Hrnkové houskové knedlíky
Hrnek uvedený v rozpisu surovin má objem 250 mililitrů.
Hrnky na uvaření knedlíků mají také objem 250 mililitrů.
- 1 hrnek hrubé nebo polohrubé mouky (210 g)
- 1 kávová lžička kypřicího prášku do pečiva
- 1 čajová lžička soli
- 1 hrnek mléka
- 2 vejce
- 2 housky nebo 2 rohlíky
- zelené bylinky, např. petržel, majoránka, oregano, špenátové listy...
- máslo nebo olej nebo sádlo a mouka na vymazání a vysypání hrnků
- rozpůlený citron na vytření mísy
Jak na to
- smíchat prosetou mouku se solí, práškem do pečiva a rohlíkem pokrájeným na kostky, ev. s nasekanými bylinkami
- přidat v mléce prošlehané žloutky, dobře promíchat
- lehce vmíchat tuhý sníh
- těstem do 3/4 naplnit vymazané a vyspané hrnky
- položit do hrnce s vroucí vodou, zakrýt, 30 minut povařit
.
- smíchat prosetou mouku se solí, práškem do pečiva a rohlíkem pokrájeným na kostky, ev. s nasekanými bylinkami
- přidat v mléce prošlehané žloutky, dobře promíchat
- lehce vmíchat tuhý sníh
- těstem do 3/4 naplnit vymazané a vyspané hrnky
- položit do hrnce s vroucí vodou, zakrýt, 30 minut povařit
.
Pro všechny kuchařky a kuchaře, kteří se nekamarádí s kynutým těstem jsou hrnkové knedlíky ideální. Jsou raz dva hotové.
Příprava
Na velice mírném plameni rozpustíme dvacet gramů másla.
Vymažeme s ním nezúžené čtvrtlitrové hrnky.
Do každého hrnku nasypeme malou lžičku mouky.
S hrnkem třeseme a nakláníme ho, aby byly stěny moukou rovnoměrně pokryté.
Místo másla můžeme použít sádlo nebo olej.
Vymazání a vysypání hrníčků můžeme nahradit malými mikroténovými sáčky, kterými hrnky vyložíme.
Heleno, díky za tip!
Den staré pečivo nakrájíme na malé kostičky.
Vymazání a vysypání hrníčků můžeme nahradit malými mikroténovými sáčky, kterými hrnky vyložíme.
Heleno, díky za tip!
Den staré pečivo nakrájíme na malé kostičky.
Pokud budeme přidávat zelené bylinky, jemně je nasekáme.
Menší mísu pro šlehání sněhu vytřeme rozpůleným citronem.
Do většího hrnce dáme vařit vodu.
Množství vody v hrnci vyzkoušíme podle hrnků, ve kterých budeme knedlíky vařit.
Hladina by měla dosahovat zhruba do poloviny jejich výšky.
Těsto
- V míse smícháme pečivo s prosetou moukou, práškem do pečiva, solí a s bylinkami. Z vajec pečlivě oddělíme bílky.
Žloutky dáme do mléka, bílky do mísy vytřené citronem.
V bílcích nesmí být ani kousek žloutku, aby se povedl vyšlehat tuhý sníh.
- K bílkům přidáme na špičku nože soli. Při nižších otáčkách z nich za 4 až 5 minut ušleháme tuhý sníh.
- Žloutky promícháme v mléce, směs nalijeme k mouce, dobře promícháme. Jemně vmícháme ušlehaný sníh.
- Lžící těsto nandáme do tří čtvrtin vymazaných a vysypaných hrnků. Hrnky těstem neplníme celé, knedlíky varem nabydou, tak aby z hrnku "neutekly".
Uvaření knedlíků
Naplněné hrnky vložíme do vroucí vody v hrnci.
Zakryjeme poklicí.
Na mírném plameni vaříme 30 minut.
Po těchto 30 minutách vyzkoušíme špejlí.
Zapíchneme ji do knedlíku, pokud je po vytažení čistá, bez kousků těsta, jsou knedlíky hotové.
Hrnky vyndáme z hrnce, knedlíky pomocí tenkého nože po obvodu uvolníme.
Na mírném plameni vaříme 30 minut.
Po těchto 30 minutách vyzkoušíme špejlí.
Zapíchneme ji do knedlíku, pokud je po vytažení čistá, bez kousků těsta, jsou knedlíky hotové.
Hrnky vyndáme z hrnce, knedlíky pomocí tenkého nože po obvodu uvolníme.
Vyklopíme je na prkýnko a nakrájíme na plátky.
Hrnkové knedlíky podáváme jako přílohu především k omáčkám, masům pečeným a vařeným se zelím nebo špenátem, k pečené drůbeži...
TIP! Pokud máme pečivo jen čerstvé, nakrájíme ho na kostky a na pánvi bez tuku je na mírném plameni okolo jedné minuty sušíme, lehce promícháváme.
Před zpracováním necháme vychladnout.
Naopak, pokud máme pečivo příliš tvrdé a vyschlé, nebudou knedlíky chutné a vláčné. Raději je nepoužijeme a knedlíky uvaříme bez nich.
TIP! Místo hrnkových knedlíků můžeme jako přílohu zvolit knedlík kynutý nebo knedlík kynutý houskový.
TIP! Kromě bylinek můžeme přidat i na kostičky nakrájené uzené maso. Knedlíky pak podáváme třeba se zelím a opečenou cibulkou.
TIP! A jeden bezva tip od Pavly, který napsala do komentářů u hovězího guláše.
Místo v hrnkách můžeme uvařit knedlíky ve formě na bábovku!
Přejít na seznam receptů
TIP! Pokud máme pečivo jen čerstvé, nakrájíme ho na kostky a na pánvi bez tuku je na mírném plameni okolo jedné minuty sušíme, lehce promícháváme.
Před zpracováním necháme vychladnout.
Naopak, pokud máme pečivo příliš tvrdé a vyschlé, nebudou knedlíky chutné a vláčné. Raději je nepoužijeme a knedlíky uvaříme bez nich.
TIP! Místo hrnkových knedlíků můžeme jako přílohu zvolit knedlík kynutý nebo knedlík kynutý houskový.
TIP! Kromě bylinek můžeme přidat i na kostičky nakrájené uzené maso. Knedlíky pak podáváme třeba se zelím a opečenou cibulkou.
TIP! A jeden bezva tip od Pavly, který napsala do komentářů u hovězího guláše.
Místo v hrnkách můžeme uvařit knedlíky ve formě na bábovku!
Přejít na seznam receptů
Na tyto knedlíky je vychytávka,vložte do hrnku ten nejmenší mikrotenový sáček a pak nalijte těsto,odpadne tak vymazávání.Vyzkoušené a funguje to.
OdpovědětVymazatTo je bezvadný, přidám do receptu! Určitě vyzkouším. Děkuji!
Vymazat