středa 1. června 2016

Cannelloni plněné špenátem a kuřecím masem

Cannelloni se špenátem a kuřecím masem


Základ

  • 60 g sýru niva nebo gorgonzola
  • 20 - 22 ks těstovin cannelloni


     Náplň

    • 450 g kuřecích prsou bez kůže
    • 450 g mražených špenátových listů
    • 200 g ricotty
    • 150 g 31% smetany
    • 80 g nivy nebo gorgonzoly
    • 80 g cibule
    • 6 polévkových lžic olivového oleje
    • 5 stroužků česneku
    • sůl, pepř


    Bešamel

    • 500 ml mléka
    • 50 g  másla
    • 50 g hladké mouky
    • sůl, muškátový oříšek


    Jak na to  

    - na oleji zlehka orestovat cibuli, přidat maso, zprudka ho opéct
    - snížit teplotu, nechat vydusit šťávu, vmíchat česnek, sůl a pepř
    - přidat špenátové listy, po 6 - 8 minutách přilít smetanu, přivést k varu, vypnout
    - vmíchat sýr a ricottu
    - připravit bešamel: na pánvi rozpustit máslo, nasypat mouku, okolo 3 minut promíchávat
    - přilít mléko, 5 minut povařit, vmíchat sůl, muškátový oříšek a ev. pepř
    - masovošpenátovou směsí naplnit cannelloni, na dno pekáče rozetřít část bešamelu, naskládat naplněné cannelloni, potřít zbytkem bešamelu, posypat sýrem
    - nezakryté péct cca 15 minut při 180 °C, na závěr možno zapéct 1 - 2 minuty pod grilem
    .

    Příprava

    Špenátové listy vyndáme z mrazáku, aby lehce povolily.
    Kuřecí prsa opláchneme, osušíme a nakrájíme na malé nudličky.
    Sloupnutou cibuli nakrájíme nadrobno.
    Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.


    Masovošpenátová náplň

    Ideálně připravujeme bešamelovou omáčku a náplň současně.

    • V hlubší pánvi zahřejeme olej.
    • Nasypeme cibuli, okolo 6 minut ji na mírném plameni promícháváme.
      Zvýšíme teplotu, přidáme maso.
      Krátce a zprudka ho orestujeme do zlatova.

    • Teplotu snížíme, promícháváme.
    • Za 6 až 8 minut se vydusí voda, kterou pustilo maso.
      Vmícháme utřený česnek, čajovou lžičku soli a čajovou lžičku mletého pepře.
      Do pánve přidáme povolené špenátové listy, mícháme.

    • Po přibližně 8 minutách přilijeme smetanu, přivedeme k varu, vypneme.
    • Vmícháme 80 gramů sýra a ricottu, podle chuti přisolíme.


    Bešamel

    • V širším hrnci rozpustíme máslo.
    • Za stálého míchání přisypáváme mouku.
      Na mírném plameni ji okolo 3 minut promícháváme.

    • Do vzniklé jíšky přilijeme mléko.
    • Ze začátku hodně mícháme, aby se nenadělaly hrudky.
      Okolo 5 minut na mírném plameni povaříme, vypneme.

    • Do bešamelové omáčky vmícháme půl čajové lžičky soli a třetinu čajové lžičky nastrouhaného 
      muškátového oříšku.
      Můžeme ji také zlehka opepřit.

    Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.


    Naplnění a pečení

    Před naplněním je potřeba přečíst návod na obalu cannelloni, od různých výrobců může být způsob jejich přípravy rozdílný. Některé se musejí předem spařit horkou vodou, některé povařit a některé se rovnou naplní a dají péct.

    Podle návodu připravené cannelloni naplníme masošpenátovou směsí.

    • Na dno pekáče rozetřeme třetinu bešamelové omáčky.
    • V jedné vrstvě naskládáme naplněné cannelloni.
      Rozetřeme na ně zbytek bešamelu.

    • Posypeme 60 gramy nastrouhané nivy nebo gorgonzoly.
    • Bez zakrytí pečeme 15 až 20 minut.
      Na závěrečnou minutu dvě můžeme zapéct pod grilem.
     
    TIP!  Recept byl připraven z 250g balení hotových těstovin cannelloni značky Barilla, které se předem nemusejí vařit nebo spařit vroucí vodou.







    Přejít na seznam receptů

    4 komentáře: