čtvrtek 3. července 2014

Vanilkový cheesecake s ovocnou pěnou

Vanilkový cheesecake s Mascarpone a jahodovou pěnou

 
Rozpis na kulatou formu s pantem o průměru 25 až 26 centimetrů.


Korpus

  • 300 g hladké mouky
  • 175 g změklého másla
  • 60 g cukru krupice
  • 3 polévkové lžíce mandlového likéru Amaretto nebo Barbero...
  • 2 žloutky
  • špetka soli


Sýrová vrstva

  • 500 g Mascarpone
  • 140 ml 31% smetany
  • 130 g cukru krupice
  • 30 g hladké mouky
  • 3 celá vejce
  • 1 žloutek
  • nastrouhaná kůra z citronu
  • 2 polévkové lžíce vanilkového extraktu


Jahodová (ovocná) pěna

  • 600 ml 31 - 33% smetany ke šlehání
  • 500 g jahod nebo malin, borůvek, višní...
  • 100 g cukru 
  • 20 g želatiny


 Jak na to  

- prosetou mouku smíchat se solí a cukrem, přidat žloutky, máslo a likér, zpracovat těsto, nechat v chladu odpočinout
- těstem pokrýt formu, vidličkou propíchat, péct 10 minut
- vyndat z trouby nechat ve formě vychladnout
- smíchat mouku s cukrem a kůrou, dohladka promíchat s Mascarpone, vmíchat smetanu a extrakt, po jednom dobře zapracovat vejce
- nalít na zchladlý korpus, do trouby postavit hrnek s vodou, péct 40 - 50 minut při 170 °C
- vypnout, nechat ještě 15 minut v zavřené troubě, pak ji pootevřít a nechat 1 - 2 hodiny ve vypnuté troubě chladnout
- vyndat z trouby, nechat ve formě zcela vychladnout
- rozmačkané jahody s cukrem minutu povařit, podle návodu smíchat s želatinou, nechat vychladnout
- smetanu ušlehat do polotuha, smíchat s vychladlými jahodami, rovnoměrně rozetřít
- několik hodin nechat v chladu ztuhnout
.

Výborný, voňavý a málo pracný dort, ale z důvodu přestávek na chladnutí a tuhnutí je trochu náročnější na čas. 
Určitě ho připravíme den před plánovaným podáváním.


Těsto na korpus

  • Máslo vyndáme z lednice, nakrájíme ho na menší kostky.
  • Do mísy prosejeme mouku, smícháme ji s cukrem a solí.
    Přidáme kostičky másla, žloutky a studený likér.

  • Nejdříve máslo do mouky rozkrajujeme nožem na co nejmenší kousky.
  • Pak rychle studenou rukou zpracujeme těsto.
    Když v něm zůstanou miniaturní zrníčka másla, nevadí. Naopak, přispějí k větší křehkosti upečeného těsta.

  • Těsto zabalíme do fólie a na minimálně 30 minut odložíme do lednice. 


Předpečení korpusu
 
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Těsto po částech urovnáme do formy.
Buď s ním pokryjeme jen dno nebo ho vytáhneme do půlky boků. A nebo až k hornímu okraji.
V prvním případě bude mít dort pevnou základnu. V tom druhém bude korpus po upečení končit zároveň s mascarponovou náplní a v tom třetím bude i okolo ovocné pěny.
Pro dosažení rovného zakončení mírně přehneme těsto přes hranu ven z formy a pak po něm s lehkým tlakem přejedeme válečkem. Přebytečná část odpadne, těsto bude končit zároveň s formou. 
Na závěr těsto uhladíme malým válečkem.
Na pár místech na dně ho propíchneme vidličkou.  
Zabráníme tím vyboulení při pečení.

  • Dáme péct.
  • Za 10 minut se korpus zpevní a lehce zezlátne.
  • Vyndáme ho z trouby a necháme ve formě vychladnout. 

Troubu nevypínáme, pouze snížíme teplotu na 170 °C.


Mascarponová vrstva a upečení

Do trouby položíme hrnek s horkou vodou.
Vlhčí prostředí zabrání popraskání sýrové náplně při pečení.

  • V míse nejdříve promícháme cukr s moukou a kůrou z dobře omytého citronu.
  • Přidáme Mascarpone, stěrkou nebo vařečkou zpracujeme dohladka.

  • Vmícháme smetanu a vanilkový extrakt.
  • Na konec po jednom přidáváme vejce a žloutek.
    Teprve až když je jedno vajíčko důkladně spojené, přidáme další.

  • Směs nalijeme na zchladlý korpus a dáme péct.
  • Troubu neotvíráme, aby nepopraskal povrch.
    Za zhruba 40 až 50 minut bude hotovo.
    Mascarponová vrstva bude mít konzistenci jako hodně hustý pudink, pevnou, ale uprostřed ještě lehce třaslavou.

  • Troubu vypneme, ale neotvíráme ji!
  • Cheesecake necháme ještě 10 až 15 minut ve vypnuté zavřené troubě.
    Pak dvířka pootevřeme, zajistíme je třeba vařečkou.
    Hodinu až dvě necháme cheesecake dojít v chladnoucí troubě.

  • Cheesecake vyndáme z trouby necháme ho ve formě zcela vychladnout.


Ovocná pěna

Pečlivě si přečteme návod na sáčku se želatinou, některá se musí předem namočit ve studené vodě. 

  • V hrnku vidličkou rozmačkáme jahody, smícháme je s cukrem.
  • Na mírném plameni je minutu povaříme.
    Odstavíme.
    Vmícháme želatinu, necháme zchladnout.

  • Vychlazené smetany nalijeme do mísy vyšleháme je do polotuha.
  • Konzistence by měla připomínat hustý jogurt.

  • Do ušlehané smetany vmícháme jahodovou směs.
  • Dobře promícháme a rozetřeme na vychladlý cheesecake.
    Formou lehce zatřeseme, aby se povrch vyrovnal dohladka.

  • Formu s cheesecakem zakryjeme alobalem a dáme uležet a zpevnit do lednice.

A teď už se jen obrníme trpělivostí, protože cheesecake musí několik hodin v chladu tuhnout.
 


2 komentáře:

  1. Hmm tak tohle vypadá moooc zajímavě, krásný dort :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :). Je vynikajicí, akorát vyžaduje trochu víc času, jinak jsou všechny kroky velice jednoduché.

      Vymazat