Opravdu rychlá a jednoduchá hrnková olejová bábovka
V rozpisu uvedený hrnek má objem 250 mililitrů.
- 2 a půl hrnku polohrubé mouky
- 2 - 3 polévkové lžíce kakaa
- 2 vejce nebo 4 žloutky
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 1 hrnek slunečnicového oleje
- 1 hrnek mléka (nebo vody)
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1 polévková lžíce slunečnicového oleje na vymazání formy a 2 polévkové lžíce strouhanky nebo hrubé mouky na vysypání formy
- moučkový cukr na posypání
Jak na to
- smíchat mouku s práškem do pečiva, solí a cukry
- vmíchat mléko, vejce a olej, dobře promíchat
- oddělit 1/3 těsta, vmíchat kakao
- nandat do dobře vymazané a vysypané formy
- péct 10 minut při 180 °C, snížit teplotu na 150 °C a dopéct cca 40 minut
.
- smíchat mouku s práškem do pečiva, solí a cukry
- vmíchat mléko, vejce a olej, dobře promíchat
- oddělit 1/3 těsta, vmíchat kakao
- nandat do dobře vymazané a vysypané formy
- péct 10 minut při 180 °C, snížit teplotu na 150 °C a dopéct cca 40 minut
.
Příprava formy
Důkladně vymažeme a vysypeme formu.
Protože, kdo špatně vymaže, ten nevyklopí!
- Na dno formy nalijeme 1 polévkovou lžíci slunečnicového oleje, mašlovačkou ho důkladně rozetřeme na stěny formy a také do všech záhybů a ozdob.
- Přebytečný olej vylijeme, na dně formy nesmí být "loužičky" .
- Do formy nasypeme strouhanku nebo mouku, nad dřezem ji naklápíme a mírně s ní třeseme, dokud nejsou všechna místa schovaná pod tenkou vrstvou strouhanky nebo mouky.
- Neuchycenou strouhanku z formy vysypeme.
Těsto a upečení
TIP! Pokud chceme na řezu upečené bábovky dosáhnout efektu "zebry", rozdělíme těsto na půl.
- V míse nejdříve smícháme prosetou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, solí a práškem do pečiva. V mléce rozšleháme vidličkou nebo metličkou vejce, směs přilijeme k mouce, promícháme.
Přilijeme olej.
Vařečkou několik minut důkladně promícháváme na hladké těsto.
- Těsně před vložením do trouby nalijeme zhruba dvě třetiny těsta do formy. Ve zbývající třetině těsta v míse rychle a pečlivě rozmícháme dvě až tři polévkové lžíce kakaa.
Kakaové těsto nalijeme do formy na světlé těsto.
- Dáme ihned péct do rozehřáté trouby. To slovo ihned je důležité, pokud by bylo syrové těsto před pečením dlouho ve formě, rozmočilo by strouhanku/mouku na stěnách formy a bábovka by pak nešla vyklopit.
- Po 10 minutách snížíme teplotu na 150 °C. Celkem pečeme 50 až 60 minut.
Propečenost zkontrolujeme špejlí, zapíchneme ji do bábovky, pokud je po vytažení čistá, je hotovo. Doba pečení také závisí na tvaru formy (ale i materiálu, ze kterého je vyrobená). Pokud je nižší a širší, bude se bábovka péct kratší dobu a naopak, v případě vyšší a užší formy bude doba pečení delší.
- Bábovku hned vyklopíme z formy, ideálně na mřížku, aby odspodu nezvlhla. Necháme vychladnout.
Před podáváním bábovku posypeme moučkovým cukrem.
TIP! Pokud chceme na řezu upečené bábovky dosáhnout efektu "zebry", rozdělíme těsto na půl.
V jedné polovině rozmícháme kakao.
Do formy pak těsto vrstvíme na střídačku:
- na dno formy, po celém obvodu, nalijeme malé množství bílého těsta
- na prostředek bílé vrstvy nalijeme malé množství hnědého těsta
- na střed hnědého opět nalijeme malé množství bílého...
Takto pokračujeme do spotřebování celého množství těsta.
TIP! Pokud i přes pečlivé vymazání a vysypání formy nejde bábovka vyklopit, položíme formu dnem vzhůru na prkýnko, tác nebo mřížku. Ve studené vodě namočíme utěrku, dobře ji vyždímáme a položíme ji na formu. Několikrát zopakujeme, po chvilce by bábovka už měla jít vyklopit.
TIP! Různých druhů rychlých bábovek je nepřeberné množství, můžete vyzkoušet ořechovou, z vánočního cukroví, tvarohovou, mandlovou, čokoládovou nebo jablečnou.
Přejít na seznam receptů
TIP! Různých druhů rychlých bábovek je nepřeberné množství, můžete vyzkoušet ořechovou, z vánočního cukroví, tvarohovou, mandlovou, čokoládovou nebo jablečnou.
Přejít na seznam receptů
Žádné komentáře:
Okomentovat