- 750 g mladých cuket
- 80 g cibule
- 4 polévkové lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
- 1 zarovnaná polévková lžíce hladké nebo polohrubé mouky
- 1 čajová lžička kmínu
- cukr, ocet
- sůl
Jak na to
- na oleji zesklovatět cibuli nakrájenou na kostičky
- přisypat cukety pokrájené na nudličky, vmíchat sůl a kmín
- po 5 minutách vmíchat polévkovou lžíci mouky
- po cca 3 minutách přilít 150 ml teplé vody, zakrýt, dusit na mírném plameni
- po 10 minutách ochutit cukrem a octem, ještě 5 minut promíchávat bez zakrytí
.
- na oleji zesklovatět cibuli nakrájenou na kostičky
- přisypat cukety pokrájené na nudličky, vmíchat sůl a kmín
- po 5 minutách vmíchat polévkovou lžíci mouky
- po cca 3 minutách přilít 150 ml teplé vody, zakrýt, dusit na mírném plameni
- po 10 minutách ochutit cukrem a octem, ještě 5 minut promíchávat bez zakrytí
.
Příprava a restování
Cukety dobře omyjeme, slupku na nich necháme.
Nakrájíme je na malé nudličky.
Sloupnutou cibuli rozkrájíme na kostičky.
V hrnci rozehřejeme olivový nebo slunečnicový olej.
Nasypeme cibuli.
Na mírném plameni ji zhruba 4 minuty promícháváme.
Přisypeme nudličky cukety, kmín a půl čajové lžičky soli.
Okolo 5 minut restujeme.
Cukety pustí vodu, během chvilky se vyvaří.
Podušení a dochucení
Na mírném plameni ji zhruba 4 minuty promícháváme.
Přisypeme nudličky cukety, kmín a půl čajové lžičky soli.
Okolo 5 minut restujeme.
Cukety pustí vodu, během chvilky se vyvaří.
Podušení a dochucení
- Do hrnce vmícháme zarovnanou polévkovou lžíci hladké mouky. Okolo 2 minut promícháváme, budeme mít cuketovocibulovou jíšku.
Zalijeme 150 mililitry vlažné vody.
Promícháme, hrnec zakryjeme poklicí.
- Na mírném plameni 10 minut dusíme, občas promícháme. Vmícháme ocet a cukr.
A množství záleží na chuti, ta se musí vymazlit.
Podle mě jsou ideální 2 plus 2 polévkové lžíce.
Bez zakrytí ještě okolo 5 minut promícháváme.
V případě potřeby přisolíme.
Podáváme k jídlům, u kterých jako přílohu obvykle používáme dušené zelí.
Například k moravskému vrabci nebo české klasice knedlu, vepřu.
Cuketa upravená jako zelí výborně doplní i bramborový plněný knedlík nebo třeba špekové knedlíky.
Přejít na seznam receptů
Žádné komentáře:
Okomentovat