čtvrtek 21. února 2019

Tvarohové těsto - sladké plněné taštičky

Sladké plněné taštičky z tvarohového těsta


Těsto

  • 250 g tvarohu 
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g Hery
  • sůl


Náplň

  • povidla, marmeláda, ořechy, tvaroh, ovoce...

Jak na to  

- v míse smíchat mouku, tvaroh a změklou Heru
- zabalit do fólie, nechat odpočinout
- vyválet, vykrojit kolečka, doprostřed dát náplň, přehnout, upevnit kraje
- možno potřít rozšlehaným žloutkem a posypat drobenkou
- péct cca 12 minut na 180 °C
- upečené nepotřené žloutkem a neposypané drobenkou možno potřít rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a obalit v cukru moučce
.

středa 20. února 2019

Marinovaná vepřová krkovice zapečená s bramborami

Marinovaná vepřová krkovice zapečená s bramborami


Základ

  • 4 plátky vepřové krkovice - 180 až 200 gramů jeden 
  • 1000 g brambor
  • 200 g cibule
  • 40 g sádla
  • sůl, mletý pepř, kmín


Marináda

  • 200 ml světlého piva
  • 140 g rajčatového protlaku 
  • 6 - 8 stroužků česneku
  • 4 polévkové lžíce sójové omáčky (40 ml)
  • 4 polévkové lžíce oleje (50 ml)
  • 3 čajové lžičky cukru (15 g)
  • 2 čajové lžičky kari koření (4 g)
  • 2 polévkové lžíce hořčice (50 g) - plnotučná nebo dijonská
  • 1 polévková lžíce octa
  • 1 čajová lžička pepře


Jak na to  

- smíchat ingredience na marinádu
- naložit lehce naklepané osolené a opepřené plátky krkovice, dát do chladna
- osmahnout polovinu cibule nakrájenou na kolečka
- do pekáče nandat restovanou cibuli, vyložit bramborami pokrájenými na plátky, osolit a pokmínovat
- narovnat plátky krkovice, zalít zbytkem marinády, poklást druhou půlkou koleček cibule
- péct zakryté 10 minut při 200 °C, dalších cca 40 minut při 180°C
- odkrýt, zvýšit teplotu, dopéct ještě 10 - 15 minut
.

neděle 6. ledna 2019

Makovec

Makovec s citronovou polevou


Rozpis je na hluboký plech o rozměrech 30 x 40 centimetrů.
Hrnek o objemu 250 mililitrů.


Těsto

  • 400 g mletého máku
  • 400 g bílého smetanového jogurtu
  • 320 g polohrubé mouky (2 zarovnané hrnky)
  • 300 g cukru moučky
  • 150 g oleje nebo másla nebo Hery 
  • 100 ml studené vody
  • 20 g vanilkového cukru (1 sáček)
  • 10 g jedlé sody (1 zarovnaná polévková lžíce)
  • 1 vejce
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • marmeláda na promazání (nemusí být)
  • 1 polévková lžíce oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky nebo strouhanky na vymazání a vysypání plechu


Citronová poleva

  • 300 g cukru moučky
  • 3 polévkové lžíce šťávy z citronu
  • 2 polévkové lžíce horké vody
  • 1 čajová lžička slunečnicového oleje


Jak na to  

- v míse smíchat mletý mák, mouku, cukr moučku, vanilkový cukr, sodu a nastrouhanou citronovou kůru
- v druhé míse smíchat jogurt, tuk, vejce a vodu, přidat suchou směs důkladně promíchat
- rozetřít na vymazaný a vysypaný plech
- péct 10 minut na 180 °C, pak 25 až 30 minut při 150 °C
- nechat vychladnout
- rozkrojit, potřít marmeládou
- z cukru moučky, šťávy z citronu, vody a lžičky oleje připravit polevu, potřít
.

středa 5. prosince 2018

Perníkový stromeček

Perníkový stromeček s bílkovou polevou jako dekorace


Podle rozpisu připravíme 2 stromky o výšce okolo 15 centimetrů a 7 patrech.
To spodní má průměr přibližně 15 centimetrů.


Základ

  • 500 g perníkového těsta
  • mleté perníkové koření např. skořice, anýz, badyán, zázvor, kardamon...
  • 1 vejce


Bílková poleva

  • 150 - 200 g moučkového cukru
  • bílek z jednoho vejce
  • šťáva z citronu


Jak na to  

- na papír nakreslit a vystřihnout šablony
- do koupeného těsta přidat mleté koření, rozválet na tloušťku 0,5 - 0,7 cm
- vyříznout jednotlivé části, uprostřed vykrojit malý otvor
- péct 8 - 10 minut při 180 °C, ihned po vyndání z trouby potřít prošlehaným vajíčkem
- sestavit na špejli
- utřít bílkovou polevu, ozdobit
.

pondělí 3. prosince 2018

Krémová česnečka

Krémová česnečka


  • 200 g 12% smetany
  • 6 - 12 stroužků česneku
  • 4 střední brambory
  • 2 čajové lžičky kmínu
  • 2 polévkové lžíce majoránky
  • 1 polévková lžíce sádla
  • 1 menší mrkev
  • petržel (čtyřcentimetrový kousek o průměru cca 2 cm)
  • celer (centimetrový plátek o průměru cca 4 cm)
  • kuřecí vývar nebo kostka bujonu
  • sůl, pepř


Jak na to  

- na sádle 5 minut restovat pokrájené brambory, mrkev, celer a petržel
- vmíchat sůl a kmín
- zalít vývarem, zakrýt policí, uvařit doměkka
- odstavit, rozmixovat, vrátit na sporák, přilít smetanu, přivést k varu
- zředit vodou na požadovanou hustotu
- vmíchat utřený česnek a rozemnutou majoránku, ev. mletý pepř
.

neděle 2. prosince 2018

Nivová pomazánka

Vaškova nivová pomazánka

Díky, tati!


  • 200 g plísňového sýru Niva
  • 150 g smetanového taveného sýru
  • 50 - 60 ml 30% smetany 

Jak na to  

- Nivu nakrájet na kostičky, společně s 50 mililitry smetany rozmixovat dohladka
- přidat tavený sýr, mixovat nebo šlehat do úplného propojení sýrů
- v případě potřeby přidat pár lžiček smetany
- na jednohubkách dozdobit olivami, brusinkami, ořechy...
.

čtvrtek 12. července 2018

Rybíz jako brusinky

Rybíz jako brusinky


Z uvedeného množství se naplní 8 skleniček o objemu 200 mililitrů.

  • 2000 g červeného rybízu
  • 1000 g cukru krupice
  • 100 ml rumu
  • 20 g celé skořice
  • 20 ks hřebíčku
  • 18 g kyseliny citronové
  • 1 menší citron


Jak na to  

- očištěné kuličky rybízu opláchnout, nechat okapat, dát do hlubokého pekáče
- přidat celou skořici, hřebíček, rozkrojený citron
- posypat cukrem smíchaným s kyselinou citronovou, opatrně promíchat
- za občasného promíchání péct 30 minut při 150 °C
- dalších 15 minut při 180 °C
- vytáhnout z trouby, vmíchat rum, ihned plnit do čistých sklenic, zavíčkovat, postavit víčkem dolů
- po 20 minutách sklenice otočit, po úplném vychladnutí popsat a uskladnit
.

pátek 13. dubna 2018

Cuketová polévka

Cuketová polévka

Mišu, díky za recept!


  • 1000 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 800 - 1000 gramů mladých cuket
  • 60 ml 12% smetany
  • 8 polévkových lžic olivového nebo slunečnicového oleje
  • 3 čajové lžičky kari pasty
  • 2 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, bílý pepř
  • k servírování: smetana, opečené pečivo, bylinky (nemusí být)


Jak na to  

- zhruba jednu pětinu cukety nakrájet na malé kostky, na oleji osmažit do zlatova, odložit
- v hrnci na oleji osmažit na kostičky nakrájenou cibuli do zesklovatění
- nasypat na větší kostky pokrájenou cuketu, osolit, opepřit, nechat vydusit vodu
- vmíchat kari pastu a česnek pokrájený na plátky, po chvilce zalít 800 ml vývaru
- 5 minut na mírném plameni povařit, odstavit, rozmixovat
- vrátit na sporák, vlít smetanu a podle potřeby přidat vývar, minutu povařit
- podávat s kousky opečené cukety, ev. s opečeným pečivem, parmazánem, bylinkami, olivovým, lanýžovým nebo dýňovým olejem
.

středa 11. dubna 2018

Játra kuřecí na zelenině a portském víně

Kuřecí játra na zelenině a portském víně


Váha zeleniny v rozpisu je v očištěném stavu!

