středa 15. srpna 2012

Bábovka mandlová

Bábovka, tentokrát mandlová 


  • 400 g polohrubé mouky
  • 180 g cukru krupice
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 30 g nasekaných mandlí
  • 1 vejce a 1 žloutek
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 200 ml 12% smetany
  • 50 ml mandlového likéru Amaretto
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1 čajová lžička šťávy z citronu
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce strouhanky nebo hrubé mouky na vymazání a vysypání formy 

Jak na to  

- smíchat prosetou mouku, cukr, prášek do pečiva a nasekané mandle
- vmíchat smetanu, vejce, olej, Amaretto, extrakt, šťávu z citronu
- těsto nandat do vymazané a vysypané formy
- péct 20 minut při 180 °C a 30 - 40 minut při 150 °C
.


Ze všeho nejdříve vymažeme a vysypeme bábovkovou formu. Tomuto kroku věnujeme největší pozornost a péči. 
Kdo nevymaže pořádně, ten nevyklopí!
Do formy nalijeme 1 polévkovou lžíci slunečnicového oleje, mašlovačkou pečlivě potřeme všechny strany, záhyby a různé ozdoby formy. Přebytečný olej vylijeme, na dně formy nesmí být "loužičky".
Do formy nasypeme strouhanku nebo hrubou mouku a nad dřezem s ní pokryjeme opět všechny strany, záhyby a ozdoby formy.
Formu naklápíme a mírně s ní třeseme, dokud nejsou všechna místečka pokrytá. Přebytečnou strouhanku vysypeme.
Těsto dáváme do formy těsně před vložením do trouby!



Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C. 

Připravíme těsto.
Nejdříve v míse smícháme prosetou mouku, cukr, prášek do pečiva a nasekané mandle.
Vmícháme smetanu, vejce, olej, Amaretto, šťávu z citronu a vanilkový extrakt.
Naplníme formu, vložíme do trouby.
Prvních 20 minut pečeme při 180 °C, teplotu stáhneme a dalších 30 - 40 minut dopečeme při teplotě 150 °C.
Do bábovky zapíchneme špejli, pokud je po vytažení čistá, bez zbytku těsta, je upečeno.
Vyklopíme z formy, necháme na mřížce vychladnout.




Pro změnu můžeme vyzkoušet i jiné obměny tohoto tradičního moučníku.
Bábovku smetanově tvarohovou, ořechovou, olejovou, jablkovou s čokoládou, čokoládovou nebo v čase povánočním ze zbytku cukroví.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat