středa 19. března 2014

Pečená růžičková kapusta

Pečená pikantní růžičková kapusta


  • 400 g růžičkové kapusty
  • 4 polévkové lžíce oleje olivového nebo slunečnicového nebo kachního sádla
  • chilli vločky nebo směs oblíbeného koření
  • sůl, pepř
  • citron


Jak na to  

- očištěné hlávky rozpůlit, v míse posypat vločkami chilli, pepřem, osolit, promíchat
- polít olejem nebo kachním sádlem, promíchat
- vyrovnat na pečicí papír
- při 220 °C péct 10 minut, obrátit, péct dalších 10 minut
- přendat na talíř, pokapat čerstvou šťávou z citronu
.

Příprava

Zapneme troubu, nastavíme na 220 °C.

Plech vyložíme pečicím papírem.

Kapusty omyjeme a osušíme.
Pokud je potřeba, zbavíme je vrchních nažloutlých listů.
Odkrojíme zbytky košťálu.

Každou hlávku rozpůlíme.
V míse půlky kapustiček posypeme vločkami chilli, osolíme je a poprášíme čerstvě mletým pepřem.
Jemně je promícháme.
Polijeme olejem a opět, ideálně rukou, lehce promícháme.
Pokud máme odložené kachní sádlo, například z přípravy kachních prsou, bez váhání ho použijeme místo oleje.


Pečení

Hlávky naskládáme na plech vyložený pečicím papírem.
Vložíme do rozehřáté trouby.

  • Po 10 minutách plech vytáhneme, každou kapustu obrátíme.
  • Vrátíme zpět do trouby.
  • Pečeme dalších 10 minut.

Upečené hlávky přendáme na talíř nebo mísu, zakápneme je čerstvou šťávou z citronu.
Pečenou růžičkovou kapustu nejčastěji podáváme jako přílohu k masům. Nebo ji můžeme servírovat s pečivem a dresinkem jako lehkou večeři.






Přejít na seznam receptů

6 komentářů:

  1. Hmm kapustičky nepatří mezi mé nejoblibenější,ale tyhle fotky mě i tak navnadily :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta chuť přichází postupně, ale jsou výborné, až návykové :-)

      Vymazat
  2. To vypadá nádherně, díky, zkusím. Vaše recepty jsou perfektní, už jich mám několik v repertoáru :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martine, děkuji za návštěvu blogu a milý komentář! Moc mě těší, že jste některé recepty vyzkoušel a že Vás nezklamaly.

      Vymazat
  3. Dobrý den, recept je zajímavý, rád bych jej vyzkoušel.

    Jen se, prosím, zeptám - jaký máte názor na použití zmražené kapusty? Když není k dispozici čerstvá. Vidíte v tom nějaké úskalí?

    Děkuji :-)

    Richard

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Richarde, u mražené bych jen měla obavu, že bude příliš měkká. Ale popravdě, recept jsem s ní nezkoušela.
      Pokud se do toho pustíte, poprosím o zhodnocení do komentáře.
      Děkuji.
      Hana

      Vymazat