pátek 23. září 2016

Cuketa jako zelí

Cuketa jako příloha místo zelí


  • 750 g mladých cuket
  • 80 g cibule
  • 4 polévkové lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
  • 1 zarovnaná polévková lžíce hladké nebo polohrubé mouky
  • 1 čajová lžička kmínu
  • cukr, ocet
  • sůl 


Jak na to  

- na oleji zesklovatět cibuli nakrájenou na kostičky
- přisypat cukety pokrájené na nudličky, vmíchat sůl a kmín
- po 5 minutách vmíchat polévkovou lžíci mouky
- po cca 3 minutách přilít 150 ml teplé vody, zakrýt, dusit na mírném plameni
- po 10 minutách ochutit cukrem a octem, ještě 5 minut promíchávat bez zakrytí
.

Příprava a restování

Cukety dobře omyjeme, slupku na nich necháme.
Nakrájíme je na malé nudličky.
Sloupnutou cibuli rozkrájíme na kostičky.

V hrnci rozehřejeme olivový nebo slunečnicový olej.
Nasypeme cibuli.
Na mírném plameni ji zhruba 4 minuty promícháváme.

Přisypeme nudličky cuketykmín a půl čajové lžičky soli.
Okolo 5 minut restujeme.
Cukety pustí vodu, během chvilky se vyvaří.


Podušení a dochucení

  • Do hrnce vmícháme zarovnanou polévkovou lžíci hladké mouky.
  • Okolo 2 minut promícháváme, budeme mít cuketovocibulovou jíšku.
    Zalijeme 150 mililitry vlažné vody.
    Promícháme, hrnec zakryjeme poklicí.

  • Na mírném plameni 10 minut dusíme, občas promícháme.
  • Vmícháme ocet a cukr.
    A množství záleží na chuti, ta se musí vymazlit.
    Podle mě jsou ideální 2 plus 2 polévkové lžíce.
    Bez zakrytí ještě okolo 5 minut promícháváme.
    V případě potřeby přisolíme.

Podáváme k jídlům, u kterých jako přílohu obvykle používáme dušené zelí.
Například k moravskému vrabci nebo české klasice knedluvepřu
Ale také ke kachněkrálíkovi nebo huse, sekanékarbanátkům, uzenémuzvěřině....
Cuketa upravená jako zelí výborně doplní i bramborový plněný knedlík nebo třeba špekové knedlíky.




Přejít na seznam receptů

Žádné komentáře:

Okomentovat