- 500 g zralých rajčat
- 100 g cibule (1 střední)
- 4 polévkové lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
- 1 - 3 polévkové lžíce cukru
- 1 - 3 polévkové lžíce octa
- sůl, pepř
Jak na to
- rajčata a cibuli pokrájet
- osolit, opepřit, ochutit cukrem a octem, zalít olejem, promíchat
- před podáváním vychladit
.
- rajčata a cibuli pokrájet
- osolit, opepřit, ochutit cukrem a octem, zalít olejem, promíchat
- před podáváním vychladit
.
Klasický, velice jednoduchý salát.
Zárukou úspěchu jsou dobře zralá šťavnatá rajčata.
Příprava
Rajčata opláchneme a nakrájíme na kousky.
Sloupnutou cibuli rozkrájíme na kostičky nebo proužky.
Vše smícháme v míse.
Do mísy slijeme i šťávu z rajčat, která po krájení zůstala na prkýnku.
Ochucení
- Osolíme jednou čajovou lžičkou soli, podle chuti opepříme. Vmícháme jednu polévkovou lžíci cukru a jednu polévkovou lžíci octa.
Zalijeme olivovým olejem.
- Po promíchání a rozpuštění cukru salát podle potřeby přisladíme nebo přikyselíme. Pěkně si chuť šťávy, kterou pustila rajčata "vymazlíme".
Salát dáme vychladit do lednice.
Dobře vychlazený rajčatový salát výborně osvěží v horkých letních dnech.
Podávaný s pečivem postačí jako lehká večeře.
Přejít na seznam receptů
Děkuji za pozvání!
OdpovědětVymazatJá bych přidala jeden nápad, který jsem vyčetla, není to můj výmysl, ale mimořádně mi chutná. Místo octu zkuste přidat do salátu malou lžičku obyčejné hořčice. Okyselí ho taky a je to velmi chutné.:-) Radka
OdpovědětVymazatTo zní zajímavě, obyčejná je tedy myšlena plnotučná? Musím si poznamenat a vyzkoušet! Díky, Radko :-)
VymazatHořčice je myšlena plnotučná, s jinou jsem si to netroufla vyzkoušet:-) Radka
VymazatRadko, tak jsem konečně vyzkoušela :) a musím říct, že to není špatné.
Vymazat