pondělí 10. června 2013

Těstoviny s vepřovým masem a sýrovou omáčkou

Tagliatelle s vepřovým masem a sýrovou omáčkou



Maso

  • 500 g vepřové plece
  • 60 g cibule (1 menší)
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 čajová lžička soli
  • 1/2 čajové lžičky pepře


Sýrová omáčka

  • 200 g 12% smetany
  • 50 g sýru s modrou plísní například Gorgonzola, Niva, Roquefort...


Těstoviny

    • 400 g těstovin například Fettuccine, Tagliatelle, Rigatoni, Farfalle, Penne...


      Jak na to
       

      - osmahnout cibuli, orestovat maso, osolit a opepřit
      - podlít vodou, dusit doměkka
      - těstoviny uvařit v osolené vodě podle návodu
      - smetanu přivést k varu, vmíchat sýr
      .

      Ideální jako rychle připravený oběd nebo večeře.


      Orestování cibule a masa

      Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
      Maso pláchneme, osušíme a nakrájíme na nudličky.

      V hrnci zahřejeme olej, nasypeme cibuli.
      Po dobu přibližně 6 minut na mírném plameni restujeme.
      Promícháváme.

      Zvýšíme teplotu, do hrnce dáme maso.
      Krátce a zprudka ze všech stran opečeme do hněda.
      Vepřové nudličky by měly vonět po pečeném masu. 

      Orestované maso osolíme a opepříme. 
      Snížíme teplotu.


      Podušení masa

      Po 8 až 10 minutách se vydusí voda, kterou pustilo maso.
      Zalijeme teplou vodou nebo vývarem.
      Vody dáme tolik, aby bylo maso akorát ponořené.

      Přivedeme k varu, snížíme teplotu, zakryjeme poklicí.
      Občas promícháme.

      V případě potřeby podlijeme malým množstvím horké vody nebo vývaru.
      Maximálně přidáme celkem 100 mililitrů.
      Za přibližně 20 minut bude maso měkké.


      Uvaření těstovin a sýrové omáčky

      Zatímco se maso dusí, uvaříme podle návodu v dostatečném množství osolené vody těstoviny.
      Voda na těstoviny by měla chutnat jako mořská.

      Zároveň s těstovinami připravíme i omáčku.
      Do hrnku nalijeme smetanu, přivedeme k varu, ihned vypneme.

      Přidáme nadrobno pokrájený sýr.
      Mícháme, dokud se skoro nerozpustí.
      Malé kousky, které zůstanou, nevadí. 
      Vypneme.

      Můžeme servírovat.
      Na talíř nandáme těstoviny a maso, zalijeme sýrovou omáčkou.



      Přejít na seznam receptů

      Žádné komentáře:

      Okomentovat