Základ
- 1400g kuře bez drobů nebo kuřecí stehna
- 100 g cibule (1 střední)
- 50 g másla
- 4 plátky anglické slaniny (nemusí být)
- 2 zarovnané čajové lžičky sušeného česneku
- 2 zarovnané čajové lžičky mleté sladké papriky
- 1 zarovnaná čajová lžička mletého pepře
- 1 citron
- sůl
- pár snítek čerstvého tymiánu nebo 1 čajová lžička sušeného
Nálev
- 125 ml bílého vína nebo vody nebo vývaru
- 50 g třtinového cukru
- 50 g másla
- 3 polévkové lžíce sójové omáčky
- 1 polévková lžíce olivového oleje
Jak na to
- kuře naporcovat, potřít směsí ze sušeného česneku, papriky, soli a pepře
- společně s cibulí zapéct bez zakrytí 10 minut při 200 °C
- přilít směs z cukru, vína a sójové omáčky připravenou na másle a oleji
- na porce dát kousek másla a oloupané plátky citronu
- zakrýt pekáč, péct 60 minut při 170 °C, polévat
- přidat snítky tymiánu
- po 20 minutách zvýšit teplotu, podle chuti přidat anglickou slaninu, ještě 15 - 20 minut dopéct bez zakrytí dozlatova
.
- kuře naporcovat, potřít směsí ze sušeného česneku, papriky, soli a pepře
- společně s cibulí zapéct bez zakrytí 10 minut při 200 °C
- přilít směs z cukru, vína a sójové omáčky připravenou na másle a oleji
- na porce dát kousek másla a oloupané plátky citronu
- zakrýt pekáč, péct 60 minut při 170 °C, polévat
- přidat snítky tymiánu
- po 20 minutách zvýšit teplotu, podle chuti přidat anglickou slaninu, ještě 15 - 20 minut dopéct bez zakrytí dozlatova
.
Příprava a zapečení
Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.
Citron oloupeme, pečlivě odstraníme i bílou část kůry, která je hořká.
Nakrájíme ho na plátky.
Cibuli nakrájíme na klínky.
V misce smícháme sušený česnek, papriku, pepř a sůl.
V misce smícháme sušený česnek, papriku, pepř a sůl.
Kuře naporcujeme na čtvrtiny.
- Opláchneme je studenou vodou a osušíme.
- Důkladně je ze všech stran potřeme směsí koření.
- Urovnáme je do pekáče, přisypeme cibuli.
- Nezakrytý pekáč dáme na 10 minut do rozpálené trouby.
Nálev na pečení
Než se kuřecí čtvrtky zapečou, připravíme nálev.
V menším hrnci rozehřejeme 50 gramů másla společně s olivovým olejem.
Nasypeme třtinový cukr.
Na mírném plameni mícháme, cukr se rozpustí, začne karamelizovat.
Nebude slyšet, jak chrastí o stěny hrnce, bude se lehce táhnout.
Přilijeme víno nebo vodu nebo vývar.
Minutu až dvě povaříme.
Vmícháme sójovou omáčku, vypneme.
Upečení
Než se kuřecí čtvrtky zapečou, připravíme nálev.
V menším hrnci rozehřejeme 50 gramů másla společně s olivovým olejem.
Nasypeme třtinový cukr.
Na mírném plameni mícháme, cukr se rozpustí, začne karamelizovat.
Nebude slyšet, jak chrastí o stěny hrnce, bude se lehce táhnout.
Přilijeme víno nebo vodu nebo vývar.
Minutu až dvě povaříme.
Vmícháme sójovou omáčku, vypneme.
Upečení
- Druhých 50 gramů másla rozkrájíme na 4 díly. Pekáč se zapečenými čtvrtkami kuřete vyndáme z trouby, přelijeme je připraveným nálevem.
Na každou porci položíme kousek másla a plátek citronu bez kůry.
- Pekáč zakryjeme a vrátíme do trouby. Teplotu snížíme na 170 °C.
Po hodině pečení, během které kuře alespoň 2x polijeme vypečeným sosem, dáme do pekáče vedle masa pár snítek tymiánu.
Nebo do něho vmícháme sušený.
- Po dalších 20 minutách sundáme víko. V tuhle chvíli můžeme na každou porci přidat plátek anglické slaniny.
Vrátíme do trouby, zvýšíme teplotu, nezakryté dopečeme 15 až 20 minut dozlatova a křupava.
Často poléváme!
- Celkem tedy pečeme zhruba 100 minut. Před servírováním necháme kuře 5 až 10 minut odpočinout, v mase se rozleží šťáva.
K citronovému kuřeti jsou vhodnou přílohou brambory, hranolky, zelenina, zeleninové saláty, bramborová kaše nebo pečivo, kukuřičné či jiné placky...
Přejít na seznam receptů
Přejít na seznam receptů
Dobrý den,
OdpovědětVymazatVaše citrónové kuře je vynikající! Celá rodina si dnes moc pochutnala. Zkoušela jsem i několik dalších receptů, vždy na jedničku. Děkuji za Vaše stránky, patří mezi mé oblíbené. Jarka, Praha
Dobrý den Jarko,
Vymazatmoc děkuji za Vaše milá slova; je to fajn číst, že podle receptů chutnalo!
Hana