čtvrtek 8. prosince 2016

Vánoční cukroví - kokosové rohlíčky

Kokosové rohlíčky


Těsto

  • 250 g cukru moučky
  • 125 g strouhaného kokosu
  • 125 g másla
  • 100 g hladké mouky
  • 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva


Poleva

  • 50 g másla
  • 2x Ledové kaštany


Jak na to  

- utřít povolené máslo s cukrem
- vmíchat mouku smíchanou s kypřicím práškem a kokosem, zpracovat těsto
- zabalit do fólie, nechat v chladnu odpočinout
- plnit formičky, ne až po okraj
- péct při 170 °C, vyklepnout
- zchladlé ozdobit polevou
.

Těsto

Máslo vyndáme z lednice, necháme ho při pokojové teplotě povolit.
Mouku prosejeme, smícháme ji s práškem do pečiva a kokosem.

Povolené máslo dáme do mísy, přisypeme cukr.
Vařečkou okolo 3 minut třeme do pěny.
Přidáme mouku smíchanou s kokosem.
Zpracujeme těsto.

Těsto zabalíme do fólie, dáme ho minimálně na jednu hodinu uležet do chladna.


Upečení
 
Zapneme troubu, nastavíme na 170 °C.

Do formiček natlačíme těsto.
Plníme kousek pod okraj, budeme počítat s tím, že těsto pečením nabyde, nafoukne se.
Těsto je lehce drobivé, to je v pořádku!

Naplněné formičky urovnáme na plech.
Vložíme do rozehřáté trouby.
Pečeme okolo 8 minut do zrůžovění.
Čas hlídáme, mohou být upečené dřív!

Ještě teplé rohlíčky jemným ťuknutím o prkýnko vyklepneme.
Jde to dobře.


Čokoládová poleva

Upečené vychladlé rohlíčky ozdobíme čokoládovou polevou.
Zvolíme některou ze svých oblíbených.
Třeba tuhle z ledových kaštanů.
Připravíme ji ve vodní lázni.

  • Na sporák postavíme hrnec s horkou vodou, hladina vody by měla dosahovat do výšky 3 až 4 centimetrů.
  • Na hrnec položíme menší hrnec, jeho dno se nesmí dotýkat hladiny vody ve spodním hrnci.
  • Zapneme sporák na mírný stupeň.
  • Do horního hrnce nalámeme kaštany.
  • Promícháváme, jakmile budou kaštany rozpuštěné, vmícháme máslo, odstavíme.
  • Místo menšího hrnce můžeme použít misku z varného skla nebo misku nerezovou. Cokoli ale použijeme, musí být odolné vůči vysokým teplotám! Voda by se neměla dotýkat mísy s čokoládou a neměla by se vařit klokotem.

Polevu necháme zchladnout na tělovou teplotu.
Namáčíme v ní konce rohlíčků, na pečicím papíru necháme zaschnout.
Nebo rohlíčky vyrovnáme na pečicí papír a pak je polevou cikcak tenkým pramínkem polijeme.



 

TIP!  Formičky by se po použití neměly umývat, špatně by se z nich pak uvolňovalo upečené cukroví. Jen je důkladně vytřeme papírovou utěrkou nebo ubrouskem.
Pokud máme formičky nové, ještě nepoužité, propláchneme je teplou vodou, naskládáme na plech a prázdné necháme 5 až 10 minut v troubě rozehřáté na 180 °C.

TIP!  Nepovedené nebo polámané kousky dáváme do jedné misky. Přidáváme i z pečení ostatních druhů, patří sem i zbytky krémů a polevy.
Po skončení vánočního pečení, v týdnu před Štědrým dnem, vše smícháme, podle potřeby přidáme nastrouhané piškoty, rum nebo máslo a vytvarujeme kuličky. Můžeme je obalit v kokosu, kakau, mletých oříšcích nebo nechat bez obalení.
A máme další cukroví.

TIP!  Pokud po skončení svátků nějaké cukroví zbyde, můžeme dát pár pěkných kousků do mrazáku a použít třeba na Velikonoce.
Nebo ho rozdrtíme, umeleme či nasekáme a upečeme bábovku.


Další recepty na vánoční cukroví

Vanilkové rohlíčky
Linecké slepované
Plněné ořechy
Marokánky 
Perníčky
Oreo nepečené kuličky
Kokosová nepečená piškotová roláda
Úlky
Slepované tyčky - banánky
Kokosky z celých vajec
Pracny neboli medvědí tlapky
Sněhové kokosky

Crinkles


Přejít na seznam receptů

4 komentáře:

  1. Vyborny recept! Jen na moji troube stacilo minut sest, proto prvni plech nic moc, ale ten druhy vynikajici. Az tak, ze nebylo co namacet! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale tak to je výborná zpráva :) Chutnaly a to je důležité.
      Šťastné a veselé přeji!

      Vymazat
    2. Vam take preji krasne svatky! Z vasich stranek varim uz nejaky ten patek, vyborne recepty, krasne nafoceno a hlavne ty navody jsou k nezaplaceni!! :)

      Vymazat
    3. To je milé, velice si toho vážím a mám radost, že se podle receptů daří!

      Vymazat