Vanilkový cheesecake s Mascarpone a jahodovou pěnou
Rozpis na kulatou formu s pantem o průměru 25 až 26 centimetrů.
Korpus
- 300 g hladké mouky
- 175 g změklého másla
- 60 g cukru krupice
- 3 polévkové lžíce mandlového likéru Amaretto nebo Barbero...
- 2 žloutky
- špetka soli
Sýrová vrstva
- 500 g Mascarpone
- 140 ml 31% smetany
- 130 g cukru krupice
- 30 g hladké mouky
- 3 celá vejce
- 1 žloutek
- nastrouhaná kůra z citronu
- 2 polévkové lžíce vanilkového extraktu
Jahodová (ovocná) pěna
- 600 ml 31 - 33% smetany ke šlehání
- 500 g jahod nebo malin, borůvek, višní...
- 100 g cukru
- 20 g želatiny
Jak na to
- prosetou mouku smíchat se solí a cukrem, přidat žloutky, máslo a likér, zpracovat těsto, nechat v chladu odpočinout
- těstem pokrýt formu, vidličkou propíchat, péct 10 minut
- vyndat z trouby nechat ve formě vychladnout
- smíchat mouku s cukrem a kůrou, dohladka promíchat s Mascarpone, vmíchat smetanu a extrakt, po jednom dobře zapracovat vejce
- nalít na zchladlý korpus, do trouby postavit hrnek s vodou, péct 40 - 50 minut při 170 °C
- vypnout, nechat ještě 15 minut v zavřené troubě, pak ji pootevřít a nechat 1 - 2 hodiny ve vypnuté troubě chladnout
- vyndat z trouby, nechat ve formě zcela vychladnout
- rozmačkané jahody s cukrem minutu povařit, podle návodu smíchat s želatinou, nechat vychladnout
- smetanu ušlehat do polotuha, smíchat s vychladlými jahodami, rovnoměrně rozetřít
- několik hodin nechat v chladu ztuhnout
.