středa 7. května 2014

Smažené tvarohové kobližky

Smažené kobližky z tvarohového těsta


Rozpis na 28 až 30 kusů o průměru 3 až 3,5 centimetru.

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g měkkého tvarohu
  • 80 g cukru moučky
  • 3 polévkové lžíce rumu
  • 2 žloutky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 čajová lžička čerstvě nastrouhané kůry z citronu
  • sůl
  • slunečnicový olej na smažení
  • moučkový cukr s vanilkovým cukrem na obalování


Jak na to  

- zpracovat těsto, vytvarovat kuličky
- usmažit ve vyšší vrstvě oleje, cca 5 minut
- hotové nechat na papírové utěrce okapat
- ještě teplé obalit v cukru moučce
.

Rychle hotové sladké jednohubky, kdy křupavá kůrka schovává jemné voňavé těsto.


Těsto

Do mísy prosejeme mouku a moučkový cukr.
Vmícháme prášek do pečiva a čtvrt čajové lžičky soli.

Přidáme tvaroh, rum, žloutky, vanilkový extrakt a čerstvě nastrouhanou kůru z půlky citronu.
Dobře vše zpracujeme v tužší vláčné těsto.
Při tvarování kuliček musí dobře držet tvar.

Těsto necháme 5 až 10 minut odpočinout.


Smažení

  • V hrnci rozehřejeme vyšší vrstvu oleje.
  • Mělo by ho být tolik, aby kuličky při smažení plavaly a nedotýkaly se dna hrnce.
    Pokud máme dobré sádlo, část oleje jím nahradíme.

  • Z těsta tvarujeme vlhkou rukou kuličky o průměru 3 až 3,5 centimetru.
  • Vkládáme je do rozpáleného oleje.
    Vždy jen takové množství najednou, aby kolem sebe měly malý kousek místa.

  • Hrnec nezakrýváme.
  • Lehce snížíme teplotu, ale jen tolik, aby se kobližky nepřestaly smažit!
    Pokud bychom je dělali příliš zprudka, byly by raz dva na povrchu usmažené, ale uvnitř nepropečené.
    Po 2 a půl až 3 minutách kobližky obrátíme.

  • Po dalších necelých 3 minutách budou hotové, usmažené dozlatova.
  • Z hrnce je děrovanou naběračkou přendáme na pár vteřin na papírovou utěrku nebo ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk.

  • Ještě teplé kobližky obalíme v cukru moučce, který předem smícháme s pár lžičkami vanilkového cukru.


TIP!  Na obalení usmažených koblížků můžeme použít i skořici nebo kakao. Nebo je servírovat s miskou marmelády či povidel. Nebo kobližky namočit do rozpuštěné čokolády a obalit v kokosu. 

TIP!  Rozhodně, zvlášť pokud jsou v blízkosti malé děti, hrnec, ve kterém smažíme nestavíme na kraj sporáku!


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat