středa 4. června 2014

Čokoládová bábovka

Bábovka černá jak noc - čokoládová


Rozpis je na formu o minimálním objemu 2000 ml!
Pro menší formu je potřeba množství surovin poměrově snížit!
 

Těsto

  • 400 g hladké mouky
  • 220 g cukru krupice
  • 200 - 250 ml studené vody
  • 200 g másla
  • 180 g zakysané smetany
  • 90 g kvalitního kakaa
  • 16 g jedlé sody (2 čajové lžičky)
  • 2 větší vejce a 1 žloutek
  • 1/4 kávové lžičky soli
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky nebo strouhanky na vymazání a vysypání formy


Poleva

  • 100 g čokolády (ideálně 70%)
  • 75 ml 31% smetany
  • 25 g másla


Jak na to  

- smíchat prosátou mouku, cukr a sodu
- ve vodní lázni zahřívat máslo se studenou vodou, kakaem a solí, promíchávat do spojení v hladkou hmotu
- smíchat s moukou, po jednom zapracovat vejce a žloutek, vmíchat zakysanou smetanu s vanilkovým extraktem
- nalít do vymazané a vysypané formy, péct cca 1 hodinu při 170 °C, nechat vychladnout
- na polevu ve vodní lázni dohladka rozmíchat čokoládu s máslem a smetanou
- bábovku polít čokoládovou polevou
.

Milovníci čokolády, nástup! 
Je to jednoduché, je to vláčné a je to úžasně čokoládové :-)


Příprava formy

Důkladně vymažeme a vysypeme formu.
Protože, kdo špatně vymaže, ten nevyklopí!
Tak opáčko pro jistotu:
  • na dno formy nalijeme jednu polévkovou lžíci slunečnicového oleje, mašlovačkou ho důkladně rozetřeme na stěny formy a také do všech záhybů a ozdob 
  • přebytečný olej vylijeme, na dně formy nesmí být "loužičky" 
  • do formy nasypeme hrubou mouku, nad dřezem formu naklápíme a mírně s ní třeseme, dokud nejsou všechna místa schovaná pod tenkou vrstvou mouky
  • neuchycenou mouku z formy vysypeme

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.


Čokoládový základ těsta

Čokoládový základ připravíme ve vodní lázni.
  • Na sporák postavíme hrnec s horkou vodou, hladina vody by měla dosahovat do výšky 3 až 4 centimetrů.
  • Na hrnec položíme menší hrnec, jeho dno se nesmí dotýkat hladiny vody ve spodním hrnci.
  • Sporák zapneme na mírný stupeň.
  • Do horního hrnce dáme nakrájené máslo, zasypeme ho kakaem, zalijeme 200 mililitry studené vody a přidáme špetku soli.
  • Promícháváme, jakmile bude vše krásně spojené, odstavíme, necháme vychladnout.
Místo menšího hrnce můžeme použít misku z varného skla nebo misku nerezovou. Cokoli ale použijeme, musí být odolné vůči vysokým teplotám!
Voda by se neměla dotýkat mísy s čokoládou a neměla by se vařit klokotem.



Těsto

  • V míse smícháme prosetou mouku, cukr a sodu. 
  • Po částech přiléváme zchladlý čokoládový základ, vždy pečlivě promícháme.

  • Po jednom vmícháme obě vejce a žloutek.
  • Až když je to první dobře spojené s těstem, přidáme další.

  • Na závěr vmícháme zakysanou smetanu a vanilkový extrakt.
  • Pokud je těsto příliš husté, vmícháme do něho po lžících vodu.
    Nemělo by ji ale být víc jak 50 mililitrů.


Upečení

Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy.
Dáme ihned do rozehřáté trouby péct.

  • Po 5 minutách snížíme teplotu na 170 °C.
  • Po hodině pečení vypneme troubu, ale bábovku ještě 10 minut necháme dojít v pootevřené vypnuté troubě.
  • Propečenost vyzkoušíme špejlí. Zapíchneme ji doprostřed, pokud ji zpět vytáhneme čistou, je upečeno.

Bábovku po vyndání z trouby hned nevyklápíme.
Okolo 10 minut počkáme, mírně zchladne a zpevní se.
Pak ji opatrně vyklopíme na mřížku a necháme zcela vychladnout.


Čokoládová poleva

Na přípravu čokoládové polevy opět použijeme vodní lázeň.
  • Na sporák postavíme hrnec s horkou vodou, hladina vody by měla dosahovat do výšky 3 až 4 centimetrů.
  • Na hrnec položíme menší hrnec, jeho dno se nesmí dotýkat hladiny vody ve spodním hrnci.
  • Zapneme sporák na mírný stupeň.
  • Do horního hrnce dáme čokoládu rozlámanou na kousky, zalijeme ji smetanou, přidáme máslo.
  • Promícháváme, jakmile bude vše krásně spojené, odstavíme.

Polevu po částečném zchladnutí nalijeme na vychladlou bábovku.
Před podáváním ji necháme na chladnějším místě ztuhnout.












TIP!  Bábovku polijeme čokoládou přímo na talíři, na kterém ji budeme servírovat.
Z pečicího papíru nastříháme 4 pruhy, okolo 15 centimetrů široké. Po obvodu je zasuneme pod bábovku, po ztuhnutí polevy papír snadno vytáhneme, talíř zůstane čistý. 

TIP!  Bábovka je jedním z nejrychleji připravených moučníků, dá se připravit v různých variantách.
Například ořechovétvarohové se smetanoujablkové s čokoládou, mandlovéz vánočního cukroví.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Čím tmavší, tím lepší!
      Je jako stvořená pro milovníky čokolády. Kdo rád jí hořkou čokoládu, nemůže být nešťastný. A to je vědecky dokázáno!
      Glukóza, obsažená v čokoládě, podněcuje produkci endorfinů navozujících spokojenost a euforii. Hořká čokoláda je zdrojem železa a hořčíku a všechny druhy čokolád obsahují draslík.
      Čokoláda také snižuje krevní tlak, hladinu cholesterolu v krvi a ulevuje od bolesti hlavy.
      Jdu si dát kousek, vždyť je to lék :-)

      Vymazat