sobota 12. listopadu 2016

Dýňová polévka se žampiony

Dýňová polévka se žampiony


  • 600 ml vody nebo zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 300 g pečené dýně (ideálně Hokkaidó)
  • 120 g žampionů
  • 190 g 15% zakysané smetany
  • 80 g parmazánu (nemusí být)
  • 50 g cibule 
  • 40 g másla
  • 30 g rajčatového protlaku
  • 2 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř


Jak na to  

- dýni rozpůlit a vydlabat, položit na pečicí papír, péct cca 45 minut na 200 °C
- sloupnout slupku, odvážit 300 g
- na oleji a másle na mírném plameni osmahnout nakrájenou cibuli, po 5 minutách přidat plátky česneku
- po 2 minutách přidat plátky žampionů, okolo 20 minut restovat na mírném plameni dozlatova
- vmíchat rajčatový protlak a po chvilce dýni, osolit a opepřit, 2 - 3 minuty promíchávat
- přilít vodu/vývar, 8 minut povařit, vmíchat smetanu, prohřát, vypnout
- ev. nasypat strouhaný parmazán
.

Předpečení dýně

Zapneme troubu, nastavíme na 200 °C.

Dýni opláchneme, rozřízneme ji na půlku.
Lžící odstraníme měkkou část se semínky.
Půlky dýně položíme na plech vyložený pečicím papírem.
Okolo 45 minut je pečeme při 200 °C.

Jakmile slupka začne praskat a budou se tvořit puchýřky, vyndáme dýni z trouby.
Necháme ji chvíli vychladnout.
Stáhneme slupku.
Půjde to krásně, na papíru zůstane pouze základ dýňového pyré, které pečením zesílilo svoji chuť.


Příprava

Smetanu vyndáme z lednice, aby nebyla příliš studená.
Sloupnutou cibuli nakrájíme nadrobno.
Oloupané stroužky česneku pokrájíme na plátky.
Žampiony očistíme, z klobouků sloupneme slupku.
Pokrájíme je na plátky.


Uvaření

  • Do hrnce dáme máslo a olej, nasypeme cibuli.
  • Na mírném plameni ji 5 minut promícháváme.
    Přidáme plátky česneku a po dalších 2 minutách plátky žampionů.
    Okolo 20 minut na velmi mírném plameni smažíme dozlatova.

  • Pár opečených plátků můžeme odložit stranou a přidat do talířů při servírování.
  • Vmícháme rajčatový protlak a po zhruba minutě 300 g pečeného dýňového pyré.
    Nasypeme jednu čajovou lžičkou soli a špetku pepře.
    2 až 3 minuty restujeme na středním plameni.

  • Zalijeme vodou nebo vývarem.
  • Přivedeme k varu, na mírném plameni 8 minut povaříme.
    Přidáme zakysanou smetanu a ještě okolo 2 minut promícháváme.
    Vypneme.
    Aby se smetana nesrazila, vmícháme do ní před přidáním do hrnce 2 až 3 lžíce polévky.
    Pokud totiž vmícháme do horké polévky smetanu hodně studenou, s velkou pravděpodobností se srazí. A když se to náhodou přihodí, dá se vše napravit pomocí ponorného mixéru. Párkrát s ním polévku projedeme a vizuální dojem je zachráněný. Je fajn před rozmixováním ještě vylovit žampiony.

  • Ihned vmícháme část nastrouhaného parmazánu.
  • Polévku dochutíme solí nebo pepře.
    Porce na talíři můžeme posypat strouhaným parmazánem.


TIP!  Zbytek upečeného pyré zamrazíme k pozdějšímu použití. 
 




2 komentáře:

  1. Opět super recept! Takto podrobně popsané postupy se jen tak nevidí, děkuji Vám za ně. Měla byste vydat kuchařku, jistě by měla úspěch :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji velice za milý komentář! Moc mě těší číst, že se podle receptů daří a hlavně, že chutná.
      Díky!

      Vymazat