středa 15. srpna 2012

Bábovka mandlová

Bábovka, tentokrát mandlová 


  • 400 g polohrubé mouky
  • 180 g cukru krupice
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 30 g nasekaných mandlí
  • 1 vejce a 1 žloutek
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 200 ml 12% smetany
  • 50 ml mandlového likéru (např. Amaretto nebo Barbero)
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1 čajová lžička šťávy z citronu
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce strouhanky nebo hrubé mouky na vymazání a vysypání formy 

Jak na to  

- smíchat prosetou mouku, cukr, prášek do pečiva a nasekané mandle
- vmíchat smetanu, vejce, olej, Amaretto, extrakt, šťávu z citronu
- těsto nandat do vymazané a vysypané formy
- péct 20 minut při 180 °C a 30 - 40 minut při 150 °C
.


Ze všeho nejdříve vymažeme a vysypeme bábovkovou formu. Tomuto kroku věnujeme největší pozornost a péči. 
Protože, kdo nevymaže pořádně, ten nevyklopí!

Do formy nalijeme 1 polévkovou lžíci slunečnicového oleje, mašlovačkou pečlivě potřeme všechny strany, záhyby a různé ozdoby formy.
Přebytečný olej vylijeme, na dně formy nesmí být "loužičky".

Do formy nasypeme strouhanku nebo hrubou mouku.
Nad dřezem s ní třeseme a různě ji naklápíme, dokud nejsou všechna místečka pokrytá.
Přebytečnou strouhanku/mouku vysypeme.



Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C. 

Připravíme těsto.
Nejdříve v míse smícháme prosetou mouku, cukr, prášek do pečiva a nasekané mandle.
Vmícháme smetanu, vejce, olej, Amaretto nebo Barbero, šťávu z citronu a vanilkový extrakt.
Pečlivě promícháme.

Těsto opatrně nalijeme do formy.
Dáme pozor, abychom nestáhli strouhanku nebo hrubou mouku ze stěn.
Těsto dáváme do formy těsně před vložením do trouby. Pokud bychom ho nechali stát ve formě delší dobu před pečením, strouhanka/mouka ze stěn formy by zvlhla a spojila se s těstem.
Vyklopit upečenou bábovku bez problémů by pak byl nadlidský úkol.

Po 20 minutách pečení teplotu stáhneme, dalších 30 - 40 minut dopečeme při teplotě 150 °C.
Do bábovky zapíchneme špejli, pokud je po vytažení čistá, bez zbytku těsta, je upečeno.

Vyklopíme z formy, necháme na mřížce vychladnout.




Pro změnu můžeme vyzkoušet i jiné obměny tohoto tradičního moučníku.
Bábovku smetanově tvarohovou, ořechovou, olejovou, jablkovou s čokoládou, čokoládovou nebo v čase povánočním ze zbytku cukroví.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat