- 600 ml vody nebo zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 300 g pečené dýně (ideálně Hokkaidó)
- 120 g žampionů
- 190 g 15% zakysané smetany
- 80 g parmazánu (nemusí být)
- 50 g cibule
- 40 g másla
- 30 g rajčatového protlaku
- 2 stroužky česneku
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
Jak na to
- dýni rozpůlit a vydlabat, položit na pečicí papír, péct cca 45 minut na 200 °C
- sloupnout slupku, odvážit 300 g
- na oleji a másle na mírném plameni osmahnout nakrájenou cibuli, po 5 minutách přidat plátky česneku
- po 2 minutách přidat plátky žampionů, okolo 20 minut restovat na mírném plameni dozlatova
- vmíchat rajčatový protlak a po chvilce dýni, osolit a opepřit, 2 - 3 minuty promíchávat
- přilít vodu/vývar, 8 minut povařit, vmíchat smetanu, prohřát, vypnout
- ev. nasypat strouhaný parmazán
.
- dýni rozpůlit a vydlabat, položit na pečicí papír, péct cca 45 minut na 200 °C
- sloupnout slupku, odvážit 300 g
- na oleji a másle na mírném plameni osmahnout nakrájenou cibuli, po 5 minutách přidat plátky česneku
- po 2 minutách přidat plátky žampionů, okolo 20 minut restovat na mírném plameni dozlatova
- vmíchat rajčatový protlak a po chvilce dýni, osolit a opepřit, 2 - 3 minuty promíchávat
- přilít vodu/vývar, 8 minut povařit, vmíchat smetanu, prohřát, vypnout
- ev. nasypat strouhaný parmazán
.
Předpečení dýně
Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.
Dýni opláchneme, rozřízneme ji na půlku.
Lžící odstraníme měkkou část se semínky.
Půlky dýně položíme na plech vyložený pečicím papírem.
Okolo 45 minut je pečeme při 200 °C.
Jakmile slupka začne praskat a budou se tvořit puchýřky, vyndáme dýni z trouby.
Necháme ji chvíli vychladnout.
Půlky dýně položíme na plech vyložený pečicím papírem.
Okolo 45 minut je pečeme při 200 °C.
Jakmile slupka začne praskat a budou se tvořit puchýřky, vyndáme dýni z trouby.
Necháme ji chvíli vychladnout.
Stáhneme slupku.
Půjde to krásně, na papíru zůstane pouze základ dýňového pyré, které pečením zesílilo svoji chuť.
Příprava
Smetanu vyndáme z lednice, aby nebyla příliš studená.
Sloupnutou cibuli nakrájíme nadrobno.
Oloupané stroužky česneku pokrájíme na plátky.
Žampiony očistíme, z klobouků sloupneme slupku.
Pokrájíme je na plátky.
Uvaření
Půjde to krásně, na papíru zůstane pouze základ dýňového pyré, které pečením zesílilo svoji chuť.
Příprava
Smetanu vyndáme z lednice, aby nebyla příliš studená.
Sloupnutou cibuli nakrájíme nadrobno.
Oloupané stroužky česneku pokrájíme na plátky.
Žampiony očistíme, z klobouků sloupneme slupku.
Pokrájíme je na plátky.
Uvaření
- Do hrnce dáme máslo a olej, nasypeme cibuli. Na mírném plameni ji 5 minut promícháváme.
Přidáme plátky česneku a po dalších 2 minutách plátky žampionů.
Okolo 20 minut na velmi mírném plameni smažíme dozlatova.
- Pár opečených plátků můžeme odložit stranou a přidat do talířů při servírování. Vmícháme rajčatový protlak a po zhruba minutě 300 g pečeného dýňového pyré.
Nasypeme jednu čajovou lžičkou soli a špetku pepře.
2 až 3 minuty restujeme na středním plameni.
- Zalijeme vodou nebo vývarem. Přivedeme k varu, na mírném plameni 8 minut povaříme.
Přidáme zakysanou smetanu a ještě okolo 2 minut promícháváme.
Vypneme.
Aby se smetana nesrazila, vmícháme do ní před přidáním do hrnce 2 až 3 lžíce polévky.
Pokud totiž vmícháme do horké polévky smetanu hodně studenou, s velkou pravděpodobností se srazí. A když se to náhodou přihodí, dá se vše napravit pomocí ponorného mixéru. Párkrát s ním polévku projedeme a vizuální dojem je zachráněný. Je fajn před rozmixováním ještě vylovit žampiony.
- Ihned vmícháme část nastrouhaného parmazánu. Polévku dochutíme solí nebo pepře.
Porce na talíři můžeme posypat strouhaným parmazánem.
TIP! Zbytek upečeného pyré zamrazíme k pozdějšímu použití.
Nebo uvaříme polévku nadivoko, dýňovou základní, dýňovou s rajčatovým protlakem, garam masala krém. Nebo usmažíme dýňové karbanátky. Výborný je také dýňový sladký chleba.
Opět super recept! Takto podrobně popsané postupy se jen tak nevidí, děkuji Vám za ně. Měla byste vydat kuchařku, jistě by měla úspěch :)
OdpovědětVymazatDěkuji velice za milý komentář! Moc mě těší číst, že se podle receptů daří a hlavně, že chutná.
VymazatDíky!