čtvrtek 10. dubna 2014

Aloo Gobi

Aloo Gobi neboli Brambory s květákem nebo také Květákové kari


  • 800 - 900g hlávka květáku
  • 450 g brambor
  • 200 g drcených nebo sekaných rajčat z konzervy
  • 150 g cibule (1 velká)
  • 20 g čerstvého strouhaného zázvoru (1 polévková lžíce)
  • 6 polévkových lžic olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 3 - 4 polévkové lžíce hrášku (mražený nebo konzervovaný)
  • 2 čajové lžičky kari koření
  • 2 čajové lžičky kurkumy
  • 2 čajové lžičky směsi koření Garam masala
  • 1 čajová lžička římského kmínu
  • chilli koření (nemusí být)
  • čerstvý koriandr
  • sůl, pepř


Jak na to  

- brambory nakrájet na kostky, 4 minuty povařit
- opražit římský kmín, přilít olej, nasypat cibuli, osolit, orestovat
- přidat zázvor a česnek
- vmíchat koření, sekaná rajčata, brambory a květák
- zalít vodou, 10 - 12 minut povařit
- vmíchat hrášek
.

Aloo (brambory) Gobi (květák) je tradiční jídlo připravované v Indii, Pákistánu a Nepálu. 
Má mnoho podob. Může být s hráškem i bez něj, s rajčaty i bez. Pro zjemnění se někdy přidává smetana. 


Povaření brambor

Brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na větší kostky.
Dáme je do hrnce, přidáme půl čajové lžičky soli.
Zalijeme vodou tak, aby byly akorát ponořené.

Přivedeme k varu.
Teplotu stáhneme na střední plamen, hrnec zakryjeme poklicí.
Za 4 minuty od momentu, kdy se voda začala vařit, vypneme.
Brambory scedíme.
Stačí jen takto chvilku povařit, brambory čeká ještě dušení společně s květákem.


Příprava

Květák rozebereme na růžičky, opláchneme je.
Na pár vteřin je můžeme ponořit do půl litru vody promíchané s jednu polévkovou lžíci octa. Pokud jsou náhodou uvnitř růžiček schované drobné mušky, vyplaví se.
Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Oloupané stroužky česneku na plátky.
Zázvor oškrábneme a nastrouháme.
Slupka jde ze zázvoru dobře seškrábnout čajovou lžičkou.


Restování základu

Na sucho rozehřejeme pánev.
Nasypeme na ni římský kmín, přibližně 2 minuty ho pražíme.
Semínka začnou praskat.

Přilijeme olivový olej, nasypeme cibuli.
Osolíme ji jednou zarovnanou čajovou lžičkou soli.
Za občasného promícháme na mírném plameni 8 až 10 minut restujeme.

Přidáme strouhaný zázvor a plátky česneku.
Ještě 2 minuty společně promícháváme.

Vmícháme kurkumu, kari koření a Garam masala koření.
Pokud chceme mít ostřejší verzi, tak také na špičku nože chilli.
S ním ale opatrně, pokud množství přeženeme, může se Aloo Gobi stát nepoživatelným!


Podušení a dokončení

  • Do hrnce přidáme rajčata, minutu je promícháváme.
  • Nasypeme brambory a květákové růžičky.
    Zalijeme 300 mililitry horké vody.

  • Hrnec částečně zakryjeme poklicí.
  • Za občasného promíchání 10 až 12 minut dusíme.
    Jakmile je květák uvařený akorát na skus, vypneme.

  • Vmícháme hrášek.
  • Hrnec zakryjeme poklicí a ještě 2 až 3 minuty necháme stát.
    Podle potřeby přisolíme a poprášíme čerstvě mletým pepřem.

Porce Aloo Gobi podáváme ozdobené lístky čerstvého koriandru, vhodným doplněním je indický chleba naan.





TIP!  Pokud chceme mít brambory pevnější nebo jsou nové, přes zimu neuskladněné, předem je povařit nemusíme. Místo brambor lze Aloo Gobi připravit s batáty.

TIP!  Aloo Gobi můžeme připravit s vynecháním rajčat. Všechny varianty se dají zjemnit vmícháním 12% smetany.

TIP!  Stejně připravíme verzi s brokolicí.

Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat