Na těsto
- 500 g polohrubé nebo hrubé mouky
- 250 ml vody
- 20 g droždí (půl kostky)
- 1 zarovnanou kávovou lžičku cukru
- 1 den starý rohlík (42 g)
- 1 vejce
- sůl
Na náplň
- 200 g mražených zelených fazolek
- 30 g uzené slaniny
- 30 g másla
- sůl
Jak na to
- připravit fazolky: nadrobno pokrájenou slaninu okolo 5 minut restovat na pánvi, přidat máslo a na malé kousky pokrájené fazolky, osolit, cca 6 minut promíchávat, nechat vychladnout
- prosetou mouku smíchat se solí, udělat důlek, nalít 125 ml vlažné vody
- vodu osladit, rozdrobit droždí, opatrně promíchat
- po vzejití droždí přidat zbytek vody a vejce, dobře prohníst v skoro nelepivé těsto
- do těsta zapracovat na kostky nakrájené pečivo
- poprášit moukou, zakrýt utěrkou, nechat 30 minut kynout
- po 30 minutách rozdělit na půlku, každou zpracovat do koule, rozválet
- nanést fazolky, zamotat
- poprášit, zakrýt utěrkou, nechat 20 minut kynout, 2x během kynutí otočit
- vařit v osolené vroucí vodě 15 minut, jednou otočit
- hotové ihned po vyndání propíchat
.
- připravit fazolky: nadrobno pokrájenou slaninu okolo 5 minut restovat na pánvi, přidat máslo a na malé kousky pokrájené fazolky, osolit, cca 6 minut promíchávat, nechat vychladnout
- prosetou mouku smíchat se solí, udělat důlek, nalít 125 ml vlažné vody
- vodu osladit, rozdrobit droždí, opatrně promíchat
- po vzejití droždí přidat zbytek vody a vejce, dobře prohníst v skoro nelepivé těsto
- do těsta zapracovat na kostky nakrájené pečivo
- poprášit moukou, zakrýt utěrkou, nechat 30 minut kynout
- po 30 minutách rozdělit na půlku, každou zpracovat do koule, rozválet
- nanést fazolky, zamotat
- poprášit, zakrýt utěrkou, nechat 20 minut kynout, 2x během kynutí otočit
- vařit v osolené vroucí vodě 15 minut, jednou otočit
- hotové ihned po vyndání propíchat
.
No, tak tohle byl takový momentální nápad, vlastně blbůstka.
Ale povedl se, knedlíky byly výborné, chutnaly.
Příprava fazolek
Fazolky necháme povolit.
Nakrájíme je na malé kousky.
Slaninu nakrájíme nadrobno.
Rozehřejeme pánev.
Nasypeme na ni slaninu, okolo 5 minut ji na mírném plameni promícháváme.
Přidáme máslo a fazolky.
Dusíme, dokud se nevyvaří veškerá voda.
Za 6 až 8 minut by mělo být hotovo.
Vmícháme jednu třetinu čajové lžičky soli, odstavíme.
Pokud je slanina hodně slaná, nesolíme!
Těsto
- Den starý rohlík nebo housku nakrájíme na kostičky, necháme je na prkýnku oschnout. Pokud bychom měli rohlík čerstvý, drobil by se a také by nenatáhl vlhkost z těsta.
- Do mísy prosejeme 500 gramů polohrubé mouky. Smícháme ji se 2 čajovými lžičkami soli.
Uprostřed uděláme důlek, nalijeme do něho 25 mililitrů vlažné vody.
Do vody jemně, abychom moc nezajížděli do mouky, vmícháme jednu kávovou lžičku cukru a 20 gramů rozdrobeného droždí.
Po chvilce droždí vzejde, začne se na hladině spojovat v souvislou vrstvu.
- Přilijeme zbytek vody a vejce. Vařečkou nejdříve dobře promícháme v míse, pak vše přendáme na pracovní desku a hněteme.
Těsto dlaní promáčkneme, přehneme, pootočíme, promáčkneme, přehneme...
Takto stále dokola, dokud se těsto skoro nelepí.
Může to trvat 5 minut a déle!
- Na těsto nasypeme pokrájené pečivo. Opatrně párkrát prohněteme, aby se v těstě rovnoměrně promísilo.
- Zpracované těsto přendáme do mísy. Lehce ho poprášíme moukou, aby neokoralo a zakryjeme utěrkou, aby nechladlo.
V pokojové teplotě necháme 30 minut kynout.
Naplnění knedlíků a druhé kynutí
- Po 30 minutách kynutí těsto přendáme na pracovní desku. Rozdělíme ho na poloviny, jedna bude vážit zhruba 420 gramů.
Pokud nemáme dostatečně velký hrnec na uvaření knedlíků, rozdělíme těsto na třetiny, knedlíky nebudou tak dlouhé.
- Každou půlku zpracujeme nejdříve v bochánek. Protilehlé strany lehce vytahujeme, nad středem bochánku je spojujeme, jako bychom chtěli svázat raneček, pootočíme s ním.
Tyto kroky několikrát zopakujeme: povytáhnout, spojit, pootočit...
- Bochánek rozválíme, naneseme na něho fazolky, mírně je do těsta natlačíme. Knedlík smotáme.
Na koncích šišky těsto dobře spojíme, vmáčkneme ho dovnitř, aby vznikla menší prohlubeň.
Ta se kynutím vyplní.
- Zamotané knedlíky opět lehce poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme je ještě 20 minut kynout. Po 10 minutách knedlíky otočíme, budou mít pěkný tvar.
Příprava na vaření
Do většího širšího hrnce nalijeme 3 litry vody, vmícháme do ní 1 polévkovou lžíci soli.
Přivedeme k varu.
Než se voda začne vařit, připravíme si k ruce:
- velké prkýnko
- bílou nit na krájení
- 2 dezertní talířky na vyndání knedlíků z vody
- hodinky
- vidlici nebo tenký ostrý nůž na propíchání hotových knedlíků
Uvaření knedlíků
- Nakynuté knedlíky zlehka potřeme rukou namočenou v teplé vodě. Vložíme je do vroucí vody.
Hrnec zakryjeme poklicí.
Jakmile se voda začne znovu vařit, zmírníme teplotu.
Ale jen tolik, aby se vařit nepřestala!
- Po 8 minutách knedlíky ve vodě obrátíme a vaříme ještě 7 minut. Celková doba vaření tedy bude 15 minut.
To platí pro dva knedlíky rozválené na délku zhruba 20 centimetrů.
Pokud děláme knedlíky kratší a tím pádem o větším průměru, minutu přidáme, aby se dobře provařily.
- Knedlík z hrnce vyndáme pomocí dvou talířků. Jedním šišku knedlíku podebereme, druhým ji z vrchu přidržíme, lehce ji stiskneme a přendáme na prkýnko.
- Knedlík okamžitě rychle pomocí bílé nitě v půlce rozkrojíme. Zkontrolujeme střed, musí být dobře uvařený, nemazlavý.
Knedlík na několika místech rychle propíchneme nožem nebo vidlicí, aby unikla pára a knedlík se nesrazil a nebyl tuhý.
Ihned vyndáme druhou šišku a opět ji propícháme nebo nití rovnou rozkrájíme na plátky.
Pokud se stane, že knedlík ještě není hotový, po rozkrojení v jeho středu vidíme syrový kousek těsta, vrátíme rychle obě půlky zpět do vody a další půl minuty až minutu je povaříme. Musíme pracovat rychle, aby se druhý knedlík zatím nepřevařil!
Plněný knedlík podáváme jako přílohu k masům nebo omáčkám.
TIP! Pokud máme jen čerstvý rohlík nebo housku, nakrájíme na kostičky, dáme na pánev, zlehka zahříváme. Přibližně 2 minuty promícháváme, vypneme, na teplé pánvi necháme oschnout.
TIP! Jestliže vaříme knedlík na okamžitou spotřebu nebo maximálně na druhý den, můžeme vodu nahradit mlékem. V dalších dnech při přípravě s mlékem ale už nebude tak chutný, pro tento případ zvolíme raději vodu.
TIP! Je důležité, aby knedlíky vařené v jednom hrnci byly váhově i rozměrově stejné. Nestane se, že jeden bude nedovařený a druhý převařený.
TIP! Knedlíky vařením nabydou, musí mít proto v hrnci dostatek prostoru. Po celou dobu je vaříme zakryté poklicí, přívod tepla regulujeme tak, aby se voda nepřestávala vařit, ale na duhou stranu, aby se nevařila příliš prudce a "neutíkala" z hrnce.
TIP! Pokud vaříme ve 2 hrncích najednou, vkládáme knedlíky do druhého se zpožděním 5 až 10 minut. Nestane se, že než vyndáme, rozkrojíme a propícháme knedlíky z prvního hrnce, budou ty v druhém převařené.
TIP! Knedlíky raději vyndáme o pár vteřin dřív. Nedovařený knedlík zachráníme, převařený bude nevzhledný a tuhý, v podstatě na vyhození.
TIP! Teplé čerstvě uvařené knedlíky na plátky nožem nerozkrájíme. Použijeme bílou niť (barevnou ne, ta by mohla pouštět).
Šišku knedlíku nití podvlékneme,
nad knedlíkem ji překřížíme a zatáhneme každý konec na opačnou stranu.
TIP! Pro podávání čerstvě uvařeného knedlíku, rozkrájíme nití na plátky. Pokud plánujeme na další dny, dobře propíchanou šišku můžeme nechat vcelku. Studený knedlík půjde před ohříváním dobře nakrájet nožem.
TIP! Pro pěkný nadýchaný knedlík je důležité rychlé propíchání na několika místech.
Horká pára musí z knedlíku pryč. Pokud bychom toto neprovedli, zůstala by uvnitř a knedlík by se vlastně ještě dále vařil. Špejle v tomto případě není moc vhodná. Použijeme ostrý dlouhý špičatý nůž nebo velkou dlouhou vidlici.
TIP! Pokud zároveň pečeme maso, můžeme na zahuštění sosu použít vodu z vaření knedlíků.
TIP! Studené plátky knedlíků ohřejeme na pařáku v hrnci s malým množstvím vody.
Nebo je naskládáme do mikroténového sáčku a ohřejeme v mikrovlnce.
TIP! Zbylé knedlíky, které nespotřebujeme, dáme po vychladnutí bez obav zmrazit.
Nebo připravíme rychlou večeři - knedlík s vajíčkem.
TIP! Místo fazolek můžeme knedlíky naplnit špenátem.
Přejít na seznam receptů
TIP! Pro podávání čerstvě uvařeného knedlíku, rozkrájíme nití na plátky. Pokud plánujeme na další dny, dobře propíchanou šišku můžeme nechat vcelku. Studený knedlík půjde před ohříváním dobře nakrájet nožem.
TIP! Pro pěkný nadýchaný knedlík je důležité rychlé propíchání na několika místech.
Horká pára musí z knedlíku pryč. Pokud bychom toto neprovedli, zůstala by uvnitř a knedlík by se vlastně ještě dále vařil. Špejle v tomto případě není moc vhodná. Použijeme ostrý dlouhý špičatý nůž nebo velkou dlouhou vidlici.
TIP! Pokud zároveň pečeme maso, můžeme na zahuštění sosu použít vodu z vaření knedlíků.
TIP! Studené plátky knedlíků ohřejeme na pařáku v hrnci s malým množstvím vody.
Nebo je naskládáme do mikroténového sáčku a ohřejeme v mikrovlnce.
TIP! Zbylé knedlíky, které nespotřebujeme, dáme po vychladnutí bez obav zmrazit.
Nebo připravíme rychlou večeři - knedlík s vajíčkem.
TIP! Místo fazolek můžeme knedlíky naplnit špenátem.
Přejít na seznam receptů
Žádné komentáře:
Okomentovat