Rozpis na velký plech o rozměru 30 x 40 centimetrů.
Piškot
- 125 g cukru krupice
- 100 g polohrubé mouky
- 20 g kakaa
- 5 větších vajec
- 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
- 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
- 1/3 kávové lžičky soli
- 1 polévková lžíce oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu (nebo použít pečicí papír)
1. vrstva - karamelová s banány
- 650 ml mléka
- 397 g zkaramelizovaného Salka (1 plechovka)
- 250 g másla
- 40 g cukru moučky (2 polévkové lžíce)
- 6 - 8 banánů
- 2 vanilkové nebo karamelové pudinky
2. vrstva - smetanová
- 400 g smetany (minimálně 33%)
- 2 vrchovaté polévkové lžíce cukru moučky
- 1 ztužovač šlehačky
Na posypání
- kakao, oříšky, strouhaná čokoláda, čokoládové hobliny...
Jak na to
- okolo 15 minut šlehat celá vejce s cukrem, na závěr krátce zašlehat olej
- prosetou mouku smíchat se špetkou soli, práškem do pečiva a kakaem, opatrně po částech smíchat s ušlehanými vejci
- těsto rozetřít na vymazaný a vysypaný plech, péct cca 12 minut při 180 °C, nechat vychladnout
- utřít máslo s cukrem, po částech ušlehat s uvařeným hustým pudinkem, smíchat se Salkem
- půlku krému natřít na vychladlý piškot, poklást rozpůlenými banány, rozetřít druhou půlku
- ušlehat smetany, šlehačku natřít na krém, posypat kakaem/strouhanou čokoládou...
.
- okolo 15 minut šlehat celá vejce s cukrem, na závěr krátce zašlehat olej
- prosetou mouku smíchat se špetkou soli, práškem do pečiva a kakaem, opatrně po částech smíchat s ušlehanými vejci
- těsto rozetřít na vymazaný a vysypaný plech, péct cca 12 minut při 180 °C, nechat vychladnout
- utřít máslo s cukrem, po částech ušlehat s uvařeným hustým pudinkem, smíchat se Salkem
- půlku krému natřít na vychladlý piškot, poklást rozpůlenými banány, rozetřít druhou půlku
- ušlehat smetany, šlehačku natřít na krém, posypat kakaem/strouhanou čokoládou...
.
Jednoduché, rychle hotové a prudce jedlé řezy!
Příprava
Máslo vyndáme z lednice, aby povolilo.
Smetany naopak necháme do poslední chvíle v lednici.
Čím jsou studenější, tím lépe se šlehačka ušlehá.
Plech vyložíme pečicím papírem nebo ho vymažeme 1 polévkovou lžící slunečnicového oleje a vysypeme 1 polévkovou lžící hrubé mouky.
Místo oleje můžeme použít kousek másla.
Piškotový korpus
Karamelový krém
Zatímco se peče piškot, uvaříme pudink.
Šlehačková vrstva a dozdobení
Studené smetany vyndáme z lednice, nalijeme je do studené mísy.
Vmícháme cukr moučku smíchaný se ztužovačem.
Ušleháme pevnou šlehačku.
Dáme pozor na přešlehání, abychom ze smetany neušlehali máslo!
Čím jsou studenější, tím lépe se šlehačka ušlehá.
Plech vyložíme pečicím papírem nebo ho vymažeme 1 polévkovou lžící slunečnicového oleje a vysypeme 1 polévkovou lžící hrubé mouky.
Místo oleje můžeme použít kousek másla.
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Piškotový korpus
- Do mísy prosejeme mouku. Smícháme ji se solí, kypřicím práškem do pečiva a kakaem.
- Do jiné čisté mísy rozklepneme celá vejce, přisypeme k nim cukr. Začneme šlehat při nižších otáčkách, po pár minutách je zvýšíme na střední.
Celkem šleháme 12 až 15 minut do husté pěny.
Snížíme otáčky, malým pramínkem zašleháme olej.
Šlehač odložíme.
- Vařečkou nebo stěrkou po malých částech lehce vmícháme mouku. Jemně ji v našlehané vaječné pěně převalujeme a obalujeme.
- Těsto rozetřeme na plech a ihned dáme péct. Za zhruba 12 minut bude upečeno.
Vyndáme z trouby, korpus necháme na plechu vychladnout.
Karamelový krém
Zatímco se peče piškot, uvaříme pudink.
Oproti návodu na obalu snížíme množství mléka na 650 mililitrů a nepřidáváme žádný cukr.
Hotový pudink necháme vychladnout.
Občas ho promícháme, aby se na povrchu nevytvořil škraloup.
Změklé máslo dáme do mísy, přisypeme k němu cukr moučku.
Při nízkých otáčkách okolo 3 minut šleháme.
Hotový pudink necháme vychladnout.
Občas ho promícháme, aby se na povrchu nevytvořil škraloup.
Změklé máslo dáme do mísy, přisypeme k němu cukr moučku.
Při nízkých otáčkách okolo 3 minut šleháme.
Do našlehaného másla postupně, po menších částech, zašleháme vychladlý pudink.
Na závěr do krému vmícháme Salko.
Aby se krém nesrazil, musí mít máslo, pudink i Salko stejnou, ideálně pokojovou teplotu.
Karamelovobanánová vrstva
Aby se krém nesrazil, musí mít máslo, pudink i Salko stejnou, ideálně pokojovou teplotu.
Karamelovobanánová vrstva
- Oloupané banány podélně rozpůlíme.
- Polovinu karamelového krému natřeme na vychladlý piškot.
- Naskládáme půlky banánů, lehce je do krému zatlačíme.
- Rozetřeme druhou půlku krému.
Šlehačková vrstva a dozdobení
Studené smetany vyndáme z lednice, nalijeme je do studené mísy.
Vmícháme cukr moučku smíchaný se ztužovačem.
Ušleháme pevnou šlehačku.
Dáme pozor na přešlehání, abychom ze smetany neušlehali máslo!
Pokud máme smetanu 40%, ztužovač použít nemusíme.
Šlehačku rozetřeme na karamelovou náplň.
Posypeme ji kakaovým práškem nebo strouhanými oříšky nebo nastrouhanou čokoládou...
Šlehačku rozetřeme na karamelovou náplň.
Posypeme ji kakaovým práškem nebo strouhanými oříšky nebo nastrouhanou čokoládou...
Žádné komentáře:
Okomentovat