- 800 g kuřecích jater
- 330 g másla (50 + 200 + 80)
- 60 g cibule šalotky
- 20 g očištěného zázvoru
- 8 polévkových lžic 31 - 33% smetany
- 8 kuliček nového koření
- 5 polévkových lžic koňaku nebo brandy, může být i mandlový likér Barbero, Amaretto
- 4 větší bobkové listy
- 4 stroužky česneku
- 2 vrchovaté čajové lžičky tymiánu
- sůl, pepř
- na ozdobení: brusinky, bylinky, olivy, ořechy...
Jak na to
- na pánvi rozehřát 50 g másla s pokrájenými šalotkami, utřeným česnekem, bobkovými listy, novým kořením a tymiánem
- okolo 8 minut promíchávat na mírném plameni, přidat nastrouhaný zázvor
- po 30 vteřinách zvýšit teplotu, přidat očištěná a pokrájená játra, po 5 - 7 minutách nalít koňak
- po 1 až 2 minutách vypnout a hned vmíchat smetanu, odstranit bobkové listy a nové koření, osolit a opepřit
- umixovat s 200 g másla dohladka
- naplnit misky, uhladit, ev. ozdobit
- rozpustit 80 g másla, sebrat pěnu, v malé vrstvě zalít, odložit do lednice
.
- na pánvi rozehřát 50 g másla s pokrájenými šalotkami, utřeným česnekem, bobkovými listy, novým kořením a tymiánem
- okolo 8 minut promíchávat na mírném plameni, přidat nastrouhaný zázvor
- po 30 vteřinách zvýšit teplotu, přidat očištěná a pokrájená játra, po 5 - 7 minutách nalít koňak
- po 1 až 2 minutách vypnout a hned vmíchat smetanu, odstranit bobkové listy a nové koření, osolit a opepřit
- umixovat s 200 g másla dohladka
- naplnit misky, uhladit, ev. ozdobit
- rozpustit 80 g másla, sebrat pěnu, v malé vrstvě zalít, odložit do lednice
.
Příprava
Šalotky nakrájíme na drobné kostičky.
Oloupané stroužky česneku utřeme.
Zázvor očistíme a nastrouháme najemno.
Šalotku lze nahradit cibulí.
Ze zázvoru jde slupka velice dobře odstranit seškrábnutím čajovou lžičkou.
Játra opláchneme studenou vodou.
Dobře je osušíme a odstraníme z nich všechny bílé části.
Očištěná játra pokrájíme na menší kousky.
Orestování
Očištěná játra pokrájíme na menší kousky.
Orestování
- Na pánev dáme 50 gramů másla společně s pokrájenou šalotkou, utřeným česnekem, kuličkami nového koření, bobkovými listy a tymiánem. Na mírném plameni okolo 8 minut promícháváme.
Cibulka zesklovatí, okraje začnou velice jemně žloutnout.
- Přidáme nastrouhaný zázvor, 30 vteřin promícháváme. Zvýšíme teplotu, nasypeme pokrájená játra.
Na středním plameni neustále mícháme!
Po 5 až 7 minutách nalijeme koňak, brandy nebo likér a ještě 1 až 2 minuty promícháváme.
Játra musí být lehce opečená, ale zůstat měkká.
- Vypneme a hned vmícháme smetanu. Odstraníme bobkové listy a nové koření.
Ochutíme 2 vrchovatými čajovými lžičkami soli a jednou mletého pepře.
Dokončení
200 gramů másla rozkrájíme na 4 až 6 kousků.
Teplou játrovou směs přendáme do mixéru, zapneme.
Postupně přidáváme kousky másla.
Směs rozmixujeme dohladka.
Paštiku rozdělíme do misek, uhladíme ji.
Můžeme ji dozdobit brusinkami, mandlemi, ořechy, sušenými švestkami, olivou, plátkem citronu...
A také bylinkami, jako třeba snítkou tymiánu, rozmarýnu, šalvěje...
Na závěr v hrnku rozpustíme 80 gramů másla.
Z jeho povrchu odstraníme pěnu.
Paštiku v miskách s ním tenkou vrstvou zalijeme.
Máslo můžeme nahradit sádlem.
Necháme v chladu zatuhnout.
Paštika zalitá tukem vydrží v chladničce týden.
TIP! Na pánev k šalotce můžeme pro vůni přidat pěticentimetrový kousek skořice.
TIP! Jste pozvaní na oslavu, třeba Silvestra, a chcete přispět ke společnému občerstvení?
V tom případě je paštika ideální volbou. Připravte ji do malých kelímků s víčkem a úspěch je zaručen.
Přejít na seznam receptů
Žádné komentáře:
Okomentovat