sobota 22. prosince 2012

Bábovka jablková s čokoládou

Bábovka, tentokrát jablková s ořechy a čokoládou


V rozpisu uvedený hrnek má objem 250 mililitrů.

  • 400 g polohrubé mouky (2 hrnky)
  • 150 g cukru krupice (3/4 hrnku)
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 40 g jader vlašských ořechů (hrst)
  • 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 350 g strouhaných jablek (vrchovatý hrnek)
  • 2 vejce
  • 100 g mléka (1/2 hrnku)
  • 100 g slunečnicového oleje (1/2 hrnku)
  • 1 polévková lžíce šťávy z citronu
  • citronová kůra z 1/2 citronu
  • 100 g čokolády na vaření
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce strouhanky nebo hrubé mouky na vymazání a vysypání formy
 
Jak na to

- prosetou mouku smíchat s práškem do pečiva, cukrem, ořechy a citronovou kůrou
- do mísy přidat nastrouhaná jablka, olej, rum, šťávu z citronu, vejce a vanilkový extrakt
- po částech přilévat mléko, smíchat vše dohromady
- 1/3 těsta nalít do vymazané a vysypané formy, poklást čokoládou, nalít zbytek těsta
- péct 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C, teplotu snížit na 150 °C, péct dalších 30 - 40 minut
 
.

Ze všeho nejdříve vymažeme a vysypeme bábovkovou formu. Tomuto kroku věnujeme největší pozornost a péči. 
Kdo nevymaže pořádně, ten nevyklopí!
Do formy nalijeme 1 polévkovou lžíci slunečnicového oleje, mašlovačkou pečlivě potřeme všechny strany, záhyby a různé ozdoby formy. Přebytečný olej vylijeme, na dně formy nesmí být "loužičky".
Do formy nasypeme strouhanku nebo hrubou mouku a nad dřezem s ní pokryjeme opět všechny strany, záhyby a ozdoby formy.
Formu naklápíme a mírně s ní třeseme, dokud nejsou všechna místečka pokrytá. Přebytečnou strouhanku vysypeme.
Těsto dáváme do formy těsně před vložením do trouby!
 

Oloupeme a nastrouháme jablka, jádra vlašských ořechů nasekáme nebo také nastrouháme.
Z dobře omytého citronu nastrouháme kůru.  
Strouháme pouze žlutou část kůry, bílá je hořká!

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Nejdříve smícháme suché ingredience.
Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, prášek do pečiva, ořechy, citronovou kůru a pokud nemáme vanilkový extrakt, tak i 1 balíček vanilkového cukru.
Vmícháme nastrouhaná jablka, olej, vejce, rum, šťávu z citronu a vanilkový extrakt.
Nejdříve přilijeme zhruba 3/4 z připraveného množství mléka, vše promícháme. Podle potřeby přilijeme zbytek.
Celkové množství je závislé na šťavnatosti jablek.
Těsto bude hustší konzistence.
Do formy nandáme 1/3 těsta, kolem dokola poklademe kostičky čokolády na vaření, dolijeme zbytek těsta.
Nejdříve nalijeme opravdu jen jednu třetinu těsta, jinak hrozí, že čokoláda po vyklopení vyteče. Jak je na fotkách vidět, nedávala jsem pozor a málem se mně to povedlo.
Vložíme do rozehřáté trouby.
Prvních 20 minut pečeme při 180 °C, pak teplotu stáhneme a dalších 30 - 40 minut dopečeme při teplotě 150 °C.
Do bábovky zapíchneme špejli, pokud je po vytažení čistá, bez zbytku těsta, je upečeno.
Rozpuštěná čokoláda na špejli je vpořádku!
Vyklopíme z formy, necháme na mřížce vychladnout.



Pro změnu můžeme vyzkoušet i jiné varianty tohoto tradičního moučníku.
Bábovku smetanově tvarohovou, ořechovou, olejovou, mandlovou, čokoládovou nebo v čase povánočním ze zbytku cukroví.


Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat