- 100 g sýra, například Ementál, Gouda, Čedar...
- 10 menších stejně velkých brambor
- 2 - 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 čajová lžička sladké mleté papriky
- 1/4 čajové lžičky kmínu
- rozmarýn, ideálně čerstvý
- sůl, pepř
Jak na to
- brambory uvařit, nožem nakrojit mřížku, rozmáčknout
- lehce polít olivovým olejem, osolit, posypat paprikou, pepřem a rozmarýnem
- péct 15 - 20 minut při 220 °C
- posypat strouhaným sýrem, zvýšit teplotu na 250 °C, dopéct dozlatova
.
- brambory uvařit, nožem nakrojit mřížku, rozmáčknout
- lehce polít olivovým olejem, osolit, posypat paprikou, pepřem a rozmarýnem
- péct 15 - 20 minut při 220 °C
- posypat strouhaným sýrem, zvýšit teplotu na 250 °C, dopéct dozlatova
.
Uvaření brambor
Protože budeme brambory připravovat ve slupce, důkladně je omyjeme.
V hrnci je zalijeme vodou tak, aby byly akorát ponořené.
Přisypeme zarovnanou čajovou lžičku soli a kmín.
Hrnec zakryjeme poklicí, přivedeme k varu.
Hrnec zakryjeme poklicí, přivedeme k varu.
Na mírném plameni brambory uvaříme doměkka.
Scedíme je, rozložíme na tác nebo plech a necháme lehce zchladnout.
Pozor ale na rozvaření, brambory stále musí dobře držet tvar. Doba varu záleží na druhu, velikosti a stáří brambor. Nové brambory budou potřebovat kratší dobu, 15 až 20 minut. Ty skladované přes zimu 20 až 30 minut.
Pozor ale na rozvaření, brambory stále musí dobře držet tvar. Doba varu záleží na druhu, velikosti a stáří brambor. Nové brambory budou potřebovat kratší dobu, 15 až 20 minut. Ty skladované přes zimu 20 až 30 minut.
Zapneme troubu, nastavíme na 220 °C.
Příprava na pečení
Sýr nastrouháme.
Brambory nakrojíme ostrým nožem do mřížky, ale zcela je nedokrojíme.
Každou bramboru lehce dlaní rozmáčkneme.
Každou bramboru lehce dlaní rozmáčkneme.
Spodek musí zůstat vcelku, aby se brambora nerozpadla.
Pečení
Takto připravené brambory vyrovnáme na plech vyložený pečicím papírem.
Každou bramboru jemně polijeme olivovým olejem.
Každou bramboru jemně polijeme olivovým olejem.
Posypeme čerstvě mletým pepřem, sladkou mletou paprikou a kousky čerstvého rozmarýnu.
Lehce osolíme.
Pokud ale máme hodně slaný sýr, sůl vynecháme.
Můžeme použít i jinou oblíbenou kombinaci bylinek a koření.
Můžeme použít i jinou oblíbenou kombinaci bylinek a koření.
Pečení
- Brambory dáme péct do horní třetiny rozpálené trouby. Po 15 až 18 minutách budou opečené.
- Plech vyndáme z trouby, brambory posypeme sýrem. Vrátíme zpět, zvýšíme teplotu na 250 °C.
Pečeme ještě zhruba 5 minut.
Pečené brambory podáváme jako přílohu k masům. Nebo je doplníme oblíbeným dresinkem, zeleninovým salátem a třeba kefírem a máme výbornou večeři.
wow jednoduché a nádherné :) hned bych si dala
OdpovědětVymazatNojo, tady se opět potvrzuje, že v jednoduchosti je krása!
VymazatTak to nemá chybu,vyzkouším
OdpovědětVymazatTak přeji dobrou chuť!
VymazatRecept zaujal, vyskúšala a mal úspech.Určite budeme robiť častejšie.Mooooc dobréééééé,doporučujem!!!!!!!
OdpovědětVymazatMám radost z úspěchu! Díky za vyzkoušení a milý komentář!
Vymazat