čtvrtek 25. srpna 2016

Dýňové karbanátky s hovězím mletým masem

Dýňové karbanátky s hovězím mletým masem

Stando, díky za letošní dýně!


Základ

  • 500 g upečené dýně Hokkaidó
  • 3 polévkové lžíce strouhanky (1 + 2)
  • 3 vejce
  • olej/sádlo/přepuštěné máslo na smažení


Masová směs

  • 500 g hovězího předního masa 
  • 200 ml červeného vína
  • 100 g pancetty nebo jiného dobrého špeku/slaniny
  • 100 g šalotky
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 50 g řapíkatého celeru
  • 5 polévkových lžic olivového oleje
  • 2 čajové lžičky soli
  • 2 čajové lžičky tymiánu
  • 1 čajová lžička rozmarýnu
  • 1 zarovnaná čajová lžička mleté skořice
  • 1 + 1/2 čajové lžičky mletého pepře


Jak na to  

- na poloviny rozříznutou dýni péct cca 50 minut při 180 °C, odstranit slupku, nechat vychladnout
- na oleji opéct nadrobno pokrájenou pancettu, přidat nadrobno pokrájené šalotky a řapíkatý celer, okolo 5 minut restovat
- zvýšit teplotu, přidat maso, po cca 2 minutách teplotu snížit, vmíchat koření, dusit okolo 10 minut ve vlastní šťávě
- přidat rajčatový protlak, orestovat, zalít vínem, nechat vyvařit, odstavit
- smíchat dýní s masem, strouhankou a vejci, tvořit karbanátky, lehce obalit ve strouhance
- z obou stran usmažit dozlatova
.

Příprava dýně

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.

Dýni rozkrojíme na půl.
Lžící odstraníme měkký střed se semeny.
Obě vydlabané půlky položíme rozříznutou částí na plech vyložený pečicím papírem.
Dáme do trouby, pečeme okolo 50 minut při 180 °C.

Z upečené dýni stáhneme slupku, tu vyhodíme.
Dýňovou dužinu necháme vychladnout.
Slupka se pečením zbarví, začnou se na ní dělat puchýřky. 
Do karbanátků budeme potřeba 500 gramů upečeného dýňového pyré, což je zhruba půlka ze střední dýně. 
Z druhé půlky můžeme připravit třeba polévku nebo upéct výborný sladký dýňový chleba


Příprava masové směsi

Zatímco se dýně peče, připravíme masovou směs.
Šalotky, sloupnutý řapíkatý celer a pancettu nakrájíme na drobné kousky.
Maso nameleme.
Ideální je použít libovější hovězí přední. Třeba plec, krk a nebo pupek.

  • Na pánvi rozehřejeme olivový olej.
  • Přidáme pancettu, okolo 3 minut ji promícháváme.
    Nasypeme celer se šalotkou, na mírnějším plameni ještě zhruba 5 minut restujeme.

  • Zvýšíme teplotu, přidáme mleté hovězí.
  • Mícháme, zprudka ho opečeme do hněda.
    Teplotu opět snížíme, vmícháme sůl, pepř, tymián, rozmarýn a skořici.
    Pokud máme čerstvé bylinky, přihodíme pár snítek místo sušených.
    Dusíme 8 až 10 minut ve vlastní šťávě.

  • Přidáme rajčatový protlak, okolo minuty restujeme.
  • Směs na pánvi zalijeme červeným vínem.
    Na mírném plameni bez zakrytí povaříme, občas promícháme.
    Za zhruba 5 minut bude hotovo, tekutina se vyvaří, směs se začne přichytávat.
    Odstavíme, necháme vychladnout.


Dýňovomasová směs a usmažení karbanátků

Vychladlou dýni a  vychladlou masovou směs přendáme do mísy.
Přidáme jednu polévkovou lžíci strouhanky a vejce.
Dobře dohromady zpracujeme.
Směsí párkrát bouchneme o pracovní desku, aby se vytlačil vzduch, karbanátky budou kompaktnější.

  • Tvarujeme koule, dlaní je zploštíme.
  • Do talíře nasypeme 2 polévkové lžíce strouhanky.
    Karbanátky v ní jemně obalíme.

  • V pánvi dobře rozehřejeme tuk.
  • Karbanátky smažíme z obou stran dozlatova.
    Na každou stranu by měly stačit zhruba 2 minuty.

Karbanátky podáváme s pečivem, zeleninovým salátem, bramborem vařeným nebo pečeným, hranolky, bramborovou kaší...









Žádné komentáře:

Okomentovat