pondělí 7. července 2014

Provensálská játra se zeleninou

Játra po provensálsku podávaná se zeleninou


Játra

  • 1000 g vepřových nebo kuřecích nebo telecích jater
  • 200 ml vývaru nebo vody
  • 100 g cibule (1 větší)
  • 50 g rajčatového protlaku (3 čajové lžičky)
  • 30 g slaniny bez kůže (nebo špeku)
  • 20 g másla
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 3 - 4 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky tymiánu
  • 2 čajové lžičky rozmarýnu
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • 1/2 čajové lžičky kmínu
  • sůl, pepř
 

Zelenina

  • 400 g silnostěnných paprik (2 větší)
  • 300 g cherry rajčat
  • 180 g cibule (1 velká)
  • 130 g lilku
  • 130 g mladé cukety
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř


 Jak na to  

- na olivovém oleji s kouskem másla osmažit cibuli
- přidat na nudličky pokrájená odblaněná játra, prudce orestovat, přidat slaninu
- okořenit, vmíchat rajčatový protlak a česnek
- podlít vývarem nebo vodou, dusit doměkka
- zeleninu pokrájet, v hrnci zalít olejem, osolit, opepřit, nezakryté cca 20 minut dusit ve vlastní šťávě
.

Takto uvařená játra skvěle doplní zelenina připravená na způsob ratatouille. 
Vše je rychle hotové, během půlhodiny může být jídlo na stole.


Zeleninová příloha

Zeleninu připravujeme zároveň s játry.
Práce si rozvrhneme tak, abychom současně s dokončením jater měli hotovou i přílohu.

Papriku, rajčata, lilek a cuketu opláchneme a osušíme.
Cibuli sloupneme, papriku zbavíme jadřinců.
Vše nakrájíme na kolečka, půlky nebo plátky.
Kromě cibule nic neloupeme, lilek nemusíme nechat vypotit.

Všechnu pokrájenou zeleninu dáme najednou do hrnce.
Přilijeme k ní 3 lžíce olivového oleje, podle chuti ji osolíme a opepříme.

Bez zakrytí a podlévání dusíme ve šťávě, kterou zelenina pustí.
Občas promícháme.
Za 20 minut vypneme.
Zelenina se může klidně lehce přichytávat, což, hlavně paprikám, přidá na chuti.


Příprava na restování jater

Sloupnutou cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky.
Oloupané stroužky česneku pokrájíme na plátky.

Játra opláchneme ve studené vodě, osušíme je.
Odblaníme je, tedy zbavíme všech bílých částí.
Nejdříve z celého kusu vyřízneme ty na první pohled viditelné a pak při krájení odstraňujeme ty vnitřní.
Pokrájíme je na nudličky nebo kostky.


Orestování a podušení

  • V hlubší pánvi rozehřejeme olej a máslo.
  • Přidáme cibuli, na mírném plameni ji okolo 8 minut promícháváme.
    Cibule změkne, začne zlátnout.

  • Zvýšíme teplotu.
  • Na pánev nasypeme játra, zprudka je okolo 3 minut restujeme.
    Mícháme, aby byly všechny strany zatažené.

  • Jakmile se vydusí voda, kterou játra pustila, snížíme teplotu.
  • Přidáme pokrájenou slaninu a ještě 2 minuty restujeme.
    Slanina povolí, zůstane hezky měkká.

  • Do pánve k játrům nasypeme všechno koření a jednu čajovou lžičku soli a jednu mletého pepře.
  • Vmícháme rajčatový protlak.
    Okolo půl minuty restujeme.

  • Přidáme plátky česneku.
  • Zalijeme teplým vývarem nebo vodou, zakryjeme poklicí.
    Po zhruba 20 minutách dušení budou játra měkká.
    Vypneme, podle potřeby přisolíme.

Na talíře nandáme připravenou zeleninu a na ni játra.
K podávání můžeme doplnit pečivo nebo kukuřičné či pšeničné placky.

Žádné komentáře:

Okomentovat