Rozpis pro otvírací dortovou formu o průměru 23 centimetrů.
- 300 g špenátu
- 200 g rýže
- 150 g kuřecího nebo vepřového masa (nemusí být
- 100 g parmazánu
- 50 g cibule (1 malá)
- 50 ml 12% smetany
- 30 g másla (5 + 10 + 15)
- 4 stroužky česneku
- 3 vejce
- 2 polévkové lžíce strouhanky (1 na vysypání formy, 1 na smíchání s parmazánem)
- olivový olej
- sůl, pepř
- špetka muškátového oříšku
- špetka chilli (nemusí být)
Jak na to
- na olivovém oleji s kouskem másla jemně osmažit cibuli, přidat utřený česnek
- nasypat okapanou rýži, osolit, orestovat, zalít vodou, cca 15 minut dusit bez zakrytí, nechat vyvařit vodu
- na kousku másla podusit špenátové listy, nechat vyvařit vodu
- z nastrouhaného parmazánu odebrat 2 polévkové lžíce
- v míse smíchat rýži, nasekaný špenát, česnek, parmazán, muškátový oříšek, sůl, pepř a podle chuti chilli
- vajíčka lehce prošlehat se smetanou, vmíchat k rýžové směsi
- formu vymazat rozpuštěným máslem a vysypat strouhankou, dno posypat 1 polévkovou lžící parmazánu
- urovnat rýžovou směs, pokapat zbytkem másla, posypat strouhankou smíchanou s parmazánem (1 + 1 polévková lžíce)
- péct při 180 °C cca 15 minut dozlatova
.
- na olivovém oleji s kouskem másla jemně osmažit cibuli, přidat utřený česnek
- nasypat okapanou rýži, osolit, orestovat, zalít vodou, cca 15 minut dusit bez zakrytí, nechat vyvařit vodu
- na kousku másla podusit špenátové listy, nechat vyvařit vodu
- z nastrouhaného parmazánu odebrat 2 polévkové lžíce
- v míse smíchat rýži, nasekaný špenát, česnek, parmazán, muškátový oříšek, sůl, pepř a podle chuti chilli
- vajíčka lehce prošlehat se smetanou, vmíchat k rýžové směsi
- formu vymazat rozpuštěným máslem a vysypat strouhankou, dno posypat 1 polévkovou lžící parmazánu
- urovnat rýžovou směs, pokapat zbytkem másla, posypat strouhankou smíchanou s parmazánem (1 + 1 polévková lžíce)
- péct při 180 °C cca 15 minut dozlatova
.
Výborný slaný dort s vůní špenátu, česneku a parmazánu. Můžeme ho připravit v bezmasé variantě nebo s přidáním kuřecích prsních nebo stehenních řízků, vepřové kýty nebo plece.
Příprava masa
- Maso opláchneme studenou vodou. Osušíme ho a nakrájíme na kousky přibližně jeden centimetr velké.
- Na pánvi rozehřejeme 2 polévkové lžíce olivového oleje. Maso zprudka krátce opečeme.
Stáhneme teplotu, 6 až 8 minut zvolna restujeme.
Promícháváme do vyvaření vody, kterou maso pustilo.
- Vmícháme půl čajové lžičky soli a podle chuti mletý pepř. Odstavíme, necháme vychladnout.
Příprava surovin
Rýži nasypeme do cedníku, propláchneme ji a necháme okapat.
Špenátové listy zbavíme tuhých stonků.
Opláchneme je a také necháme okapat.
Opláchneme je a také necháme okapat.
Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Oloupané stroužky česneku jemně utřeme nebo prolisujeme.
Parmazán nebo sýr Gran Moravia najemno nastrouháme.
Podušení rýže
- Na pánvi rozehřejeme jednu polévkovou lžíci olivového oleje s pětigramovým kouskem másla. Nasypeme cibuli, přidáme čtvrt čajové lžičky soli.
Za občasného promíchání na mírném plameni 8 minut restujeme.
- Vmícháme polovinu z připraveného množství utřeného česneku. Po minutě přidáme okapanou rýži a půl čajové lžičky soli.