  • 600 g jater
  • 180 g mrkve
  • 150 g červené tlustostěnné papriky
  • 100 g pórku
  • 100 ml portského vína
  • 75 g  cibule
  • 50 g rajčatového protlaku
  • 50 g špeku (ideálně iberijský) 
  • 40 g másla (20 + 20)
  • 5 polévkových lžic slunečnicového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce worcestrové omáčky
  • 1 polévková lžíce šťávy z citronu
  • 1 polévková lžíce majoránky
  • sůl, pepř


Jak na to  

- játra očistit, nakrájet na nudličky, 3 - 4 minuty promíchávat na rozehřátém oleji s máslem
- játra přendat do hrnce, přikrýt poklicí, odložit stranou
- do hrnce po smažení jater nasypat pokrájený špek, 1 - 2 minuty nechat rozpustit
- přidat 20 g másla, nasypat cibuli, po 2 minutách 3/4 mrkve, po 5 minutách 3/4 papriky a po 3 minutách česnek
- nalít worcestrovou omáčku, po chvilce rajčatový protlak, po minutě portské víno
- 2 - 3 minuty promíchávat
- přidat 3/4 pórku, po minutě zbytek mrkve, papriky a pórku
- odložená játra osolit, vmíchat k zelenině, 2 minuty společně prohřát
.

pondělí 26. března 2018

Houbová smetanová omáčka ze sušených hub

Houbová smetanová omáčka ze sušených hub


  • 200 g smetany (30 a více procent)
  • 150 - 300 ml vody nebo vína
  • 50 - 60 g sušených hub
  • 35 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
  • 1 menší cibule
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • sůl, bílý pepř, kmín


Jak na to  

- na másle a oleji zvolna restovat cibuli, vmíchat mouku, usmažit světlou cibulovou jíšku
- přidat předem namočené scezené houby, osolit, opepřit, okmínovat
- po 2 - 3 minutách nalít 150 - 300 ml vody nebo vína, 10 minut povařit
- vmíchat utřený česnek, vlít opatrně smetanu, přivést k varu, vypnout
.

neděle 25. března 2018

Pohankové karbanátky s mletým masem

Pohankové karbanátky s mletým masem


  • 1000 g mletého masa
  • 200 g mrazených špenátových listů
  • 200 g 12% smetany
  • 125 g pohanky
  • 60 g cibule (1 menší)
  • 5 polévkových lžic bramborového škrobu (2 + 3)
  • 3 větší stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 2 polévkové lžíce sušených nakládaných rajčat
  • 2 polévkové lžíce ústřicové omáčky
  • sůl, pepř, kmín
  • olej nebo sádlo na smažení


Jak na to

- propláchnutou pohanku minutu povařit, 30 minut nechat dojít
- dobře smíchat mleté maso se scezenou zchladlou pohankou, povoleným špenátem, nadrobno pokrájenými rajčaty a cibulí, utřeným česnekem, vejci, ústřicovou omáčkou, bramborovým škrobem, smetanou, solí, pepřem a kmínem

- tvarovat menší karbanátky, lehce zploštit, obalit v bramborovém škrobu
- smažit z obou stran do zlatova

,

neděle 18. března 2018

Dortíky z kefírového těsta

Dortíky z kefírového těsta
 

Rozpis je pro hluboký plech velikosti 30 x 40 centimetrů.
Hrnek uvedený v rozpisu má objem 250 mililitrů. 


Těsto

  • 500 ml kefíru (acidofilní mléko plnotučné) 
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 3 zarovnané hrnky polohrubé mouky
  • 3 zarovnané hrnky cukru moučky
  • 3 polévkové lžíce kakaa
  • 1 zarovnaná polévková lžíce jedlé sody (soda bicarbona)
  • olej a strouhanka nebo hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu 


Poleva a dozdobení

  • 100 g čokolády, ideálně 70%
  • 75 ml 30% smetany
  • 25 g másla
  • marmeláda
  • ovoce čerstvé, mražené nebo kompotované, ořechy, strouhaný kokos, máta, meduňka...


Jak na to  

- smíchat prosetou mouku s prosetým cukrem moučkou, sodou a kakaem
- dobře promíchat s kefírem a olejem
- nalít na vymazaný a vysypaný plech
- péct při 180 °C prvních deset minut, pak teplotu snížit na 150 °C, ještě cca 20 minut péct 
- nechat vychladnout, vykrojit, rozříznout, natřít marmeládou
- na vrch nalít polevu, dozdobit ovocem, kokosem, ořechy...
.

neděle 21. ledna 2018

Adzuki polévka

Adzuki polévka

Pro zkrácení doby vaření je vhodné fazolky předem na pár hodin namočit!


  • 250 g fazolek Adzuki
  • 120 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
  • 3 polévkové lžíce rostlinného oleje nebo sádla
  • 3 čajové lžičky kari koření
  • 2 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 2 bobkové listy
  • 2 čajové lžičky šťávy z citronu
  • zeleninový nebo kuřecí vývar nebo voda
  • sůl, pepř
  • zelená petrželka a zakysaná smetana k podávání (nemusí být)


Jak na to  

- na pánvi rozehřát olej nebo sádlo, nasypat mouku, usmažit světlou jíšku
- nasypat fazolky a kořenovou zeleninu, po chvilce promíchávání přidat koření
- zalít vodou/vývarem, vařit do změknutí
- vmíchat utřený česnek a šťávu z citronu, podle potřeby osolit, opepřit nebo přidat kari koření
- na talíři ozdobit zakysanou smetanou a sekanou petrželkou nebo koriandrem
.

sobota 18. března 2017

Pohankový salát s tuňákem

Pohankový salát s tuňákem


  • 340 g konzervovaného tuňáka v oleji (celého, ne kousky!)
  • 250 g pohanky
  • 100 g silnostěnné papriky
  • 100 g cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce cukru krupice
  • šťávy z citronu, olivový olej
  • sůl, pepř


Jak na to  

- pohanku uvařit v osolené vodě podle návodu, scedit, nechat vychladnout
- smíchat s pokrájenou cibulí a paprikou, utřeným česnekem, citronovou šťávou, nescezeným tuňákem a sójovou omáčkou
- vmíchat cukr, sůl, pepř a olivový olej
.

sobota 11. března 2017

Roláda z vepřové kýty

Roláda z vepřové kýty s míchanými vejci, sušenými rajčaty a olivami


  • 750 g vepřové kýty vcelku
  • 80 g slaniny
  • 6 ks nakládaných černých oliv
  • 5 větších plátků šunky (nebo anglické slaniny nebo pancetty)
  • 3 velká vejce
  • 3 stroužky česneku
  • 2 čajové lžičky plnotučné hořčice
  • 2 čajové lžičky nakládaných sušených rajčat
  • 1 větší cibule 
  • 1 čajová lžička kmínu
  • sádlo nebo slunečnicový olej
  • sůl, pepř


Jak na to  

- maso rozkrojit na plát, osolit a opepřit, rozložit na fólii, potřít hořčicí smíchanou s česnekem
- poklást šunkou, rozetřít míchaná vejce se slaninou, přidat pokrájená sušená rajčata a olivy
- zamotat do rolády, pomocí fólie utáhnout, dát zatuhnout/zpevnit do chladničky
- odstranit fólii, stáhnout provázkem, zprudka krátce opéct ze všech stran
- položit do pekáče, přidat výpek z pánve lehce zředěný vodou, posypat kmínem, česnekem a cibulí
- péct zakryté okolo 2 hodin při teplotě 150 °C, polévat výpekem, podle potřeby podlévat malým množstvím horké vody
.

sobota 17. prosince 2016

Paštika z kuřecích jater

Paštika z kuřecích jater


  • 800 g kuřecích jater
  • 330 g másla (50 + 200 + 80)
  • 60 g cibule šalotky
  • 20 g očištěného zázvoru
  • 8 polévkových lžic 31 - 33% smetany
  • 8 kuliček nového koření
  • 5 polévkových lžic koňaku nebo brandy, může být i mandlový likér Barbero, Amaretto
  • 4 větší bobkové listy
  • 4 stroužky česneku
  • 2 vrchovaté čajové lžičky tymiánu
  • sůl, pepř
  • na ozdobení: brusinky, bylinky, olivy, ořechy...


Jak na to  

- na pánvi rozehřát 50 g másla s pokrájenými šalotkami, utřeným česnekem, bobkovými listy, novým kořením a tymiánem
- okolo 8 minut promíchávat na mírném plameni, přidat nastrouhaný zázvor
- po 30 vteřinách zvýšit teplotu, přidat očištěná a pokrájená játra, po 5 - 7 minutách nalít koňak
- po 1 až 2 minutách vypnout a hned vmíchat smetanu, odstranit bobkové listy a nové koření, osolit a opepřit
- umixovat s 200 g másla dohladka
- naplnit misky, uhladit, ev. ozdobit
- rozpustit 80 g másla, sebrat pěnu, v malé vrstvě zalít, odložit do lednice
.

čtvrtek 8. prosince 2016

Vánoční cukroví - kokosové rohlíčky

Kokosové rohlíčky


Těsto

  • 250 g cukru moučky
  • 125 g strouhaného kokosu
  • 125 g másla
  • 100 g hladké mouky
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva


Poleva

  • 50 g másla
  • 2x Ledové kaštany


Jak na to  

- utřít povolené máslo s cukrem
- vmíchat mouku smíchanou s kypřicím práškem a kokosem, zpracovat těsto
- zabalit do fólie, nechat v chladnu odpočinout
- plnit formičky, ne až po okraj
- péct při 170 °C, vyklepnout
- zchladlé ozdobit polevou
.

pondělí 5. prosince 2016

Vepřové plátky na houbách a se smetanou

Vepřové plátky na houbách a smetaně


  • 600 g vepřových plátků 
  • 200 g 12% smetany
  • 70 g cibule (1 menší)
  • 50 g sádla
  • 25 g hladké mouky (2 polévkové lžíce)
  • 20 g sušených hub (vrchovatá hrst)
  • 1/4 čajové lžičky kmínu
  • sůl, pepř


Jak na to  

- plátky masa jemně naklepat, osolit a opepřit, obalit v mouce
- nakrájenou cibuli smažit na sádle na mírném plameni okolo 10 minut do zrůžovění
- plátky orestovat
- do hrnce k masu přidat předem namočené scezené sušené houby, okmínovat, zalít 250 ml vlažné vody
- zakryté nechat jemně probublávat do změknutí
- vmíchat 12% smetanu, okolo 2 minut povařit
.

sobota 12. listopadu 2016

Dýňová polévka se žampiony

Dýňová polévka se žampiony


  • 600 ml vody nebo zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 300 g pečené dýně (ideálně Hokkaidó)
  • 120 g žampionů
  • 190 g 15% zakysané smetany
  • 80 g parmazánu (nemusí být)
  • 50 g cibule 
  • 40 g másla
  • 30 g rajčatového protlaku
  • 2 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř


Jak na to  

- dýni rozpůlit a vydlabat, položit na pečicí papír, péct cca 45 minut na 200 °C
- sloupnout slupku, odvážit 300 g
- na oleji a másle na mírném plameni osmahnout nakrájenou cibuli, po 5 minutách přidat plátky česneku
- po 2 minutách přidat plátky žampionů, okolo 20 minut restovat na mírném plameni dozlatova
- vmíchat rajčatový protlak a po chvilce dýni, osolit a opepřit, 2 - 3 minuty promíchávat
- přilít vodu/vývar, 8 minut povařit, vmíchat smetanu, prohřát, vypnout
- ev. nasypat strouhaný parmazán
.

čtvrtek 27. října 2016

Špagetový slaný dort

Špagetový slaný dort


Rozpis pro kulatou formu o průměru 23 centimetrů.


