Rozpis na kulatou formu s pantem o průměru 25 až 26 centimetrů.
Korpus
- 300 g hladké mouky
- 175 g změklého másla
- 60 g cukru krupice
- 3 polévkové lžíce mandlového likéru Amaretto nebo Barbero...
- 2 žloutky
- špetka soli
Sýrová vrstva
- 500 g Mascarpone
- 140 ml 31% smetany
- 130 g cukru krupice
- 30 g hladké mouky
- 3 celá vejce
- 1 žloutek
- nastrouhaná kůra z citronu
- 2 polévkové lžíce vanilkového extraktu
Jahodová (ovocná) pěna
- 600 ml 31 - 33% smetany ke šlehání
- 500 g jahod nebo malin, borůvek, višní...
- 100 g cukru
- 20 g želatiny
Jak na to
- prosetou mouku smíchat se solí a cukrem, přidat žloutky, máslo a likér, zpracovat těsto, nechat v chladu odpočinout
- těstem pokrýt formu, vidličkou propíchat, péct 10 minut
- prosetou mouku smíchat se solí a cukrem, přidat žloutky, máslo a likér, zpracovat těsto, nechat v chladu odpočinout
- těstem pokrýt formu, vidličkou propíchat, péct 10 minut
- vyndat z trouby nechat ve formě vychladnout
- smíchat mouku s cukrem a kůrou, dohladka promíchat s Mascarpone, vmíchat smetanu a extrakt, po jednom dobře zapracovat vejce
- nalít na zchladlý korpus, do trouby postavit hrnek s vodou, péct 40 - 50 minut při 170 °C
- smíchat mouku s cukrem a kůrou, dohladka promíchat s Mascarpone, vmíchat smetanu a extrakt, po jednom dobře zapracovat vejce
- nalít na zchladlý korpus, do trouby postavit hrnek s vodou, péct 40 - 50 minut při 170 °C
- vypnout, nechat ještě 15 minut v zavřené troubě, pak ji pootevřít a nechat 1 - 2 hodiny ve vypnuté troubě chladnout
- vyndat z trouby, nechat ve formě zcela vychladnout
- rozmačkané jahody s cukrem minutu povařit, podle návodu smíchat s želatinou, nechat vychladnout
- smetanu ušlehat do polotuha, smíchat s vychladlými jahodami, rovnoměrně rozetřít
- několik hodin nechat v chladu ztuhnout
.
- vyndat z trouby, nechat ve formě zcela vychladnout
- rozmačkané jahody s cukrem minutu povařit, podle návodu smíchat s želatinou, nechat vychladnout
- smetanu ušlehat do polotuha, smíchat s vychladlými jahodami, rovnoměrně rozetřít
- několik hodin nechat v chladu ztuhnout
.
Výborný, voňavý a málo pracný dort, ale z důvodu přestávek na chladnutí a tuhnutí je trochu náročnější na čas.
Určitě ho připravíme den před plánovaným podáváním.
Těsto na korpus
- Máslo vyndáme z lednice, nakrájíme ho na menší kostky. Do mísy prosejeme mouku, smícháme ji s cukrem a solí.
Přidáme kostičky másla, žloutky a studený likér.
- Nejdříve máslo do mouky rozkrajujeme nožem na co nejmenší kousky. Pak rychle studenou rukou zpracujeme těsto.
Když v něm zůstanou miniaturní zrníčka másla, nevadí. Naopak, přispějí k větší křehkosti upečeného těsta.
- Těsto zabalíme do fólie a na minimálně 30 minut odložíme do lednice.
Předpečení korpusu
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Těsto po částech urovnáme do formy.
Buď s ním pokryjeme jen dno nebo ho vytáhneme do půlky boků. A nebo až k hornímu okraji.
V prvním případě bude mít dort pevnou základnu. V tom druhém bude korpus po upečení končit zároveň s mascarponovou náplní a v tom třetím bude i okolo ovocné pěny.
Pro dosažení rovného zakončení mírně přehneme těsto přes hranu ven z formy a pak po něm s lehkým tlakem přejedeme válečkem. Přebytečná část odpadne, těsto bude končit zároveň s formou.
V prvním případě bude mít dort pevnou základnu. V tom druhém bude korpus po upečení končit zároveň s mascarponovou náplní a v tom třetím bude i okolo ovocné pěny.
Pro dosažení rovného zakončení mírně přehneme těsto přes hranu ven z formy a pak po něm s lehkým tlakem přejedeme válečkem. Přebytečná část odpadne, těsto bude končit zároveň s formou.
Na závěr těsto uhladíme malým válečkem.
Na pár místech na dně ho propíchneme vidličkou.
Zabráníme tím vyboulení při pečení.
Na pár místech na dně ho propíchneme vidličkou.
Zabráníme tím vyboulení při pečení.
- Dáme péct.
- Za 10 minut se korpus zpevní a lehce zezlátne.
- Vyndáme ho z trouby a necháme ve formě vychladnout.
Troubu nevypínáme, pouze snížíme teplotu na 170 °C.
Mascarponová vrstva a upečení
Do trouby položíme hrnek s horkou vodou.
Vlhčí prostředí zabrání popraskání sýrové náplně při pečení.
Do trouby položíme hrnek s horkou vodou.
Vlhčí prostředí zabrání popraskání sýrové náplně při pečení.
- V míse nejdříve promícháme cukr s moukou a kůrou z dobře omytého citronu. Přidáme Mascarpone, stěrkou nebo vařečkou zpracujeme dohladka.
- Vmícháme smetanu a vanilkový extrakt. Na konec po jednom přidáváme vejce a žloutek.
Teprve až když je jedno vajíčko důkladně spojené, přidáme další.
- Směs nalijeme na zchladlý korpus a dáme péct. Troubu neotvíráme, aby nepopraskal povrch.
Za zhruba 40 až 50 minut bude hotovo.
Mascarponová vrstva bude mít konzistenci jako hodně hustý pudink, pevnou, ale uprostřed ještě lehce třaslavou.
- Troubu vypneme, ale neotvíráme ji! Cheesecake necháme ještě 10 až 15 minut ve vypnuté zavřené troubě.
Pak dvířka pootevřeme, zajistíme je třeba vařečkou.
Hodinu až dvě necháme cheesecake dojít v chladnoucí troubě.
- Cheesecake vyndáme z trouby necháme ho ve formě zcela vychladnout.
Ovocná pěna
Pečlivě si přečteme návod na sáčku se želatinou, některá se musí předem namočit ve studené vodě.
- V hrnku vidličkou rozmačkáme jahody, smícháme je s cukrem. Na mírném plameni je minutu povaříme.
Odstavíme.
Vmícháme želatinu, necháme zchladnout.
- Vychlazené smetany nalijeme do mísy vyšleháme je do polotuha. Konzistence by měla připomínat hustý jogurt.
- Do ušlehané smetany vmícháme jahodovou směs. Dobře promícháme a rozetřeme na vychladlý cheesecake.
Formou lehce zatřeseme, aby se povrch vyrovnal dohladka.
- Formu s cheesecakem zakryjeme alobalem a dáme uležet a zpevnit do lednice.
A teď už se jen obrníme trpělivostí, protože cheesecake musí několik hodin v chladu tuhnout.
Hmm tak tohle vypadá moooc zajímavě, krásný dort :)
OdpovědětVymazatDíky :). Je vynikajicí, akorát vyžaduje trochu víc času, jinak jsou všechny kroky velice jednoduché.
Vymazat