neděle 3. ledna 2016

Květák po indicku

Květák po indicku



Základ

  • hlávka květáku 
  • 300 - 350 ml oleje na smažení


Směs na obalení 

  • 70 g hladké mouky
  • 60 g kukuřičného škrobu
  • 40 g koření garam masala (2 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička mletého koriandru
  • sůl, pepř
  • 40 g oloupaného zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 250 ml vody


Dresink

  • 3 vrchovaté polévkové lžíce hustého jogurtu
  • 1 - 2 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky šťávy z citronu
  • sůl, pepř

Jak na to  

- květák rozdělit na malé růžičky, opláchnout, nechat okapat
- smíchat suché ingredience na obalení, vmíchat nastrouhaný zázvor a utřený česnek, přilít vodu, promíchat
- ve směsi dobře obalit květákové růžičky, smažit v rozpáleném oleji dozlatova
- na dresink smíchat jogurt, česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř
.

Příprava

Květák rozebereme na malé růžičky.
V cedníku je propláchneme teplou vodou, necháme okapat.

Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Očištěný zázvor najemno nastrouháme.
Slupku ze zázvoru pohodlně seškrábneme obrácenou čajovou lžičkou.
 

Obalení

V míse smícháme mouku, kukuřičný škrob, prášek do pečiva, koření garam masala, mletý koriandr, čajovou lžičku mletého pepře a čajovou lžičku soli.
Vmícháme zázvor a česnek.

Do směsi nalijeme 250 mililitrů studené vody.
Dohladka vše promícháme.

Do směsi v míse nasypeme květákové růžičky.
Promícháme je, aby byly dobře obalené.


Osmažení

Do hrnce nebo hlubší pánve nalijeme olej.
Dobře ho rozehřejeme.

Po částech osmažíme obalený květák.
Každou várku po zhruba 2 minutách otočíme a dosmažíme dozlatova.
Květákové růžičky po vložení do oleje nemícháme!
Než se směs zpevní, mohla by opadat.

Usmažené růžičky vyndáme z hrnce děrovanou naběračkou na papírovou utěrku, aby se vsákl  přebytečný olej.
Na utěrce je nenecháme ležet příliš dlouho, aby se na ně nepřilepily kousky papíru.


Dresink

K podávání se hodí dresink.

V misce smícháme jogurt s utřenými stroužky česneku a citronovou šťávou.
Podle chuti osolíme a opepříme.

Další variantou je smíchat zakysanou smetanu s kousky sýra s modrou plísní.

Nebo můžeme podávat s různými omáčkami.
Například tatarskou, sladkokyselou, pikantní...
Určitě by se dobře hodila i karismetanová omáčka.








Přejít na seznam receptů


Žádné komentáře:

Okomentovat