroužky česneku
- 2 čajové lžičky šťávy z citronu
- sůl, pepř
Jak na to
- květák rozdělit na malé růžičky, opláchnout, nechat okapat
- smíchat suché ingredience na obalení, vmíchat nastrouhaný zázvor a utřený česnek, přilít vodu, promíchat
- ve směsi dobře obalit květákové růžičky, smažit v rozpáleném oleji dozlatova
- na dresink smíchat jogurt, česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř
.
- květák rozdělit na malé růžičky, opláchnout, nechat okapat
- smíchat suché ingredience na obalení, vmíchat nastrouhaný zázvor a utřený česnek, přilít vodu, promíchat
- ve směsi dobře obalit květákové růžičky, smažit v rozpáleném oleji dozlatova
- na dresink smíchat jogurt, česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř
.
Příprava
Květák rozebereme na malé růžičky.
V cedníku je propláchneme teplou vodou, necháme okapat.
Můžeme je na chvilku ponořit do vody smíchané s polévkovou lžící octa. Pokud jsou v květáku schované malé mušky, vyplaví se.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Očištěný zázvor najemno nastrouháme.
Slupku ze zázvoru pohodlně seškrábneme obrácenou čajovou lžičkou.
Směs na obalení
V míse smícháme mouku, kukuřičný škrob, prášek do pečiva, koření garam masala, mletý koriandr, čajovou lžičku mletého pepře a čajovou lžičku soli.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Očištěný zázvor najemno nastrouháme.
Slupku ze zázvoru pohodlně seškrábneme obrácenou čajovou lžičkou.
Směs na obalení
V míse smícháme mouku, kukuřičný škrob, prášek do pečiva, koření garam masala, mletý koriandr, čajovou lžičku mletého pepře a čajovou lžičku soli.
Vmícháme zázvor a česnek.
Přilijeme 250 mililitrů studené vody, dohladka promícháme.
Osmažení
- Do hrnce nebo hlubší pánve nalijeme olej. Dobře ho rozehřejeme.
- Do připravené směsi v míse nasypeme květákové růžičky. Promícháme je, aby byly dobře ze všech stran obalené.
Po částech je smažíme v rozehřátém oleji.
Každou várku po zhruba 2 minutách otočíme a dosmažíme dozlatova.
Květákové růžičky po vložení do oleje nemícháme! Než se směs zpevní, mohla by z nich opadat.
- Osmažené růžičky z hrnce vyndáváme děrovanou naběračkou, na okamžik je položíme na papírovou utěrku, aby se vsákl přebytečný olej. Na papírové utěrce je nenecháme ležet příliš dlouho, aby se na ně nepřilepily kousky papíru.
Dresink
K podávání můžeme připravit dresink.
V misce smícháme jogurt s utřenými stroužky česneku a citronovou šťávou.
Podle chuti osolíme a opepříme.
Další variantou je smíchat zakysanou smetanu s kousky sýra s modrou plísní.
Nebo můžeme podávat s různými omáčkami, například tatarskou, sladkokyselou, pikantní...
Určitě by se dobře hodila i karismetanová omáčka.
Přejít na seznam receptů
Žádné komentáře:
Okomentovat