Základ

  • cca 300 g neuvařených špaget
  • sůl
  • 1 čajová lžička másla a 1 polévková lžíce strouhanky na vymazání a vysypání formy


Směs na zapečení
 
  • 360 ml 31% smetany (2 kelímky)
  • 200 g Gorgonzoly
  • 150 g scezených sušených rajčat
  • 100 g špenátových listů
  • 4 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • sůl, pepř


Jak na to  

- uvařit špagety
- nakrájet scezená rajčata, Gorgonzolu, špenát, utřít česnek
- smíchat prošlehaná vejce se smetanou, osolit, opepřit, přidat tymián
- vmíchat rajčata, Gorgonzolu, špenát, česnek a uvařené špagety
- urovnat do vymazané a vysypané formy
- péct 30 minut při 180 °C
.

pátek 23. září 2016

Cuketa jako zelí

Cuketa jako příloha místo zelí


  • 750 g mladých cuket
  • 80 g cibule
  • 4 polévkové lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
  • 1 zarovnaná polévková lžíce hladké nebo polohrubé mouky
  • 1 čajová lžička kmínu
  • cukr, ocet
  • sůl 


Jak na to  

- na oleji zesklovatět cibuli nakrájenou na kostičky
- přisypat cukety pokrájené na nudličky, vmíchat sůl a kmín
- po 5 minutách vmíchat polévkovou lžíci mouky
- po cca 3 minutách přilít 150 ml teplé vody, zakrýt, dusit na mírném plameni
- po 10 minutách ochutit cukrem a octem, ještě 5 minut promíchávat bez zakrytí
.

čtvrtek 25. srpna 2016

Dýňové karbanátky s hovězím mletým masem

Dýňové karbanátky s hovězím mletým masem

Stando, díky za letošní dýně!


Základ

  • 500 g upečené dýně Hokkaidó
  • 3 polévkové lžíce strouhanky (1 + 2)
  • 3 vejce
  • olej/sádlo/přepuštěné máslo na smažení


Masová směs

  • 500 g hovězího předního masa 
  • 200 ml červeného vína
  • 100 g pancetty nebo jiného dobrého špeku/slaniny
  • 100 g šalotky
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 50 g řapíkatého celeru
  • 5 polévkových lžic olivového oleje
  • 2 čajové lžičky soli
  • 2 čajové lžičky tymiánu
  • 1 čajová lžička rozmarýnu
  • 1 zarovnaná čajová lžička mleté skořice
  • 1 + 1/2 čajové lžičky mletého pepře


Jak na to  

- na poloviny rozříznutou dýni péct cca 50 minut při 180 °C, odstranit slupku, nechat vychladnout
- na oleji opéct nadrobno pokrájenou pancettu, přidat nadrobno pokrájené šalotky a řapíkatý celer, okolo 5 minut restovat
- zvýšit teplotu, přidat maso, po cca 2 minutách teplotu snížit, vmíchat koření, dusit okolo 10 minut ve vlastní šťávě
- přidat rajčatový protlak, orestovat, zalít vínem, nechat vyvařit, odstavit
- smíchat dýní s masem, strouhankou a vejci, tvořit karbanátky, lehce obalit ve strouhance
- z obou stran usmažit dozlatova
.

středa 1. června 2016

Cannelloni plněné špenátem a kuřecím masem

Cannelloni se špenátem a kuřecím masem


Základ

  • 60 g sýru niva nebo gorgonzola
  • 20 - 22 ks těstovin cannelloni


     Náplň

    • 450 g kuřecích prsou bez kůže
    • 450 g mražených špenátových listů
    • 200 g ricotty
    • 150 g 31% smetany
    • 80 g nivy nebo gorgonzoly
    • 80 g cibule
    • 6 polévkových lžic olivového oleje
    • 5 stroužků česneku
    • sůl, pepř


    Bešamel

    • 500 ml mléka
    • 50 g  másla
    • 50 g hladké mouky
    • sůl, muškátový oříšek


    Jak na to  

    - na oleji zlehka orestovat cibuli, přidat maso, zprudka ho opéct
    - snížit teplotu, nechat vydusit šťávu, vmíchat česnek, sůl a pepř
    - přidat špenátové listy, po 6 - 8 minutách přilít smetanu, přivést k varu, vypnout
    - vmíchat sýr a ricottu
    - připravit bešamel: na pánvi rozpustit máslo, nasypat mouku, okolo 3 minut promíchávat
    - přilít mléko, 5 minut povařit, vmíchat sůl, muškátový oříšek a ev. pepř
    - masovošpenátovou směsí naplnit cannelloni, na dno pekáče rozetřít část bešamelu, naskládat naplněné cannelloni, potřít zbytkem bešamelu, posypat sýrem
    - nezakryté péct cca 15 minut při 180 °C, na závěr možno zapéct 1 - 2 minuty pod grilem
    .

    středa 18. května 2016

    Karamba řezy

    Karamba neboli karamelobanánové řezy


    Rozpis na velký plech o rozměru 30 x 40 centimetrů.


