pátek 6. června 2014

Masové kuličky v rajčatové omáčce

Masové kuličky z mletého hovězího s omáčkou z cherry rajčat


Omáčka

  • 100 g cibule (1 střední)
  • 5 polévkových lžic olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 2 polévkové lžíce jablečného octa
  • 2x 390g konzerva cherry rajčat
  • 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
  • 2 čajové lžičky tymiánu
  • 1 čajová lžička oregana
  • 1 čajová lžička rozmarýnu
  • 1/4 čajové lžičky chilli (nemusí být)
  • sůl, pepř


Masové kuličky

  • 1000 g zadního hovězího 
  • 120 g cibule (1 větší)
  • 4 polévkové lžíce 12% smetany
  • 4 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 2 polévkové lžíce strouhanky
  • 1 čajová lžička tymiánu,
  • 1/4 čajové lžičky skořice
  • 1/2 kávové lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 kávové lžičky chilli (nemusí být)
  • sůl, pepř
  • čerstvá bazalka
  • slunečnicový nebo olivový olej na smažení


Jak na to  

- na olivovém oleji orestovat cibuli, přidat česnek
- nasypat třtinový cukr, nechat lehce zkaramelizovat, nalít jablečný ocet, nechat odpařit
- krátce orestovat rajčatový protlak, nalít rajčata, okořenit, osolit
- 15 - 20 minut na mírném plameni podusit
- hovězí jemně namlít, smíchat s nadrobno nakrájenou cibulí a utřeným česnekem
- zpracovat koření, nasekanou bazalku, vejce, strouhanku se smetanou
- z dobře promíchané směsi tvořit kuličky o průměru max. 3 centimetry
- ve vyšší vrstvě oleje osmažit, cca 3 + 2 minuty
.

Rajčatová omáčka

  • Sloupnutou cibuli nakrájíme na drobné kostky.
  • Oloupané stroužky česneku pokrájíme na plátky.

  • V hlubší pánvi nebo v hrnci rozehřejeme olivový olej.
  • Nasypeme cibuli.
    Na mírném plameni ji přibližně 6 minut restujeme.

  • Přidáme plátky česneku a po zhruba minutě třtinový cukr.
  • Během 2 až 3 minut se cukr rozpustí a zlehka zkaramelizuje.
    Nalijeme jablečný ocet, minutu povaříme.
    Ocet se odpaří, zbyde pouze jeho intenzivní chuť.

  • Přidáme rajčatový protlak, půl minuty promícháváme. 
  • Přilijeme celý obsah plechovek s cherry rajčaty.
    Ochutíme tymiánem, rozmarýnem, oreganem a jednou čajovou lžičkou soli a pepře.
    Pokud chceme dosáhnout mírně pikantní chuti, tak vmícháme i špetku chilli.

  • Bez zakrytí na mírném plameni povaříme 15 až 20 minut do požadované hustoty.
  • Občas promícháme.
    Omáčku podle potřeby dochutíme solí a pepřem.


Masové kuličky

Hovězí zadní opláchneme a dobře osušíme.
Nakrájíme ho na menší kusy, najemno je nameleme nebo nasekáme v robotu.
Sloupnutou cibuli nakrájíme na velice malé kostičky.
Oloupané stroužky česneku utřeme.
Lístky bazalky nasekáme.
Měli bychom jich mít plnou hrst.

V míse smícháme mleté maso s cibulí, česnekem, bazalkou a kořením.
Osolíme 3 zarovnanými čajovými lžičkami soli a jednou mletého pepře.
Směs hněteme studenou rukou průběžně chlazenou ve studené vodě.

Vejce lehce prošleháme vidličkou, nalijeme je k masu a pečlivě promícháme.
Nasypeme strouhanku, polijeme ji studenou smetanou a opět studenou rukou dobře zpracujeme.

Ze směsi tvoříme vlhkou rukou kuličky o maximálním průměru 3 centimetry.


Smažení

V pánvi rozehřejeme přibližně jeden a půl centimetru vysokou vrstvu oleje.

  • Na středním plameni smažíme kuličky.
  • Zhruba tři minuty na jedné straně a dvě minuty na druhé.

  • Po vyndání z pánve je položíme na okamžik na papírový ubrousek nebo papírovou kuchyňskou utěrku, vsákne se přebytečný olej. 
  • Hotové kuličky před podáváním smícháme s teplou omáčkou.
    Nebo na talíř nejdříve nandáme pár lžic omáčky a do ní pak kuličky posadíme.

Ideální přílohou jsou těstoviny, porce můžeme posypat strouhaným parmazánem.






TIP!  Pokud smažíme větší množství kuliček a musíme tím pádem smažit na vícekrát, hlídáme olej. V případě potřeby dáme čerstvý, aby se odpadlé připálené kousky nepřichytávaly na novou várku.

TIP!  Nejdříve na zkoušku uděláme z masové směsi malou placičku, osmažíme ji, ochutnáme a směs podle potřeby dochutíme.

TIP!  Na ubrousku necháme usmažené kuličky ležet jen malou chvilku, aby se na ně nepřilepily kousky papíru.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat