Rozpis na 28 až 30 kusů o průměru 3 až 3,5 centimetru.
- 300 g hladké mouky
- 200 g měkkého tvarohu
- 80 g cukru moučky
- 3 polévkové lžíce rumu
- 2 žloutky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1 čajová lžička čerstvě nastrouhané kůry z citronu
- sůl
- slunečnicový olej na smažení
- moučkový cukr s vanilkovým cukrem na obalování
Jak na to
- zpracovat těsto, vytvarovat kuličky
- usmažit ve vyšší vrstvě oleje, cca 5 minut
- hotové nechat na papírové utěrce okapat
- ještě teplé obalit v cukru moučce
.
- zpracovat těsto, vytvarovat kuličky
- usmažit ve vyšší vrstvě oleje, cca 5 minut
- hotové nechat na papírové utěrce okapat
- ještě teplé obalit v cukru moučce
.
Rychle hotové sladké jednohubky, kdy křupavá kůrka schovává jemné voňavé těsto.
Těsto
Do mísy prosejeme mouku a moučkový cukr.
Vmícháme prášek do pečiva a čtvrt čajové lžičky soli.
Přidáme tvaroh, rum, žloutky, vanilkový extrakt a čerstvě nastrouhanou kůru z půlky citronu.
Dobře vše zpracujeme v tužší vláčné těsto.
Při tvarování kuliček musí dobře držet tvar.
Těsto necháme 5 až 10 minut odpočinout.
Smažení
- V hrnci rozehřejeme vyšší vrstvu oleje. Mělo by ho být tolik, aby kuličky při smažení plavaly a nedotýkaly se dna hrnce.
Pokud máme dobré sádlo, část oleje jím nahradíme.
- Z těsta tvarujeme vlhkou rukou kuličky o průměru 3 až 3,5 centimetru. Vkládáme je do rozpáleného oleje.
Vždy jen takové množství najednou, aby kolem sebe měly malý kousek místa.
- Hrnec nezakrýváme. Lehce snížíme teplotu, ale jen tolik, aby se kobližky nepřestaly smažit!
Pokud bychom je dělali příliš zprudka, byly by raz dva na povrchu usmažené, ale uvnitř nepropečené.
Po 2 a půl až 3 minutách kobližky obrátíme.
- Po dalších necelých 3 minutách budou hotové, usmažené dozlatova. Z hrnce je děrovanou naběračkou přendáme na pár vteřin na papírovou utěrku nebo ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk.
- Ještě teplé kobližky obalíme v cukru moučce, který předem smícháme s pár lžičkami vanilkového cukru.
TIP! Na obalení usmažených koblížků můžeme použít i skořici nebo kakao. Nebo je servírovat s miskou marmelády či povidel. Nebo kobližky namočit do rozpuštěné čokolády a obalit v kokosu.
TIP! Rozhodně, zvlášť pokud jsou v blízkosti malé děti, hrnec, ve kterém smažíme nestavíme na kraj sporáku!
Přejít na seznam receptů
Přejít na seznam receptů
Žádné komentáře:
Okomentovat