úterý 9. října 2012

Obalované houby

Obalované houby - bedly


  • čerstvé bedly
  • hladká nebo polohrubá mouka
  • vejce
  • strouhanka
  • sůl
  • olej nebo sádlo na smažení

 
Jak na to  

- očištěné klobouky bedel/hub obalit v trojobalu
- smažit z obou stran na sádle/oleji dozlatova
.

Když jsou houbové žně, určitě kromě smaženice, kysela, ragú, houbového guláše, kulajdy nebo sušení přijde řada i na houbové řízky.

K těm nejlahodnějším vhodných k obalení patří bedla. Pokud ji na 100 % poznáme, neváháme ani vteřinu a tuhle lahůdku z jídelníčku rozhodně nevynecháme.


Na smažení použijeme pouze klobouky.
Nohy nevyhazujeme, usmažíme z nich "houbovou slámu". Viz TIP.
U starších hub lehce oškrábneme povrch, u mladších nemusíme.
Nemáčíme, klobouk jemně otřeme čistým vlhkým hadříkem.


Připravíme klasický trojobal.
Do jedné misky dáme mouku, ve druhé rozšleháme osolené vejce a do třetí nasypeme strouhanku.

Lehce obalíme v mouce, oklepeme, obalíme ve vajíčku, necháme nad miskou okapat.
Na závěr obalíme ve strouhance, nemačkáme.
Oklepeme, aby se nepřichycené drobečky strouhanky na pánvi nepřipalovaly.


Rozehřejeme olej/sádlo.
Musí být opravdu rozehřátý, houby se ihned po vložení na pánev musí začít smažit.
Pokud by nebyl olej dostatečně rozehřátý, strouhanka by ho nasákla do sebe, ztěžkla by, odpadávala.

Osmažíme z obou stran dozlatova.
Z pánve na okamžik přendáme na papírový ubrousek/utěrku, vsákne se přebytečný tuk.



TIP!  Samozřejmě můžeme použít i jiné houby. Podoubáky, hřiby...
Klobouky nařežeme na 1 až 1,5centimetrové plátky, obalíme a osmažíme.

TIP!!  Zásadně sbíráme pouze houby, které bezpečně poznáme. Pokud máme jen nepatrné pochybnosti, raději úlovek vyhodíme.

TIP!!!  Ke konzumaci nikoho nenutíme, smíříme se s tím, že někteří lidé nemají houby rádi (ahoj děti :-)).

TIP!!!!  Zajímavé stránky nejen o houbách zde.

TIP!!!!!  Nohy bedel nevyhazujeme, připravíme z nich houbovou slámu.
Podélně natrháme nebo nakrájíme na tenké proužky, na pánvi rozehřejeme sádlo.
Přidáme připravené nohy, osolíme, okmínujeme, smažíme do zlatova.
Vyndáme, krátce položíme na papírovou utěrku.
Dio, díky za tip!

Přejít na seznam receptů 


2 komentáře:

  1. Ahoj mami:) Smažené bedly jsou náhodou výborné!:) Podle mého gusta (zatím stále) nejsou jiné druhy a jejich podobenství:))
    Dcera Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ivi, já vím a myslím, že už to jiný nebude. Taky jsme vás nikdy do hub nenutili! Zase na druhou stranu, víc zbylo pro nás :-)

      Vymazat