sobota 19. dubna 2014

Frittata

Frittata


  • 100 g parmazánu
  • 100 g cibule (1 střední)
  • 50 g tyrolského špeku
  • 20 g másla
  • 6 vajec
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1/2 čajové lžičky tymiánu
  • čerstvá bazalka
  • sůl, pepř

Jak na to  

- nahrubo nakrájenou cibuli posolit, na másle a oleji nechat zesklovatět, posypat tymiánem
- přidat pokrájený tyrolský špek, osmahnout
- zalít prošlehanými vejci smíchanými s nastrouhaným parmazánem a bazalkou
- promíchávat na mírném plameni do polotuha
- na cca 3 minuty dát zapéct pod gril nebo na 8 až 10 minut do trouby
.

Rychlá italská klasika. Frittatu můžeme na závěr zapéct v rozehřáté troubě nebo pod grilem.


Příprava

V případě, že zvolíme zapečení v troubě, rozehřejeme ji na 180 °C.

Sloupnutou cibuli nakrájíme nahrubo.
Tyrolský špek pokrájíme na menší kousky.
Parmazán nastrouháme.

Připravíme si kulatou mísu z varného skla o průměru 20 až 22 centimetrů nebo pánev, která může být použita v troubě nebo pod grilem, nebo pekáček.


Orestování cibule a špeku

V míse, pekáčku nebo pánvi rozehřejeme olivový olej s máslem.
Nasypeme cibuli.
Vmícháme do ní půl čajové lžičky soli.

Na mírném plameni cibule za zhruba 6 minut zesklovatí.
Občas ji promícháme.

Přisypeme tymián a pokrájený tyrolský špek.
Na mírném plameni ještě 4 až 5 minut restujeme.


Smažení a zapečení

  • Lístky bazalky pokrájíme na menší kousky.
  • V hrnku vidličkou lehce prošleháme vejce.
  • Vmícháme do nich tři čtvrtiny nastrouhaného parmazánu a posekanou bazalku.

  • Směs nalijeme do mísy na cibuli a špek.
  • Okolo dvou minut na středním plameni promícháváme.
    Jakmile budou vejce polotuhá, vypneme.
    Posypeme je zbytkem strouhaného parmazánu.

  • Na závěr Frittatu zapečeme
  • Buď 2 až 3 minuty pod grilem.
    Nebo 7 až 8 minut v rozehřáté troubě.
 
Frittata bude výborná jako vydatná snídaně, ale i studená svačina nebo lehká večeře. Podáváme ji teplou i studenou.

Žádné komentáře:

Okomentovat