Těsto
- 250 g cukru moučky
- 125 g strouhaného kokosu
- 125 g másla
- 100 g hladké mouky
- 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
Poleva
- 50 g másla
- 2x Ledové kaštany
Jak na to
- utřít povolené máslo s cukrem
- vmíchat mouku smíchanou s kypřicím práškem a kokosem, zpracovat těsto
- zabalit do fólie, nechat v chladnu odpočinout
- plnit formičky, ne až po okraj
- péct při 170 °C, vyklepnout
- zchladlé ozdobit polevou
.
- utřít povolené máslo s cukrem
- vmíchat mouku smíchanou s kypřicím práškem a kokosem, zpracovat těsto
- zabalit do fólie, nechat v chladnu odpočinout
- plnit formičky, ne až po okraj
- péct při 170 °C, vyklepnout
- zchladlé ozdobit polevou
.
Těsto
Máslo vyndáme z lednice, necháme ho při pokojové teplotě povolit.
Mouku prosejeme, smícháme ji s práškem do pečiva a kokosem.
Povolené máslo dáme do mísy, přisypeme cukr.
Vařečkou okolo 3 minut třeme do pěny.
Přidáme mouku smíchanou s kokosem.
Zpracujeme těsto.
Těsto zabalíme do fólie, dáme ho minimálně na jednu hodinu uležet do chladna.
Upečení
Zapneme troubu, nastavíme na 170 °C.
Do formiček natlačíme těsto.
Plníme kousek pod okraj, budeme počítat s tím, že těsto pečením nabyde, nafoukne se.
Těsto je lehce drobivé, to je v pořádku!
Naplněné formičky urovnáme na plech.
Vložíme do rozehřáté trouby.
Pečeme okolo 8 minut do zrůžovění.
Čas hlídáme, mohou být upečené dřív!
Ještě teplé rohlíčky jemným ťuknutím o prkýnko vyklepneme.
Jde to dobře.
Čokoládová poleva
Upečené vychladlé rohlíčky ozdobíme čokoládovou polevou.
Zvolíme některou ze svých oblíbených.
Třeba tuhle z ledových kaštanů.
Připravíme ji ve vodní lázni.
Polevu necháme zchladnout na tělovou teplotu.
Namáčíme v ní konce rohlíčků, na pečicím papíru necháme zaschnout.
Nebo rohlíčky vyrovnáme na pečicí papír a pak je polevou cikcak tenkým pramínkem polijeme.
TIP! Formičky by se po použití neměly umývat, špatně by se z nich pak uvolňovalo upečené cukroví. Jen je důkladně vytřeme papírovou utěrkou nebo ubrouskem.
Pokud máme formičky nové, ještě nepoužité, propláchneme je teplou vodou, naskládáme na plech a prázdné necháme 5 až 10 minut v troubě rozehřáté na 180 °C.
TIP! Nepovedené nebo polámané kousky dáváme do jedné misky. Přidáváme i z pečení ostatních druhů, patří sem i zbytky krémů a polevy.
Po skončení vánočního pečení, v týdnu před Štědrým dnem, vše smícháme, podle potřeby přidáme nastrouhané piškoty, rum nebo máslo a vytvarujeme kuličky. Můžeme je obalit v kokosu, kakau, mletých oříšcích nebo nechat bez obalení.
A máme další cukroví.
TIP! Pokud po skončení svátků nějaké cukroví zbyde, můžeme dát pár pěkných kousků do mrazáku a použít třeba na Velikonoce.
Nebo ho rozdrtíme, umeleme či nasekáme a upečeme bábovku.
Další recepty na vánoční cukroví
Vanilkové rohlíčky
Linecké slepované
Plněné ořechy
Marokánky
Perníčky
Oreo nepečené kuličky
Kokosová nepečená piškotová roláda
Úlky
Slepované tyčky - banánky
Kokosky z celých vajec
Pracny neboli medvědí tlapky
Sněhové kokosky
Crinkles
Přejít na seznam receptů
Čas hlídáme, mohou být upečené dřív!
Ještě teplé rohlíčky jemným ťuknutím o prkýnko vyklepneme.
Jde to dobře.
Čokoládová poleva
Upečené vychladlé rohlíčky ozdobíme čokoládovou polevou.
Zvolíme některou ze svých oblíbených.
Třeba tuhle z ledových kaštanů.
Připravíme ji ve vodní lázni.
- Na sporák postavíme hrnec s horkou vodou, hladina vody by měla dosahovat do výšky 3 až 4 centimetrů.
- Na hrnec položíme menší hrnec, jeho dno se nesmí dotýkat hladiny vody ve spodním hrnci.
- Zapneme sporák na mírný stupeň.
- Do horního hrnce nalámeme kaštany.
- Promícháváme, jakmile budou kaštany rozpuštěné, vmícháme máslo, odstavíme. Místo menšího hrnce můžeme použít misku z varného skla nebo misku nerezovou. Cokoli ale použijeme, musí být odolné vůči vysokým teplotám! Voda by se neměla dotýkat mísy s čokoládou a neměla by se vařit klokotem.
Polevu necháme zchladnout na tělovou teplotu.
Namáčíme v ní konce rohlíčků, na pečicím papíru necháme zaschnout.
Nebo rohlíčky vyrovnáme na pečicí papír a pak je polevou cikcak tenkým pramínkem polijeme.
TIP! Formičky by se po použití neměly umývat, špatně by se z nich pak uvolňovalo upečené cukroví. Jen je důkladně vytřeme papírovou utěrkou nebo ubrouskem.
Pokud máme formičky nové, ještě nepoužité, propláchneme je teplou vodou, naskládáme na plech a prázdné necháme 5 až 10 minut v troubě rozehřáté na 180 °C.
TIP! Nepovedené nebo polámané kousky dáváme do jedné misky. Přidáváme i z pečení ostatních druhů, patří sem i zbytky krémů a polevy.
Po skončení vánočního pečení, v týdnu před Štědrým dnem, vše smícháme, podle potřeby přidáme nastrouhané piškoty, rum nebo máslo a vytvarujeme kuličky. Můžeme je obalit v kokosu, kakau, mletých oříšcích nebo nechat bez obalení.
A máme další cukroví.
TIP! Pokud po skončení svátků nějaké cukroví zbyde, můžeme dát pár pěkných kousků do mrazáku a použít třeba na Velikonoce.
Nebo ho rozdrtíme, umeleme či nasekáme a upečeme bábovku.
Další recepty na vánoční cukroví
Vanilkové rohlíčky
Linecké slepované
Plněné ořechy
Marokánky
Perníčky
Oreo nepečené kuličky
Kokosová nepečená piškotová roláda
Úlky
Slepované tyčky - banánky
Kokosky z celých vajec
Pracny neboli medvědí tlapky
Sněhové kokosky
Crinkles
Přejít na seznam receptů
Vyborny recept! Jen na moji troube stacilo minut sest, proto prvni plech nic moc, ale ten druhy vynikajici. Az tak, ze nebylo co namacet! :)
OdpovědětVymazatAle tak to je výborná zpráva :) Chutnaly a to je důležité.
VymazatŠťastné a veselé přeji!
Vam take preji krasne svatky! Z vasich stranek varim uz nejaky ten patek, vyborne recepty, krasne nafoceno a hlavne ty navody jsou k nezaplaceni!! :)
VymazatTo je milé, velice si toho vážím a mám radost, že se podle receptů daří!
Vymazat