Obalovaný smažený květák neboli karfiol
- květák
- vejce
- hladká mouka
- strouhanka
- 1 čajová lžička soli
- 1 čajová lžička kmínu
- sádlo nebo slunečnicový olej na smažení
Jak na to
- růžičky květáku vařit 6 - 10 minut v osolené a okmínované vodě
- růžičky květáku vařit 6 - 10 minut v osolené a okmínované vodě
- obalit v trojobale
- osmažit dozlatova
.
- osmažit dozlatova
.
Příprava a povaření květáku
Květák opláchneme a rozebereme na větší růžičky.
Na pár vteřin je namočíme do octové vody.
Pokud jsou náhodou uvnitř schované drobné mušky, vyplaví se.
Stačí 1 polévková lžíce octa na 500 mililitrů studené vody.
- Květákové růžičky dáme do hrnce. Zalijeme je vodou tak, aby byly ponořené.
Osolíme, přidáme kmín.
- Přivedeme k varu, částečně zakryjeme pokličkou. Částečně proto, aby mohly unikat sirné látky, které květák obsahuje.
Na mírném plameni vaříme 6 až 10 minut.
Kontrolujeme, květák musí zůstat pevný.
- Povařené růžičky vyndáme z vody, necháme je okapat a vychladnout. Je fajn, když je hned po vytažení z hrnce na pár vteřin ponoříme do ledové vody, abychom prudkým zchlazením zabránili dalšímu procesu měknutí.
Pokud máme květák větší, pár růžiček můžeme vařit dál a připravit květákovou polévku.
Obalení
Připravíme klasický trojobal.
- do jedné misky nebo do hlubokého talíře nasypeme hladkou mouku
- ve druhé rozšleháme vejce s jednou kávovou lžičkou soli
- do třetí nasypeme strouhanku
Po obalení v mouce a ve strouhance ho vždy oklepeme, aby uvnitř nezůstala přebytečná mouka a aby se odpadlé kousky strouhanky na pánvi nepřipalovaly.
Smažení
Na pánvi rozehřejeme v dostatečné velké vrstvě sádlo nebo olej.
Obalený květák smažíme na středním plameni ze všech stran dozlatova.
Po vyndání z pánve pokládáme osmažené kousky na okamžik na papírový ubrousek nebo utěrku. Vsákne se přebytečný tuk.
Ale jen na chvilku, aby se kousky papíru na květák nepřilepily.
Smažený květák podáváme s vařeným bramborem a tatarskou omáčkou.
Žádné komentáře:
Okomentovat