Zvýšíme teplotu, okolo 2 minut restujeme.
- Rýži zalijeme 400 mililitry horké vody, přivedeme k varu. Stáhneme teplotu, necháme bez zakrytí zvolna probublávat.
Občas promícháme.
- Po 15 minutách by měla být rýže uvařená al dente, to znamená měkká tak akorát na skus. Zvýšíme teplotu, promícháváme dokud se nevyvaří zbytek vody.
Rýže na pánvi začne lehce praskat jak se začíná po vyvaření vody znovu smažit.
Vypneme, rýži přendáme do mísy.
Příprava špenátu
Pánev po rýži opláchneme a osušíme, rozpustíme na ní 10 gramů másla.
Nasypeme špenátové listy.
Na mírném plameni je dusíme do vyvaření vody, kterou pustily.
Za zhruba 8 minut bude hotovo.
Práci si urychlíme, pokud budeme špenát i rýži připravovat současně na dvou pánvích.
Příprava formy
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
V hrnku rozpustíme 15 gramů másla.
Je to hned, jen zahřejeme hrnek a vypneme.
Pánev po rýži opláchneme a osušíme, rozpustíme na ní 10 gramů másla.
Nasypeme špenátové listy.
Na mírném plameni je dusíme do vyvaření vody, kterou pustily.
Za zhruba 8 minut bude hotovo.
Práci si urychlíme, pokud budeme špenát i rýži připravovat současně na dvou pánvích.
Příprava formy
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
V hrnku rozpustíme 15 gramů másla.
Je to hned, jen zahřejeme hrnek a vypneme.
Mašlovačkou namočenou do rozpuštěného másla vymažeme formu.
Nasypeme do ní jednu polévkovou lžíci strouhanky, třesením a nakláněním pokryjeme boky a dno.
Máslo, které zbyde v hrnku upotřebíme později.
Z nastrouhaného parmazánu odebereme jednu polévkovou lžíci, posypeme s ním dno formy.
Rýžová směs
Rýžová směs
- Okapaný špenát nadrobno nasekáme. Společně se zbytkem utřeného česneku ho přidáme do mísy k rýži.
Dobře promícháme.
- Do směsi vmícháme na špičku nože muškátového oříšku, jednu čajovou lžičku soli a půl čajové lžičky pepře. Pro pikantnější chuť můžeme přidat také špetku chilli.
- Pokud volíme masovou variantu, vmícháme i připravené maso. Z nastrouhaného parmazánu odebereme jednu polévkovou lžíci, odložíme ji stranou.
Zbytek sýra dobře promícháme s rýží.
- Do hrnku rozklepneme vejce, přilijeme smetanu, lehce vidličkou prošleháme. Nalijeme k rýži a důkladně promícháme.
- Rýžovou směs urovnáme do formy, pokapeme ji zbytkem másla. Stranou odložený parmazán smícháme s jednou zarovnanou polévkovou lžící strouhanky.
Směsí posypeme povrch rýže.
Upečení
Naplněnou formu dáme péct do rozehřáté trouby.
- Pečeme okolo 20 minut dozlatova. Na posledních 5 minut pečení můžeme přendat o mřížku výše.
Rýžový dort podáváme samostatně teplý i studený, v bezmasé variantě ho můžeme podávat jako přílohu k různě upraveným masům.
Dobry den, ten pekny recept mi hned padl do oka. Ryze byla doma pouze kulata, ale na chuti to neubralo.Parmazanu jsem nastrouhala kus od oka,skoro 200 g. Vynikajici vysledek!!!!!!! Zdravi Pavla
OdpovědětVymazatDobrý den Pavlo, moc díky za komentář.
VymazatMám velkou radost, že jste zkusili a chutnalo. Ono na první poslech "rýžový dort" zní divně, ale výsledek překvapí. Ta kombinace ale nemá chybu. A pokud jste dali ještě víc parmazánu, tak to muselo být luxusní!! Mně tento slaný dort voní létem, mořem, Itálií ...