- 1500 g hovězí plece
- 500 ml piva
- 400 g cibule (3 větší)
- 400 g drcených rajčat v plechovce
- 50 g dijonské hořčice (2 polévkové lžíce)
- 20 g sójové omáčky (2 polévkové lžíce)
- 15 g třtinového cukru (3 čajové lžičky)
- 5 g mleté uzené sladké papriky (2 čajové lžičky)
- 5 polévkových lžic slunečnicového oleje
- 4 větší stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- snítky čerstvého rozmarýnu a tymiánu
- sůl, pepř
Jak na to
- maso opláchnout, osušit, zavázat, potřít olejem a zprudka opéct
- osolit, opepřit, potřít hořčicí smíchanou s uzenou paprikou, nezakryté 10 minut zapéct na 200 °C
- na pánvi orestovat cibuli, česnek, lehce zkaramelizovat cukr, přidat k zapečenému masu
- na pánvi povařit konzervovaná rajčata, přidat sójovou omáčku a pivo, povařit
- přidat vše k masu společně s rozmarýnem, tymiánem a bobkovým listem
- zakryté péct cca 3 hodiny při 170 °C, polévat výpekem, obracet
- posledních 10 minut péct nezakryté
.
- maso opláchnout, osušit, zavázat, potřít olejem a zprudka opéct
- osolit, opepřit, potřít hořčicí smíchanou s uzenou paprikou, nezakryté 10 minut zapéct na 200 °C
- na pánvi orestovat cibuli, česnek, lehce zkaramelizovat cukr, přidat k zapečenému masu
- na pánvi povařit konzervovaná rajčata, přidat sójovou omáčku a pivo, povařit
- přidat vše k masu společně s rozmarýnem, tymiánem a bobkovým listem
- zakryté péct cca 3 hodiny při 170 °C, polévat výpekem, obracet
- posledních 10 minut péct nezakryté
.
Křehké pečené hovězí maso v hustém rajčatovopivním sosu.
Ideální jídlo pro milovníky masa.
Příprava
Oloupané stroužky česneku pokrájíme na plátky.
Sloupnutou cibuli podélně nakrájíme na osminy.
Připravíme bouquet garni - svážeme snítky rozmarýnu, tymiánu a bobkové listy.
Dijonskou hořčici smícháme s uzenou paprikou.
Hovězí plec opláchneme studenou vodou, osušíme ji a svážeme provázkem.
Můžeme připravit i z kližky, krku nebo zadního.
Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.
Orestování a zapečení masa
- Pánev rozpálíme na sucho. Do dlaně si nalijeme jednu polévkovou lžíci oleje, maso s ním na povrchu potřeme.
Krátce a zprudka ho ze všech stran opečeme dohněda.
Do masa nepícháme, obracíme třeba pomocí 2 vařeček.
- Opečené maso přendáme na prkýnko. Osolíme ho a opepříme.
Použijeme přibližně 2 zarovnané čajové lžičky soli a půl až jednu čajovou lžičku mletého pepře.
- Maso potřeme hořčicí smíchanou s uzenou paprikou. Položíme ho do pekáče a na 10 minut vložíme do rozehřáté trouby.
Nepodléváme ho a nezakrýváme.
Příprava sosu na pečení
Než se maso zapeče, připravíme sos, ve kterém ho budeme maso péct.
Než se maso zapeče, připravíme sos, ve kterém ho budeme maso péct.
- Do pánve po restování masa přilijeme 4 polévkové lžíce oleje. Nasypeme cibuli, osolíme ji zarovnanou čajovou lžičkou soli.
Na středním plameni zhruba 5 minut restujeme.
- Přidáme plátky česneku a ještě 3 minuty promícháváme. Nasypeme třtinový cukr, teplotu snížíme na minimum.
Mícháme, během tří minut se cukr rozpustí a lehce zkaramelizuje.
Pekáč vyndáme z trouby.
Obsah pánve stáhneme stěrkou do pekáče k masu.
- Pánev vrátíme na sporák, nalijeme na ni celý obsah rajčatové konzervy. Jakmile se rajčata začnou vařit, snížíme teplotu, 2 minuty promícháváme.
K rajčatům přidáme sójovou omáčku a nalijeme pivo.
Přivedeme k varu, okolo 2 minut necháme na mírném plameni probublávat.
Je v podstatě jedno, zda použijeme pivo světlé nebo tmavé.
U tmavého bude sos o fous hutnější.
- Vše včetně přípeků ze stěn stáhneme k masu. Vedle masa položíme bouquet garni.
Pečení
Pekáč zakryjeme a vrátíme do trouby.
Teplotu snížíme na 170 °C.
Teplotu snížíme na 170 °C.
- Celkem pečeme přibližně 3 hodiny doměkka. Každých 20 až 25 minut maso poléváme šťávou z pekáče.
Nezapomeneme přitom stahovat přípeky ze stěn, dodají sosu chuť a barvu.
Vždy po hodině maso obrátíme.
Na posledních 10 až 15 minut pečení pekáč odkryjeme.
Maso před krájením necháme 10 až 15 minut odpočinout, aby se v něm rozložila šťáva a při porcování nevytekla.
Zakryté maso můžeme položit do vypnuté a mírně pootevřené trouby.
Sos
Šťávu z pekáče přelijeme do hrnce.
Sos
Šťávu z pekáče přelijeme do hrnce.
Stáhneme i všechny přípeky ze stěn pekáče.
Promícháme.
Podle potřeby přisolíme a připepříme.
Servírování
Na větší nahřátý talíř nalijeme hustý sos a na něj poskládáme nakrájené maso.
Doplníme pečivem nebo chlebem.
A nebo můžeme podávat s bramborem vařeným či opečeným, s bramborovou kaší, se smaženými hranolky...
Promícháme.
Podle potřeby přisolíme a připepříme.
- Pokud je sos příliš řídký, povaříme ho na středním plameni do požadovaného zhoustnutí.
- V případě, že je naopak hodně hustý, zředíme ho malým množstvím vody nebo piva a krátce povaříme.
- Řidší sos můžeme také zahustit máslem obaleným v hladké nebo polohrubé mouce. Zhruba dvacetigramový kousek studeného másla obalíme v jedné čajové lžičce mouky.
Vmícháme do sosu, 10 až 15 minut povaříme na velice mírném plameni.
Servírování
Na větší nahřátý talíř nalijeme hustý sos a na něj poskládáme nakrájené maso.
Doplníme pečivem nebo chlebem.
A nebo můžeme podávat s bramborem vařeným či opečeným, s bramborovou kaší, se smaženými hranolky...
Žádné komentáře:
Okomentovat