- 800 - 900g hlávka brokolice
- 600 g vepřové kýty
- 200 g sýru čedar
- 190 g zakysané smetany (1 kelímek)
- 120 g cibule (1 větší)
- 100 g špeku nebo slaniny, například valašský špek, oravská nebo gazdovská slanina, pancetta...
- 40 g sušených rajčat v oleji (4 - 5 ks)
- 20 g másla
- 6 vajec
- 3 stroužky česneku
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 2 zarovnané čajové lžičky fenyklu
- sůl, pepř
Jak na to
- na másle a oleji postupně restovat cibuli, česnek a špek
- přidat maso, osolit, opepřit, nechat zatáhnout a lehce opéct, vmíchat fenykl, vypnout
- 2 minuty povařit růžičky brokolice, ihned zchladit v ledové vodě
- v pekáči smíchat brokolici s masem a sušenými rajčaty
- lehce rozšlehaná vejce smíchat se zakysanou smetanou, fenyklem a nastrouhaným sýrem, osolit, opepřit
- vše dobře promíchat, péct nezakryté 35 - 40 minut při 180 °C
.
- na másle a oleji postupně restovat cibuli, česnek a špek
- přidat maso, osolit, opepřit, nechat zatáhnout a lehce opéct, vmíchat fenykl, vypnout
- 2 minuty povařit růžičky brokolice, ihned zchladit v ledové vodě
- v pekáči smíchat brokolici s masem a sušenými rajčaty
- lehce rozšlehaná vejce smíchat se zakysanou smetanou, fenyklem a nastrouhaným sýrem, osolit, opepřit
- vše dobře promíchat, péct nezakryté 35 - 40 minut při 180 °C
.
Příprava
Sloupnutou cibuli a nakládaná sušená rajčata nakrájíme nadrobno.
Oloupané stroužky česneku na plátky.
Sýr nastrouháme.
Opláchnutou a osušenou kýtu a špek rozkrájíme na kostky velké maximálně 1,5 centimetru.
Brokolici propláchneme, odřízneme tuhý košťál.
Přidáme česnek a po dalších 2 minutách špek.
Přibližně 5 minut společně restujeme.
Zvýšíme teplotu, přisypeme rozkrájenou kýtu.
Zapečení
TIP! Pro lepší barvu můžeme k vajíčkům vmíchat jednu čajovou lžičku kurkumy.
TIP! Místo vepřové kýty můžeme použít i jiné druhy vepřového masa. Plecko, krkovici, libový bůček.
Při použití bůčku vynecháme špek.
Brokolici propláchneme, odřízneme tuhý košťál.
Rozdělíme ji na menší růžičky.
Orestování cibule, špeku a masa
Na pánvi rozehřejeme máslo a olivový olej.
Nasypeme cibuli, vmícháme půl lžičky soli.
Na mírném plameni ji okolo 6 minut promícháváme.
Orestování cibule, špeku a masa
Na pánvi rozehřejeme máslo a olivový olej.
Nasypeme cibuli, vmícháme půl lžičky soli.
Na mírném plameni ji okolo 6 minut promícháváme.
Přidáme česnek a po dalších 2 minutách špek.
Přibližně 5 minut společně restujeme.
Zvýšíme teplotu, přisypeme rozkrájenou kýtu.
Vmícháme jednu čajovou lžičku soli a jednu kávovou pepře.
Zprudka krátce opečeme, promícháváme.
Maso se zatáhne, zůstane šťavnaté.
Teplotu opět zmírníme.
Po zhruba 6 minutách se vyvaří voda, kterou pustilo maso, kostky kýty se začnou připékat.
Vmícháme jednu zarovnanou čajovou lžičku fenyklu, vypneme.
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Zprudka krátce opečeme, promícháváme.
Maso se zatáhne, zůstane šťavnaté.
Teplotu opět zmírníme.
Po zhruba 6 minutách se vyvaří voda, kterou pustilo maso, kostky kýty se začnou připékat.
Vmícháme jednu zarovnanou čajovou lžičku fenyklu, vypneme.
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Blanšírování brokolice
- Do většího hrnce nalijeme horkou vodu, osolíme ji vrchovatou lžičkou soli. Přivedeme k varu.
Vedle sporáku si připravíme hrnec s vodou ledovou.
Pokud máme k dispozici led, určitě pár kostek pro dosažení co nejnižší teploty přidáme.
- Brokolicové růžičky nasypeme do vroucí vody. Dvě minuty je bez zakrytí povaříme a ihned je děrovanou naběračkou přendáváme do připravené vody ledové.
Zchlazením přerušíme proces varu, brokolice si zachová barvu a zůstane křupavá.
Po minutě brokolici ze studené vody vyndáme, necháme ji v sítu okapat.
Zapečení
- Přímo v zapékací míse nebo pekáči smícháme scezenou brokolici, celý obsah pánve s opečeným masem a pokrájená rajčata.
- V misce lehce rozšleháme vejce, osolíme je půl lžičkou soli. Vmícháme k nim zakysanou smetanu, špetku pepře, jednu zarovnanou čajovou lžičku fenyklu a nastrouhaný sýr.
Směs přilijeme do pekáče k brokolici a masu, vše dobře promícháme.
- Vložíme do rozehřáté trouby. Nezakryté pečeme 35 až 40 minut.
Na poslední 2 až 3 minuty můžeme dát pod gril.
Takto upravená zapečená brokolice je výborná jak teplá, tak podávaná za studena.
TIP! Pro lepší barvu můžeme k vajíčkům vmíchat jednu čajovou lžičku kurkumy.
TIP! Místo vepřové kýty můžeme použít i jiné druhy vepřového masa. Plecko, krkovici, libový bůček.
Při použití bůčku vynecháme špek.
Vepřové maso můžeme nahradit masem kuřecím nebo krůtím, popřípadě dobrou uzeninou.
TIP! Zapečená brokolice bude výborná i v bezmasé úpravě.
Přejít na seznam receptů
TIP! Zapečená brokolice bude výborná i v bezmasé úpravě.
Přejít na seznam receptů
Vypadá to skvěle, o víkendu vyzkouším :)
OdpovědětVymazatDíky! Tak ať chutná :)
Vymazat