středa 4. června 2014

Čokoládová bábovka

Bábovka černá jak noc - čokoládová



Rozpis je na formu o minimálním objemu 2000 ml.

Těsto
  • 400 g hladké mouky
  • 220 g cukru krupice
  • 16 g jedlé sody (2 čajové lžičky)
  • 250 g másla
  • 90 g kvalitního kakaa
  • 250 ml studené vody
  • 1/4 kávové lžičky soli
  • 2 větší vejce
  • 1 žloutek
  • 180 g zakysané smetany
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje na vymazání formy
  • 2 polévkové lžíce hrubé mouky na vysypání formy

Poleva
  • 100 g čokolády (minimálně 70%)
  • 75 ml 31% smetany
  • 25 g másla

Jak na to  

- smíchat prosátou mouku, cukr a sodu
- nad parou zahřívat máslo se studenou vodou, kakaem a solí, promíchávat do spojení v hladkou hmotu
- smíchat s moukou, po jednom zapracovat vejce a žloutek, vmíchat zakysanou smetanu s vanilkovým extraktem
- nalít do vymazané a vysypané formy, péct cca 1 hodinu při 170 °C, nechat vychladnout
- nad parou rozpustit dohladka čokoládu s máslem a smetanou na polevu
- bábovku polít čokoládovou polevou
.

Milovníci čokolády, nástup! Je to jednoduché, je to vláčné a je to úžasně čokoládové :-).

Nejdříve důkladně vymažeme a vysypeme formu.  
Kdo špatně vymaže a vysype, ten nevyklopí!
Do formy nalijeme 1 polévkovou lžíci slunečnicového oleje a mašlovačkou potřeme všechny strany, záhyby a různé ozdoby formy. Čím více má záhybů a ozdob, tím pečlivěji pracujeme.
Do takto vymazané formy nasypeme hrubou mouku. Formu nad dřezem naklápíme na všechny strany, mírně s ní třeseme, dokud nejsou všechna místa pokrytá.
Nakonec obrátíme dnem vzhůru, abychom se přebytečné mouky zbavili.


Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

V míse smícháme prosetou mouku, cukr a sodu.
Na sporák postavíme hrnec, do 1/3 nalijeme teplou vodu.
Na hrnec posadíme misku z vhodného materiálu, který snese teplo, například skleněnou nebo porcelánovou. Dáme do ní nakrájené máslo, zasypeme kakaem, zalijeme studenou vodou a přidáme špetku soli.
Na mírném plameni zahříváme, mícháme.
Jakmile bude vše rozpuštěné a propojené v hladkou lesklou hmotu, sundáme ze sporáku.
Po částech, tak nadvakrát, natřikrát, nalijeme k mouce, vždy pečlivě promícháme.


Po jednom vmícháme obě vejce a žloutek.
Až když je to první dobře spojené s těstem, přidáme další.
Na závěr vmícháme zakysanou smetanu a vanilkový extrakt.
Nalijeme do vymazané a vysypané formy, dáme péct.
Po 5 minutách snížíme teplotu na 170 °C. Celkem pečeme přibližně hodinu.
Vyzkoušíme špejlí. Zapíchneme doprostřed, pokud ji zpět vytáhneme čistou, je upečeno.
Ještě 10 minut necháme dojít v pootevřené vypnuté troubě.
Po vyndání hned nevyklápíme, 10 - 12 minut počkáme, bábovka lehce zchladne a zpevní se.
Z formy vyklopíme na mřížku.





Připravíme čokoládovou polevu.
Opět použijeme mísu položenou na hrnec s vodou.
Čokoládu nalámeme na kousky. Zalijeme smetanou, přidáme máslo.
Mírně zahříváme, mícháme.
Jakmile je vše spojené dohladka, odstavíme.
Po částečném zchladnutí pomalu a rovnoměrně nalijeme na vychladlou bábovku.





TIP!  Pro snadnější manipulaci můžeme bábovku polít na tácu/talíři, na kterém budeme servírovat.
Z pečicího papíru nastříháme 4 pruhy, 15 - 20 centimetrů široké. Z každé strany zasuneme pod bábovku, po ztuhnutí snadno vytáhneme, tác/talíř zůstane čistý.


Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Čím tmavší, tím lepší!
      Je jako stvořená pro milovníky čokolády. Kdo rád jí hořkou čokoládu, nemůže být nešťastný. A to je vědecky dokázáno!
      Glukóza, obsažená v čokoládě, podněcuje produkci endorfinů navozujících spokojenost a euforii. Hořká čokoláda je zdrojem železa a hořčíku a všechny druhy čokolád obsahují draslík.
      Čokoláda také snižuje krevní tlak, hladinu cholesterolu v krvi a ulevuje od bolesti hlavy.
      Jdu si dát kousek, vždyť je to lék :-)

      Vymazat