- 1250 ml kuřecího vývaru
- 1000 g žampionů
- 200 g 30% smetany
- 120 g cibule (1 větší)
- 70 g másla (60 + 10)
- 4 stroužky česneku
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 polévková lžíce hladké nebo polohrubé mouky
- snítky čerstvého tymiánu nebo 1 vrchovatá čajová lžička sušeného
- sůl, pepř
- lanýžový nebo dýňový nebo olivový olej - nemusí být
Jak na to
- na másle a olivovém oleji 15 - 20 minut dusit osolené plátky oloupaných žampionů
- po vyvaření vody 30 minut zvolna restovat dozlatova
- postupně přidat cibuli a plátky česneku
- zasypat moukou, 2 minut smažit, přidat svázané snítky tymiánu, zalít vývarem, zvolna 40 minut vařit
- rozmixovat, vmíchat smetanu, po přivedení k varu ihned vypnout
- podávat s plátky orestovaných žampionů, lístky tymiánu a lanýžovým olejem
.
- na másle a olivovém oleji 15 - 20 minut dusit osolené plátky oloupaných žampionů
- po vyvaření vody 30 minut zvolna restovat dozlatova
- postupně přidat cibuli a plátky česneku
- zasypat moukou, 2 minut smažit, přidat svázané snítky tymiánu, zalít vývarem, zvolna 40 minut vařit
- rozmixovat, vmíchat smetanu, po přivedení k varu ihned vypnout
- podávat s plátky orestovaných žampionů, lístky tymiánu a lanýžovým olejem
.
Příprava
Dvě až tři snítky čerstvého tymiánu svážeme provázkem.
Pokud nemáme hotový vývar, svaříme dvě a půl kostky kuřecího bujonu v 1250 mililitrů vody.
Nebo použijeme čistou vodu.
Vybereme šest menších žampionů, odložíme je zatím stranou.
Později je orestujeme zvlášť a použijeme při servírování.
Z ostatních žampionů stáhneme slupku z klobouků a nakrájíme je na plátky.
Orestování žampionů
Z ostatních žampionů stáhneme slupku z klobouků a nakrájíme je na plátky.
Orestování žampionů
Ideálně v silnostěnném hrnci rozehřejeme 60 gramů másla a olivový olej.
Nasypeme pokrájené žampiony.
Přidáme jednu čajovou lžičku soli.
Teplotu stáhneme na minimum.
Hrnec nezakrýváme, občas promícháme.
Žampiony pustí hodně vody.
Teplotu stáhneme na minimum.
Hrnec nezakrýváme, občas promícháme.
Žampiony pustí hodně vody.
Po 15 až 20 minutách se voda vyvaří a žampiony se začnou lehce smažit.
Stále na mírném plameni a za občasného promíchání je ještě 30 minut restujeme dozlatova.
Opravdu 30 minut, nezvyšujeme teplotu pro urychlení.
Restujeme zvolna, aby plátky zůstaly měkké a byly lehce zkaramelizované.
Cibulová jíška
Stále na mírném plameni a za občasného promíchání je ještě 30 minut restujeme dozlatova.
Opravdu 30 minut, nezvyšujeme teplotu pro urychlení.
Restujeme zvolna, aby plátky zůstaly měkké a byly lehce zkaramelizované.
Cibulová jíška
- Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky. Oloupané stroužky česneku na plátky.
- Jakmile jsou žampiony dozlatova opečené, přidáme k nim nakrájenou cibuli. Na mírném plameni promícháváme.
Po 5 minutách přidáme plátky česneku a ještě 1 až 2 minuty zvolna restujeme.
- Přisypeme jednu polévkovou lžíci mouky. Mícháme, za zhruba 2 minuty budeme mít hotovou jíšku.
Povaření
Do hrnce přidáme tymián.
Zalijeme připraveným vlažným vývarem nebo vodou.
Za stálého míchání přivedeme k varu.
Za stálého míchání přivedeme k varu.
Teplotu stáhneme na minimum.
Částečně zakryjeme poklicí a 35 až 40 minut necháme zvolna probublávat.
Občas promícháme.
Orestování žampionů na ozdobu
Stranou odložené žampiony oloupeme, nakrájíme je na plátky.
Na pánvi rozehřejeme 10 gramů másla.
Přidáme žampiony.
Částečně zakryjeme poklicí a 35 až 40 minut necháme zvolna probublávat.
Občas promícháme.
Orestování žampionů na ozdobu
Stranou odložené žampiony oloupeme, nakrájíme je na plátky.
Na pánvi rozehřejeme 10 gramů másla.
Přidáme žampiony.
Na mírném plameni je orestujeme dozlatova.
Dokončení
Pokud jsme použili čerstvý tymián, snítky vyndáme.
Polévku přelijeme do hrnce, kterému neublíží použití ponorného mixéru.
Ve smaltovaném to pro jistotu zkoušet nebudeme!
Polévku rozmixujeme dohladka.
Hrnec vrátíme na sporák, vmícháme 30% smetanu.
Podle potřeby přisolíme a opepříme.
Přivedeme k varu, vypneme.
Porce žampionové polévky zdobíme opečenými plátky žampionů a lístky tymiánu. Můžeme je pokapat lanýžovým, dýňovým nebo olivovým olejem a nebo smetanou.
Dokončení
Pokud jsme použili čerstvý tymián, snítky vyndáme.
Polévku přelijeme do hrnce, kterému neublíží použití ponorného mixéru.
Ve smaltovaném to pro jistotu zkoušet nebudeme!
Polévku rozmixujeme dohladka.
Hrnec vrátíme na sporák, vmícháme 30% smetanu.
Podle potřeby přisolíme a opepříme.
Přivedeme k varu, vypneme.
Porce žampionové polévky zdobíme opečenými plátky žampionů a lístky tymiánu. Můžeme je pokapat lanýžovým, dýňovým nebo olivovým olejem a nebo smetanou.
Jsme doma hodně polívkoví, takže pořád zkoušíme nové a nové recepty. Houbové máme obecně rádi a když dojdou čerstvé lesní houby, děláváme často žampionovou polévku. Ta vaše nevypadá dobře, my ji děláme malinko jinak, přidáváme do ní parmazán: http://www.polivky.cz/zampiovy-krem-s-bagetkou-a-parmazanem-/. A je fakt luxusní. Květa
OdpovědětVymazatDěkuji za komentář!
VymazatUrčitě ji takto vyzkoušejte, chuťově je vynikajicí!
Hana