- 100 g parmazánu
- 100 g cibule (1 střední)
- 50 g tyrolského špeku
- 20 g másla
- 6 vajec
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 1/2 čajové lžičky tymiánu
- čerstvá bazalka
- sůl, pepř
Jak na to
- nahrubo nakrájenou cibuli posolit, na másle a oleji nechat zesklovatět, posypat tymiánem
- přidat pokrájený tyrolský špek, osmahnout
- zalít prošlehanými vejci smíchanými s nastrouhaným parmazánem a bazalkou
- promíchávat na mírném plameni do polotuha
- na cca 3 minuty dát zapéct pod gril nebo na 8 až 10 minut do trouby
.
- nahrubo nakrájenou cibuli posolit, na másle a oleji nechat zesklovatět, posypat tymiánem
- přidat pokrájený tyrolský špek, osmahnout
- zalít prošlehanými vejci smíchanými s nastrouhaným parmazánem a bazalkou
- promíchávat na mírném plameni do polotuha
- na cca 3 minuty dát zapéct pod gril nebo na 8 až 10 minut do trouby
.
Rychlá italská klasika. Frittatu můžeme na závěr zapéct v rozehřáté troubě nebo pod grilem.
Příprava
V případě, že zvolíme zapečení v troubě, rozehřejeme ji na 180 °C.
Sloupnutou cibuli nakrájíme nahrubo.
Tyrolský špek pokrájíme na menší kousky.
Parmazán nastrouháme.
Parmazán nastrouháme.
Připravíme si kulatou mísu z varného skla o průměru 20 až 22 centimetrů nebo pánev, která může být použita v troubě nebo pod grilem, nebo pekáček.
Orestování cibule a špeku
Orestování cibule a špeku
V míse, pekáčku nebo pánvi rozehřejeme olivový olej s máslem.
Nasypeme cibuli.
Vmícháme do ní půl čajové lžičky soli.
Na mírném plameni cibule za zhruba 6 minut zesklovatí.
Občas ji promícháme.
Přisypeme tymián a pokrájený tyrolský špek.
Na mírném plameni ještě 4 až 5 minut restujeme.
Smažení a zapečení
Smažení a zapečení
- Lístky bazalky pokrájíme na menší kousky.
- V hrnku vidličkou lehce prošleháme vejce. Vmícháme do nich tři čtvrtiny nastrouhaného parmazánu a posekanou bazalku.
- Směs nalijeme do mísy na cibuli a špek. Okolo dvou minut na středním plameni promícháváme.
Jakmile budou vejce polotuhá, vypneme.
Posypeme je zbytkem strouhaného parmazánu.
- Na závěr Frittatu zapečeme. Buď 2 až 3 minuty pod grilem.
Nebo 7 až 8 minut v rozehřáté troubě.
Frittata bude výborná jako vydatná snídaně, ale i studená svačina nebo lehká večeře. Podáváme ji teplou i studenou.
Žádné komentáře:
Okomentovat