neděle 6. ledna 2013

Krkovice zapečená s bramborami a smetanou

Vepřová krkovice zapečená se smetanou a bramborami


  • 400 g vepřové krkovice
  • 80 g cibule (1 střední)
  • 600 g brambor (6 středně velkých)
  • 200 g 30% smetany
  • sůl, pepř, kmín, mletá sladká paprika
  • kousek sádla nebo 1/2 polévkové lžíce oleje na vymazání pekáčku

Jak na to

- cibuli a brambory nakrájet na půlcentimetrová kolečka
- plátky krkovice naklepat, posolit a opepřit
- na dno lehce vymazaného pekáče naskládat cibuli, pak krkovici a nakonec brambory
- osolit, posypat kmínem a poprášit červenou paprikou
- zalít smetanou
- péct zakryté 60 minut v troubě vyhřáté na 180 °C, odkrýt, zvýšit teplotu a dopéct cca 25 minut dozlatova

,

Jednoduché, rychlé na přípravu a hlavně, výborné.
Ideální je použít vepřovou krkovici, ale samozřejmě ji můžeme zaměnit za kotletu, kýtu nebo plec. Recept lze využít i s kuřecím nebo krůtím masem.
S krkovicí ale bude výsledek nejšťavnatější.


Příprava

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Syrové brambory oškrabeme, opláchneme a nakrájíme na půlcentimetrové plátky.
Cibuli sloupneme a rozkrájíme na maximálně půlcentimetrové plátky.
Jednotlivé plátky cibule rozděláme na kolečka.

Krkovici opláchneme a osušíme.
Rozkrájíme ji na maximálně jeden a půl centimetr silné plátky.
Plátky lehce naklepeme, z obou stran je osolíme a opepříme.
Maso krájíme přes vlákno!

Vhodný pekáček nebo zapékací mísu vymažeme kouskem sádla.
Nebo na dno nalijeme půl polévkové lžíce slunečnicového oleje.


Pečení

Na dno pekáčku rozprostřeme kolečka cibule.
Na cibuli poklademe plátky masa.

Na závěr urovnáme ve dvou až třech vrstvách plátky brambor.
Každou vrstvu brambor lehce osolíme, tu závěrečnou jemně poprášíme sladkou mletou paprikou a posypeme půl lžičkou kmínu.

Zalijeme smetanou.
Pekáč zakryjeme víkem nebo alobalem, vložíme ho do rozehřáté trouby.

Po 60 minutách krkovici zkontrolujeme.
Pokud je maso ještě tužší, vrátíme ho na 10 - 15 minut zpět do trouby.
Pečeme stále při 180 °C a zakryté.

Pokud je maso měkké, pekáč odkryjeme.
Vrátíme ho nezakrytý do trouby, teplotu zvýšíme na 200 °C.
Ještě 20 - 25 minut pečeme dozlatova.

Zapečenou krkovici s bramborem můžeme při servírování doplnit nakládanou nebo syrovou zeleninou. 








TIP!  Pekáček nebo mísu neplníme až po okraj! Mohlo by se přihodit, že šťáva z masa společně se smetanou a vodou, kterou pustí brambory, během pečení vyteče.

TIP!  Jednou z největších výhod tohoto jídla je příprava všeho v jednom pekáči, ale je fajn zamazat navíc jednu pánvičku a kolečka cibule před nandáním do pekáče opéct na mírném plameni dozlatova.

TIP!  Tuto základní variantu lze doplnit bylinkami jako je třeba rozmarýn, tymián, petrželka...
A také kořením, například přidáme chilli, kari...
Před koncem pečení můžeme také posypat strouhaným sýrem.

TIP!  Podobně rychle a jednoduše můžeme jako oběd nebo večeři připravit krkovici zapečenou se zeleninovým lečem a bramborem nebo marinované plátky zapečené s bramborami.


Přejít na seznam receptů

14 komentářů:

  1. NÁDHERNÁ FOTKA A JÍDLO TAKÉ.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Díky! Opravdu dobře chutná a hlavně je rychle připravené s minimem použitého nádobí!

      Smazat
  2. Jednoduché, rychlé a ještě výborné... Dík

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Tenhle recept patří k těm nejvděčnějším, kdy výbornému a chutnému výsledku předcházejí ruku v ruce jednoduchost a rychlost.
      Já děkuji za návštěvu blogu a komentář!

      Smazat
  3. Děkuji za recept, já zrovna moc schopná kuchařka nejsem, ale toto jsem zvládla.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za vyzkoušení a komentář, mám radost, že se povedlo a že je recept srozumitelný.

      Smazat
  4. Vynikající jednoduché a rychlé. Děkuji za recept.

    OdpovědětSmazat
  5. pečiem niečo podobné, ale mäso potriem horčicou, až potom dám zemiaky ... a s tou krkovičkou je to naozaj najlepšie :-)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář a uvedení tipu na obměnu! Krkovice je opravdu nejvhodnější, dodá výbornou šťávu, kterou brambory nasáknou.
      :)

      Smazat
  6. nemela jsem 33 procentni smetanu tak jsem dala 12cti doufam ze to nic neudela :) uvidime uz se nato moc tesim ted to mam v troube :)

    OdpovědětSmazat