    Piškot

    • 125 g cukru krupice
    • 100 g polohrubé mouky
    • 20 g kakaa
    • 5 větších vajec
    • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
    • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
    • 1/3 kávové lžičky soli
    • 1 polévková lžíce oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu (nebo použít pečicí papír)


    1. vrstva - karamelová s banány

    • 650 ml mléka
    • 397 g zkaramelizovaného Salka (1 plechovka)
    • 250 g másla
    • 40 g cukru moučky (2 polévkové lžíce)
    • 6 - 8 banánů
    • 2 vanilkové nebo karamelové pudinky


    2. vrstva - smetanová

    • 400 g smetany (minimálně 33%)
    • 2 vrchovaté polévkové lžíce cukru moučky
    • 1 ztužovač šlehačky


    Na posypání

    • kakao, oříšky, strouhaná čokoláda, čokoládové hobliny... 


    Jak na to  

    - okolo 15 minut šlehat celá vejce s cukrem, na závěr krátce zašlehat olej
    - prosetou mouku smíchat se špetkou soli, práškem do pečiva a kakaem, opatrně po částech smíchat s ušlehanými vejci
    - těsto rozetřít na vymazaný a vysypaný plech, péct cca 12 minut při 180 °C, nechat vychladnout
    - utřít máslo s cukrem, po částech ušlehat s uvařeným hustým pudinkem, smíchat se Salkem
    - půlku krému natřít na vychladlý piškot, poklást rozpůlenými banány, rozetřít druhou půlku
    - ušlehat smetany, šlehačku natřít na krém, posypat kakaem/strouhanou čokoládou...
    .

    pátek 6. května 2016

    Kynutý houskový knedlík plněný zelenou fazolkou

    Kynutý houskový knedlík plněný zelenou fazolkou


    Na těsto

    • 500 g polohrubé nebo hrubé mouky
    • 250 ml vody
    • 20 g droždí (půl kostky)
    • 1 zarovnanou kávovou lžičku cukru
    • 1 den starý rohlík (42 g)
    • 1 vejce
    • sůl


    Na náplň

    • 200 g mražených zelených fazolek
    • 30 g uzené slaniny
    • 30 g másla
    • sůl


    Jak na to  

    - připravit fazolky: nadrobno pokrájenou slaninu okolo 5 minut restovat na pánvi, přidat máslo a na malé kousky pokrájené fazolky, osolit, cca 6 minut promíchávat, nechat vychladnout
    - prosetou mouku smíchat se solí, udělat důlek, nalít 125 ml vlažné vody
    - vodu osladit, rozdrobit droždí, opatrně promíchat
    - po vzejití droždí přidat zbytek vody a vejce, dobře prohníst v skoro nelepivé těsto
    - do těsta zapracovat na kostky nakrájené pečivo
    - poprášit moukou, zakrýt utěrkou, nechat 30 minut kynout
    - po 30 minutách rozdělit na půlku, každou zpracovat do koule, rozválet
    - nanést fazolky, zamotat
    - poprášit, zakrýt utěrkou, nechat 20 minut kynout, 2x během kynutí otočit
    - vařit v osolené vroucí vodě 15 minut, jednou otočit
    - hotové ihned po vyndání propíchat
    .

    pátek 29. dubna 2016

    Restovaná játra

    Restovaná játra


    • 500 g vepřových jater
    • 60 g sádla 
    • 30 g hladké mouky
    • 2 čajové lžičky mletého pepře
    • sůl


    Jak na to  

    - očištěná játra nakrájet, obalit v mouce smíchané s pepřem
    - minutu až dvě restovat obě strany
    .