Základ
- 60 g sýru niva nebo gorgonzola
- 20 - 22 ks těstovin cannelloni
Náplň
- 450 g kuřecích prsou bez kůže
- 450 g mražených špenátových listů
- 200 g ricotty
- 150 g 31% smetany
- 80 g nivy nebo gorgonzoly
- 80 g cibule
- 6 polévkových lžic olivového oleje
- 5 stroužků česneku
- sůl, pepř
Bešamel
- 500 ml mléka
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- sůl, muškátový oříšek
Jak na to
- na oleji zlehka orestovat cibuli, přidat maso, zprudka ho opéct
- snížit teplotu, nechat vydusit šťávu, vmíchat česnek, sůl a pepř
- přidat špenátové listy, po 6 - 8 minutách přilít smetanu, přivést k varu, vypnout
- vmíchat sýr a ricottu
- připravit bešamel: na pánvi rozpustit máslo, nasypat mouku, okolo 3 minut promíchávat
- přilít mléko, 5 minut povařit, vmíchat sůl, muškátový oříšek a ev. pepř
- masovošpenátovou směsí naplnit cannelloni, na dno pekáče rozetřít část bešamelu, naskládat naplněné cannelloni, potřít zbytkem bešamelu, posypat sýrem
- nezakryté péct cca 15 minut při 180 °C, na závěr možno zapéct 1 - 2 minuty pod grilem
.
- na oleji zlehka orestovat cibuli, přidat maso, zprudka ho opéct
- snížit teplotu, nechat vydusit šťávu, vmíchat česnek, sůl a pepř
- přidat špenátové listy, po 6 - 8 minutách přilít smetanu, přivést k varu, vypnout
- vmíchat sýr a ricottu
- připravit bešamel: na pánvi rozpustit máslo, nasypat mouku, okolo 3 minut promíchávat
- přilít mléko, 5 minut povařit, vmíchat sůl, muškátový oříšek a ev. pepř
- masovošpenátovou směsí naplnit cannelloni, na dno pekáče rozetřít část bešamelu, naskládat naplněné cannelloni, potřít zbytkem bešamelu, posypat sýrem
- nezakryté péct cca 15 minut při 180 °C, na závěr možno zapéct 1 - 2 minuty pod grilem
.
Příprava
Špenátové listy vyndáme z mrazáku, aby lehce povolily.
Kuřecí prsa opláchneme, osušíme a nakrájíme na malé nudličky.
Sloupnutou cibuli nakrájíme nadrobno.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Masovošpenátová náplň
Ideálně připravujeme bešamelovou omáčku a náplň současně.
- V hlubší pánvi zahřejeme olej. Nasypeme cibuli, okolo 6 minut ji na mírném plameni promícháváme.
Zvýšíme teplotu, přidáme maso.
Krátce a zprudka ho orestujeme do zlatova.
- Teplotu snížíme, promícháváme. Za 6 až 8 minut se vydusí voda, kterou pustilo maso.
Vmícháme utřený česnek, čajovou lžičku soli a čajovou lžičku mletého pepře.
Do pánve přidáme povolené špenátové listy, mícháme.
- Po přibližně 8 minutách přilijeme smetanu, přivedeme k varu, vypneme. Vmícháme 80 gramů sýra a ricottu, podle chuti přisolíme.
Bešamel
- V širším hrnci rozpustíme máslo. Za stálého míchání přisypáváme mouku.
Na mírném plameni ji okolo 3 minut promícháváme.
- Do vzniklé jíšky přilijeme mléko. Ze začátku hodně mícháme, aby se nenadělaly hrudky.
Okolo 5 minut na mírném plameni povaříme, vypneme.
-
Do bešamelové omáčky vmícháme půl čajové lžičky soli a třetinu čajové lžičky nastrouhaného
muškátového oříšku.
Můžeme ji také zlehka opepřit.
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Naplnění a pečení
Před naplněním je potřeba přečíst návod na obalu cannelloni, od různých výrobců může být způsob jejich přípravy rozdílný. Některé se musejí předem spařit horkou vodou, některé povařit a některé se rovnou naplní a dají péct.
Podle návodu připravené cannelloni naplníme masošpenátovou směsí.
- Na dno pekáče rozetřeme třetinu bešamelové omáčky. V jedné vrstvě naskládáme naplněné cannelloni.
Rozetřeme na ně zbytek bešamelu.
- Posypeme 60 gramy nastrouhané nivy nebo gorgonzoly. Bez zakrytí pečeme 15 až 20 minut.
Na závěrečnou minutu dvě můžeme zapéct pod grilem.
TIP! Recept byl připraven z 250g balení hotových těstovin cannelloni značky Barilla, které se předem nemusejí vařit nebo spařit vroucí vodou.
Přejít na seznam receptů
tak toto bude rozhodně zítra k obědu, děkuji
OdpovědětVymazatJá děkuji za komentář a přeji dobrou chuť!
VymazatLuxusní
VymazatTak to mě moc potěšilo, že chutnalo!
Vymazat