Základ
- 800 g krkovice nebo plecka nebo kýty nebo kotlety
- 150 g cibule (1 velká)
- sůl, pepř
Marináda
- 125 ml světlého piva
- 100 g rajčatového protlaku
- 3 stroužky česneku
- 2 polévkové lžíce sójové omáčky
- 1 polévková lžíce čerstvé šťávy z citronu
- 1 - 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje (množství podle druhu vepřového)
- majoránka, sladká mletá paprika
- sůl, pepř, cukr
Jak na to
- smíchat ingredience na marinádu, nejdříve suché
- plátky vepřového rukou lehce naklepat, osolit a opepřit, obalit v marinádě, nechat alespoň 20 minut odležet
- posypat cibulí nakrájenou na kolečka
- péct 50 minut zakryté při 170 °C, ev. ještě přidat 5 - 10 minut bez zakrytí na zapečení
.
- smíchat ingredience na marinádu, nejdříve suché
- plátky vepřového rukou lehce naklepat, osolit a opepřit, obalit v marinádě, nechat alespoň 20 minut odležet
- posypat cibulí nakrájenou na kolečka
- péct 50 minut zakryté při 170 °C, ev. ještě přidat 5 - 10 minut bez zakrytí na zapečení
.
Marináda
V misce nebo přímo v pekáči, ve kterém budeme péct smícháme dvě lžičky sladké papriky, dvě lžičky majoránky, polévkovou lžíci cukru a po čajové lžičce mletého pepře a soli.
Přidáme utřené stroužky česneku.
Nebo je jenom pokrájíme na plátky.
Vmícháme sójovou omáčku, rajčatový protlak, šťávu z citronu a pivo.
Nakonec přidáme olej.
Množství oleje zvolíme podle druhu masa, ze kterého plátky připravujeme.
Na krkovici, která je prorostlá, stačí jedna polévková lžíce, na kotletu, plecko a kýtu dáme dvě.
Naložení plátků
Maso opláchneme a dobře osušíme.
Nebo je jenom pokrájíme na plátky.
Vmícháme sójovou omáčku, rajčatový protlak, šťávu z citronu a pivo.
Nakonec přidáme olej.
Množství oleje zvolíme podle druhu masa, ze kterého plátky připravujeme.
Na krkovici, která je prorostlá, stačí jedna polévková lžíce, na kotletu, plecko a kýtu dáme dvě.
Naložení plátků
Maso opláchneme a dobře osušíme.
Rozkrájíme ho na zhruba jeden a půl až dva centimetry silné plátky.
Jemně je naklepeme klouby ruky.
Plátky z obou stran osolíme a opepříme.
Postupně je obalujeme v marinádě a pokládáme do pekáče vedle sebe.
Zbytkem marinády plátky polijeme.
Před pečením je necháme alespoň 20 minut odležet.
Je fajn je připravit den předem a nechat v lednici přes noc.
Pečení
Zapneme troubu, nastavíme na 170 °C.
Sloupnutou cibuli nakrájíme na kolečka, nasypeme je na maso.
Pekáč zakryjeme, dáme péct.
Jemně je naklepeme klouby ruky.
Plátky z obou stran osolíme a opepříme.
Postupně je obalujeme v marinádě a pokládáme do pekáče vedle sebe.
Zbytkem marinády plátky polijeme.
Před pečením je necháme alespoň 20 minut odležet.
Je fajn je připravit den předem a nechat v lednici přes noc.
Pečení
Zapneme troubu, nastavíme na 170 °C.
Sloupnutou cibuli nakrájíme na kolečka, nasypeme je na maso.
Pekáč zakryjeme, dáme péct.
Po 50 minutách zkontrolujeme, marináda zhoustne, plátky by měly být měkké.
Plátky během pečení neotáčíme, nepodléváme je.
Plátky během pečení neotáčíme, nepodléváme je.
Pokud plátky ještě nejsou měkké, vrátíme je do trouby a pečeme dál do měkka.
Na závěr můžeme nechat zapéct ještě 5 až 10 minut bez zakrytí.
Vepřové plátky pečené v marinádě podáváme s pečivem, rýží, bramborem vařeným nebo opečeným nebo se zeleninou.
Přejít na seznam receptů
Přejít na seznam receptů
Hmm tak tohle vypadá výborně, pořádně ochucené a šťavnaté :)
OdpovědětVymazatHlavně je to rychle hotový! Je fajn si připravit v pátek, v sobotu na chalupě strčit do trouby a za hodinu přijít k hotovýmu :-).
VymazatUz jsme delali asi 2x, moc nam chutnalo. Dalo by se hodit i na gril, co myslite?
OdpovědětVymazatDíky!
VymazatUrčitě se dá hodit na gril, ale je nutné zvolit mírnější teplotu, aby se maso propeklo a marináda nepřipalovala. A cibuli se zbytkem marinády připravit zvlášť. Třeba v "misce" vyrobené z alobalu.
Dobrý den
OdpovědětVymazatPečeme se zapnutým vetrákem na horkovzduch anebo ten použijeme až na závěrečné dopečení?
Dobrý den,
Vymazathorkovzduch nepoužívám, peču v klasické elektrické troubě. Pokud budete dělat s horkovzduchem, budu ráda, když napíšete i pro ostatní svoji zkušenost.
Děkuji!
Dobrý den,
OdpovědětVymazatvepřové plátky pečené v marinádě jsem pekl v horkovzdušné troubě a bylo to výborné a šťavnaté. Rudy
Rudy, děkuji za napsání zkušenosti. Určitě se bude hodit!
VymazatDobrý den, mužu i prsička?
VymazatDobrý den, určitě budou výborná. A tak o polovinu dříve hotová. Budu ráda, když napíšete, jak se povedlo a chutnalo. Díky!
VymazatMoc dobre, jen marinada mi nezhoustla, a musela jsem dopekat :-) nevim kde jsrlem udelala chybu.
OdpovědětVymazatDěkuji za komentář, mám radost, že chutnalo. S marinádou těžko říct, pokud jste pekla z krkovice, mohla být příliš prorostlá?
VymazatVypadá to luxusně,v týdnu udělám a výsledek dám vědět, díky za inspiraci
OdpovědětVymazatTak se těším na recenzi. Doufám, že bude chutnat!
VymazatPrávě jsem to dodělal,dali jsme si kousek na ochutnávku,je to bašta,a oběd na zítra, děkuji,zase od Vás něco udělám
VymazatDíky za zpětnou vazbu! Mám radost, že chutnalo!
VymazatZítra dělám už podruhé....moc dobré. Díky za recept
OdpovědětVymazatDíky za milý komentář, moc mě těší, že chutnalo.
Vymazat