Omáčka
- 100 g cibule (1 střední)
- 5 polévkových lžic olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- 2 polévkové lžíce třtinového cukru
- 2 polévkové lžíce jablečného octa
- 2x 390g konzerva cherry rajčat
- 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
- 2 čajové lžičky tymiánu
- 1 čajová lžička oregana
- 1 čajová lžička rozmarýnu
- 1/4 čajové lžičky chilli (nemusí být)
- sůl, pepř
Masové kuličky
- 1000 g zadního hovězího
- 120 g cibule (1 větší)
- 4 polévkové lžíce 12% smetany
- 4 stroužky česneku
- 2 vejce
- 2 polévkové lžíce strouhanky
- 1 čajová lžička tymiánu,
- 1/4 čajové lžičky skořice
- 1/2 kávové lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 kávové lžičky chilli (nemusí být)
- sůl, pepř
- čerstvá bazalka
- slunečnicový nebo olivový olej na smažení
Jak na to
- na olivovém oleji orestovat cibuli, přidat česnek
- nasypat třtinový cukr, nechat lehce zkaramelizovat, nalít jablečný ocet, nechat odpařit
- krátce orestovat rajčatový protlak, nalít rajčata, okořenit, osolit
- 15 - 20 minut na mírném plameni podusit
- hovězí jemně namlít, smíchat s nadrobno nakrájenou cibulí a utřeným česnekem
- zpracovat koření, nasekanou bazalku, vejce, strouhanku se smetanou
- z dobře promíchané směsi tvořit kuličky o průměru max. 3 centimetry
- ve vyšší vrstvě oleje osmažit, cca 3 + 2 minuty
.
- na olivovém oleji orestovat cibuli, přidat česnek
- nasypat třtinový cukr, nechat lehce zkaramelizovat, nalít jablečný ocet, nechat odpařit
- krátce orestovat rajčatový protlak, nalít rajčata, okořenit, osolit
- 15 - 20 minut na mírném plameni podusit
- hovězí jemně namlít, smíchat s nadrobno nakrájenou cibulí a utřeným česnekem
- zpracovat koření, nasekanou bazalku, vejce, strouhanku se smetanou
- z dobře promíchané směsi tvořit kuličky o průměru max. 3 centimetry
- ve vyšší vrstvě oleje osmažit, cca 3 + 2 minuty
.
Rajčatová omáčka
- Sloupnutou cibuli nakrájíme na drobné kostky. Oloupané stroužky česneku pokrájíme na plátky.
- V hlubší pánvi nebo v hrnci rozehřejeme olivový olej. Nasypeme cibuli.
Na mírném plameni ji přibližně 6 minut restujeme.
- Přidáme plátky česneku a po zhruba minutě třtinový cukr. Během 2 až 3 minut se cukr rozpustí a zlehka zkaramelizuje.
Nalijeme jablečný ocet, minutu povaříme.
Ocet se odpaří, zbyde pouze jeho intenzivní chuť.
- Přidáme rajčatový protlak, půl minuty promícháváme. Přilijeme celý obsah plechovek s cherry rajčaty.
Ochutíme tymiánem, rozmarýnem, oreganem a jednou čajovou lžičkou soli a pepře.
Pokud chceme dosáhnout mírně pikantní chuti, tak vmícháme i špetku chilli.
- Bez zakrytí na mírném plameni povaříme 15 až 20 minut do požadované hustoty. Občas promícháme.
Omáčku podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Masové kuličky
Hovězí zadní opláchneme a dobře osušíme.
Nakrájíme ho na menší kusy, najemno je nameleme nebo nasekáme v robotu.
Sloupnutou cibuli nakrájíme na velice malé kostičky.
Oloupané stroužky česneku utřeme.
Lístky bazalky nasekáme.
Měli bychom jich mít plnou hrst.
V míse smícháme mleté maso s cibulí, česnekem, bazalkou a kořením.
Sloupnutou cibuli nakrájíme na velice malé kostičky.
Oloupané stroužky česneku utřeme.
Lístky bazalky nasekáme.
Měli bychom jich mít plnou hrst.
V míse smícháme mleté maso s cibulí, česnekem, bazalkou a kořením.
Osolíme 3 zarovnanými čajovými lžičkami soli a jednou mletého pepře.
Směs hněteme studenou rukou průběžně chlazenou ve studené vodě.
Směs hněteme studenou rukou průběžně chlazenou ve studené vodě.
Vejce lehce prošleháme vidličkou, nalijeme je k masu a pečlivě promícháme.
Nasypeme strouhanku, polijeme ji studenou smetanou a opět studenou rukou dobře zpracujeme.
Ze směsi tvoříme vlhkou rukou kuličky o maximálním průměru 3 centimetry.
Smažení
V pánvi rozehřejeme přibližně jeden a půl centimetru vysokou vrstvu oleje.
- Na středním plameni smažíme kuličky. Zhruba tři minuty na jedné straně a dvě minuty na druhé.
- Po vyndání z pánve je položíme na okamžik na papírový ubrousek nebo papírovou kuchyňskou utěrku, vsákne se přebytečný olej. Hotové kuličky před podáváním smícháme s teplou omáčkou.
Nebo na talíř nejdříve nandáme pár lžic omáčky a do ní pak kuličky posadíme.
Ideální přílohou jsou těstoviny, porce můžeme posypat strouhaným parmazánem.
TIP! Pokud smažíme větší množství kuliček a musíme tím pádem smažit na vícekrát, hlídáme olej. V případě potřeby dáme čerstvý, aby se odpadlé připálené kousky nepřichytávaly na novou várku.
TIP! Nejdříve na zkoušku uděláme z masové směsi malou placičku, osmažíme ji, ochutnáme a směs podle potřeby dochutíme.
TIP! Nejdříve na zkoušku uděláme z masové směsi malou placičku, osmažíme ji, ochutnáme a směs podle potřeby dochutíme.
TIP! Na ubrousku necháme usmažené kuličky ležet jen malou chvilku, aby se na ně nepřilepily kousky papíru.
Přejít na seznam receptů
Žádné komentáře:
Okomentovat