sobota 30. srpna 2014

Bruschetta s pestem a ztraceným vejcem

Bruschetta s bazalkovým pestem, ztraceným vejcem a tyrolským špekem


Rozpis na jednu porci.

  • 1 plátek chleba - může být toastový, celozrnný, ale i veka...
  • 2 čajové lžičky bazalkového pesta
  • 1 vejce
  • 1 plátek tyrolského špeku
  • 1 - 2 polévkové lžíce octa
  • pár kapek olivového oleje
  • sůl, pepř

 
Jak na to  

- uvařit ztracené vejce
- plátek opečeného chleba potřít bazalkovým pestem, přidat vejce a plátek tyrolského špeku
- osolit, opepřit, zakápnout olivovým olejem, ihned podávat
.

Inspirace pro královskou snídani! 


Příprava

Uvaříme ztracené neboli pošírované vejce.
Postup je uveden níže v boxu.
Na grilu nebo na pánvi nebo v troubě nebo v toustovači opečeme plátek chleba.
Opékáme buď na sucho, nebo použijeme velice malé množství másla nebo oleje.


Servírování

Opečený plátek potřeme bazalkovým pestem.
Na pesto posadíme ztracené vejce a plátek tyrolského špeku.
Jemně osolíme, opepříme a na závěr lehce zakápneme olivovým olejem.
Ihned podáváme!
Vejce na bruschettě ostrým nožem nařízneme, aby mohl vytéct žloutek.



Jak uvařit ztracené neboli pošírované vejce

Správně připravené ztracené vejce má oblý tvar, pevný obal z bílku a uvnitř tekutý nebo polotekutý žloutek.
Použijeme ho do polévek, do omáček, třeba do kulajdykoprovky, na saláty... 
Nejznámějším jídlem se ztraceným vejcem je určitě Vejce Benedikt. 
Mistrovským kouskem pak Skotské neboli Pštrosí vejce, kdy lehounce předvařené vejce zabalíme do ochuceného mletého masa, obalíme v trojobalu a usmažíme. Pokud je po rozkrojení maso dobře usmažené a žloutek tekutý, může si kuchař přidělit hvězdičku :)  



*  Do širšího vyššího hrnce dáme vařit vodu. Vody nalijeme tolik, aby mělo vejce po ponoření ještě 3 až 4 centimetry vody nad sebou.
Vmícháme vinný ocet, na jeden litr vody připadne jedna polévková lžíce octa.

*  Vejce opatrně rozklepneme do hrnku nebo misky.

*   Jakmile se voda začne blížit k bodu varu, začnou se dělat ode dna bubliny, zmírníme teplotu. Zamícháme lžící a tím vytvoříme ve vodě vír.
Tak 3 až 5 vteřin počkáme až nebude tak prudký, hrnek dáme těsně nad hladinu a vejce necháme pomalu sklouznout.
Nelijeme ho úplně do středu víru, umístíme ho na okraj "kráteru", který vír vytvořil.

*   Po 10 až 15 vteřinách, až bílek lehce zatuhne, opatrně lžící nebo vařečkou upravíme případné roztřepené kousky, které se po ponoření do vody uvolnily. Nabalíme je zpět.

*  Za 3 minuty vejce vyndáme děrovanou naběračkou, na okamžik ho položíme na ubrousek nebo čistou utěrku, aby se vsákla voda z povrchu vajíčka.
Ihned podáváme



TIP!  Pokud chceme mít opravdu krásný tvar, před servírováním opatrně odřízneme roztřepené kousky bílku.

TIP!  V případě, že potřebujeme servírovat větší množství vajec najednou, po vyndání z hrnce je ponoříme na pár vteřin do studené vody.
Přerušíme tím proces varu, zabráníme tomu, že než z hrnce vyndáme další, bude v těch prvních žloutek do tuha.


TIP!  Ideálně by mělo být ztracené vejce na talíři pár vteřin po vyndání z vody a osušení.
Ale při servírování většího množství porcí se to těžko podaří.
Hotová vejce proto do podávání uchováme v teplé vodě (ne vroucí!), aby nevychladla. 


TIP!  Jednodušším postupem je uvařit vejce v potravinářské fólii.
Menší hrníček vyložíme fólií, vyklepneme do ní vejce, opatrně zamotáme a ponoříme do mírně vroucí vody.

TIP!  Zárukou úspěchu jsou čerstvá vejce. 
Čím jsou vajíčka starší, tím je v nich více vzduchu, bílek je řidší. Při ponoření do vroucí vody těžko drží při sobě. Z vajec, jejichž doba použitelnost se chýlí ke konci dobrého výsledku nedosáhneme. 

.
.

Přejít na seznam receptů


2 komentáře: