sobota 27. června 2015

Jablkové růže v listovém těstě

Jablkové růže v listovém těstě


Rozpis na 4 kusy. 
Pečeno v zapékacích miskách o objemu 170 mililitrů.

  • 250 g listového těsta
  • 40 g másla
  • 4 čajové lžičky cukru
  • 1 čajová lžička skořice
  • 1 větší jablko (cca 180g)
  • 1 polévková lžíce hladké mouky na podsypání
  • cukr krupice na vysypání misek (do každé zhruba 1 čajová lžička)
  • šťáva z půlky citronu
  • cukr moučka na ozdobu


Jak na to  

- jablko rozpůlit, pokrájet na tenké plátky, potřít šťávou z citronu, vykrojit jadřinec
- rozložit na talíř, 40 vteřin prohřát v mikrovlnce na 750 wattů, zakrýt fólií a utěrkou
- těsto rozdělit na 4 díly, vyválet na pruhy 40 x 6 centimetrů, potřít rozpuštěným máslem, posypat cukrem se skořicí
- poklást změklými plátky jablka, potřít máslem, opět posypat, smotat
- posadit do máslem vymazaných a cukrem vysypaných misek
- péct cca 35 minut při 180 °C dozlatova
.

úterý 9. června 2015

Kuřecí na kari s kokosovým mlékem

Kuřecí na kari s kokosovým mlékem


  • 1000 g kuřecích prsou bez kůže
  • 425 ml sekaných loupaných rajčat (1 plechovka)
  • 400 ml kokosového mléka (1 plechovka)
  • 120 g cibule (1 větší)
  • 40 g rajčatového protlaku (3 polévkové lžíce)
  • 3 stroužky česneku
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce kari koření
  • 1 - 3 čajové lžičky cukru
  • špetka chilli (nemusí být)
  • sůl, pepř


Jak na to  

- na olivovém oleji osmahnout cibuli, přidat česnek
- zprudka a krátce opéct kuřecí kostky/nudličky ze všech stran
- nasypat kari, sůl, pepř, ev. chilli
- vmíchat rajčatový protlak, krátce orestovat, nalít rajčata, ev. dochutit cukrem, 5 minut nezakryté povařit
- přilít kokosové mléko, okolo 10 minut povařit
.

pátek 29. května 2015

Vepřová krkovice, kotleta, bůček nebo žebra s medovou pikantní glazurou

Vepřová krkovice, kotleta, bůček nebo žebra s pikantní sladkokyselou glazurou podle Gordona Ramsaye


  • 600 g vepřové krkovice nebo kotlety, bůčku, žeber
  • 200 ml vývaru kuřecího nebo hovězího
  • 120 ml rýžového vína Shaoxing
  • 50 g šalotek nebo 4 ks jarní cibulky
  • 40 g zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 3 celé badyány
  • 3 polévkové lžíce medu
  • 3 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 3 polévkové lžíce rýžového octa
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 čajová lžička chilli vloček
  • 1 čajová lžička celého pepře
  • sůl, pepř


Jak na to  

- do plátků krkovice/kotlety/bůčku nebo žeber vetřít sůl a pepř
- na rozehřátém oleji zprudka opéct dohněda
- nasypat pokrájený zázvor, česnek, chilli vločky, badyán a celý pepř
- nalít med, chvilku nechat zkaramelizovat
- přilít sójovou omáčku, rýžový ocet a rýžové víno
- zasypat pokrájenou jarní cibulkou nebo šalotkami, zalít vývarem
- péct nezakryté při 180 °C, po 20 minutách obrátit, teplotu snížit na 160 °C
- po dalších 20 minutách znovu obrátit a ještě cca 20 minut dopéct
- na sporáku povařit do zhoustnutí, současně neustále plátky obalovat v sosu
.

pátek 1. května 2015

Zapečený lilek - Melanzane alla parmigiana

Lilek zapečený s mozzarellou, rajčaty a parmazánem neboli Melanzane alla parmigiana


Pečeno v zapékací míse o rozměrech 23 x 18 x 7 centimetrů.

  • 900 g lilku (3 střední)
  • 850 ml sekaných loupaných rajčat (2 konzervy)
  • 250 g mozzarelly
  • 150 g parmazánu
  • 100 g cibule (1 větší)
  • 60 g hladké mouky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 kávová lžička tymiánu
  • 1 - 3 čajové lžičky cukru
  • 1/3 kávové lžičky mleté skořice
  • čerstvá bazalka
  • olivový nebo slunečnicový olej
  • sůl, pepř


Jak na to  

- lilek podélně nakrájet, lehce osolit, nechat vypotit
- osmahnout cibuli, přidat česnek a konzervovaná sekaná rajčata
- vmíchat sůl, pepř, skořici, tymián a cukr, 15 - 20 minut nezakryté povařit
- plátky lilku vysušit, obalit v mouce, osmahnout dozlatova
- na dno zapékací mísy/pekáče rozetřít rajčatovou omáčku, urovnat v jedné vrstvě opečené plátky lilku
- na lilek opět omáčku, plátky mozzarelly, strouhaný parmazán a lístky bazalky
- vrstvy opakovat, poslední bude lilek, omáčka a parmazán
- péct nezakryté 40 - 45 minut při 180 °C
.

pátek 17. dubna 2015

Vepřové plátky pečené ve šlehačce

Vepřové plátky zapečené se smetanou, dijonskou hořčicí, balsamikem a tymiánem


  • 700 g vepřové krkovice bez kosti nebo kýty nebo pečeně nebo plece
  • 200 g smetany ke šlehání (33 - 40%) 
  • 100 g cibule (1 větší)
  • 70 g dijonské hořčice (2 polévkové lžíce)
  • 30 g sádla (20 + 10) nebo lze použít olej
  • 1 polévková lžíce balsamikového krému
  • čerstvý tymián
  • sůl, pepř


Jak na to  

- na sádle/oleji osmahnout cibuli, přendat do pekáče
- plátky vepřového po stranách naříznout, lehce rukou naklepat, osolit, opepřit
- na pánev přidat kousek sádla, maso zprudka krátce osmahnout z obou stran, urovnat na cibuli
- na pánev nalít malé množství vody, i s výpekem stáhnout do pekáče pod maso, posypat lístky tymiánu
- prošlehat smetanu s dijonskou hořčicí a balsamikovým krémem, rozetřít na maso
- znovu posypat lístky tymiánu
- péct nezakryté okolo 60 minut při 180 °C doměkka a dozlatova
.

čtvrtek 2. dubna 2015

Vepřové roládky

Vepřové plněné roládky


Základ

  • 700 g vepřové kýty
  • 100 g anglické slaniny
  • 80 g cibule
  • 70 g sádla (20 + 50)
  • 3 čajové lžičky dijonské hořčice
  • sůl, pepř


Náplň

  • 100 g žampiónů
  • 50 g rajčatového protlaku
  • 50 g nakládané červené papriky
  • 40 g cibule
  • 20 g sádla
  • 3 stroužky česneku 
  • sůl, pepř


Jak na to  

- na sádle osmahnout cibuli, přidat žampiony, restovat dozlatova
- vmíchat rajčatový protlak, česnek a nakládanou papriku, odstavit
- kýtu rozkrájet na plát, lehce naklepat, osolit, opepřit
- potřít hořčicí, poklást plátky anglické slaniny, natřít náplň, smotat
- po cca 5 centimetrech propíchat špejlí, nakrájet, zavázat
- zprudka opéct, přendat na orestovanou cibuli, zalít vodou s uvolněným výpekem
- zakryté dusit 30 - 40 minut doměkka
.

neděle 22. března 2015

Nádivka ke kuřeti

Jednoduchá nádivka ke kuřeti


  • 300 g strouhanky
  • 150 - 200 ml 12% smetany nebo mléka
  • 100 g slaniny
  • 70 g másla
  • 3 vejce
  • 2 čajové lžičky sladké mleté papriky
  • špetka muškátového oříšku
  • hrst nasekané petrželky 
  • sůl, pepř


Jak na to  

- strouhanku smíchat se solí, pepřem, paprikou, muškátovým oříškem a nasekanou petrželkou
- zpracovat s pokrájenou slaninou, vejci, rozpuštěným máslem a smetanou
- vytvarovat bochánek, uhladit mokrou rukou, položit tenké plátky slaniny
- na závěrečných 40 minut pečení kuřete položit do pekáče, polévat výpekem
.

Tvarohovomáslový závin

Tvarohovomáslový závin


  • 330 g polohrubé mouky
  • 250 g změklého másla
  • 250 g tučného tvarohu
  • 100 g cukru moučky
  • 30 g rozinek (2 polévkové lžíce)
  • 20 ml rumu (2 polévkové lžíce)
  • 8 g kypřicího prášku do pečiva (2 čajové lžičky)
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1 zarovnaná kávová lžička soli
  • 1 větší žloutek
  • kůra z citronu


Jak na to  

- prosetou mouku smíchat s cukrem, práškem do pečiva, solí a citronovou kůrou
- zpracovat s tvarohem, rozinkami předem namočenými v rumu, žloutkem, extraktem a změklým máslem
- odložit na 30 minut do lednice
- rozválet do obdélníku, smotat
- péct 35 - 40 minut při 170 °C
.

sobota 21. března 2015

Sladký chleba z červené řepy

Sladký chleba z červené řepy

 
Pečeno v hranaté formě o rozměrech 30 x 10 x 7 centimetrů.
Lze upéct i v bábovkové formě.

  • 500 g vařené/pečené řepy (2 větší bulvy)
  • 350 g polohrubé mouky
  • 200 g třtinového cukru
  • 200 ml slunečnicového oleje nebo másla nebo Hery
  • 100 g jader vlašských ořechů
  • 80 g švestkových povidel (2 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 40 ml rumu (4 polévkové lžíce)
  • 50 ml mléka
  • 30 g rozinek (2 polévkové lžíce)
  • 20 ml šťávy z citronu (2 polévkové lžíce)
  • 10 g skořice (2 čajové lžičky)
  • 6 g kypřicího prášku do pečiva (1/2 sáčku)
  • 3 vejce
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 1 čajová lžička soli
  • 1/2 polévkové lžíce oleje a 1 polévková lžíce hrubé mouky na vymazání a vysypání formy


Jak na to  

- omyté řepy vařit/péct do změknutí, po vychladnutí oloupat, nastrouhat
- po jednom vmíchat vejce
- přidat namočené rozinky i s rumem, šťávu z citronu, povidla, extrakt, olej a mléko
- prosetou mouku smíchat s cukrem, nasekanými/namletými jádry ořechů, práškem do pečiva, sodou, skořicí a solí
- vše dobře smíchat
- péct ve vymazané a vysypané formě 15 minut na 180 °C a 70 - 80 minut na 160 °C
.

neděle 8. března 2015

Kuřecí perkelt s fazolemi

Kuřecí perkelt s fazolemi

Fazole se musí den předem namočit!


  • 1000 g kuřecích prsou bez kůže
  • 600 g cibule (4 velké)
  • 425 ml konzervovaných sekaných loupaných rajčat
  • 400 g červených fazolí
  • 400 ml kuřecího vývaru
  • 250 g zelené silnostěnné papriky (1 velká)
  • 80 g sádla nebo 5 polévkových lžic oleje
  • 50 g rajčatového protlaku (3 čajové lžičky)
  • 3 čajové lžičky sladké mleté papriky
  • špetka chilli
  • sůl, pepř


Jak na to  

- fazole nechat několik hodin máčet ve vodě, dolít vodu, uvařit doměkka, osolit, scedit
- na suché pánvi opéct proužky papriky
- cibuli zvolna restovat 10 - 15 minut na sádle, zprudka opéct kostky masa
- osolit, opepřit, vmíchat protlak, orestovat, přidat mletou papriku a chilli
- přidat obsah konzervy s rajčaty, zalít vývarem
- 10 minut zakryté povařit
- vmíchat fazole a papriku, 5 minut nezakryté povařit
- odstavit, nechat 5 minut zakryté rozležet
.

sobota 7. března 2015

BeBe střecha

Banánová BeBe střecha


Základ

  • 2 - 3 banány
  • 1 ks 130g balení BeBe sušenek světlých
  • 1 ks 130g balení BeBe sušenek tmavých
  • 1 polévková lžíce rumu


Krém

  • 250 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 250 g tučného tvarohu v kostce
  • 200 g másla
  • 150 g cukru moučky
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • kůra z citronu


Čokoládová poleva

  • 150 g bílé čokolády na vaření
  • 130 g 40% šlehačky
  • 50 g másla
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce kakaa


Jak na to  

- ušlehat tvaroh se změklým máslem a cukrem, vmíchat vanilkový extrakt, rum a citronovou kůru
- na alobal poskládat do šachovnice sušenky (3 x 7)
- nanést cca 1/2 krému, poskládat druhou vrstvu sušenek, potřít rumem, natřít zbytek krému
- doprostřed položit za sebou banány
- zvednout krajní řady nahoru, zakončit/uzavřít půlkami sušenek, odložit do lednice
- připravit polevu, nanést na střechu, nechat ztuhnout
- zabalit do alobalu, nechat v lednici rozležet
.

středa 4. března 2015

Mikovské vařené pirohy

Mikovské slané vařené pirohy

Milko, díky, byl to báječný den!


Těsto

  • 500 g polohrubé mouky
  • 200 - 220 ml vlažné vody
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička soli


Náplň

  • 200 g tvrdého tvarohu
  • 1 vejce
  • 1/2 čajové lžičky soli


K servírování

  • 200 g cibule
  • 200 g másla
  • zakysaná smetana (nemusí být) 


Jak na to  

- důkladně zpracovat těsto, vyválet na tenký plát
- rozkrájet na čtverečky 4 x 4 cm, naplnit tvrdým tvarohem smíchaným se solí a vejcem
- přehnout, okraje dobře zmáčknout
- vařit 5 minut v osolené vodě, scedit
- servírovat polité v másle restovanou cibulkou
.

pondělí 2. března 2015

Šunkové závitky v aspiku

Šunkové závitky v aspiku


Rozpis na 6 závitků.


Základ

  • 450 g bramborového nebo vlašského salátu
  • 6 větších plátků šunky (cca 180 g)
  • 1 - 2 vejce
  • nakládaná paprika nebo kyselá okurka
  • zelená petrželka


Aspik

  • 20 g želatiny (množství a přípravu upravit dle návodu na obalu)
  • 1 bobkový list, 4 kuličky celého pepře, 4 kuličky nového koření
  • 1 mrkev
  • 1/2 střední cibule
  • kousek celeru
  • kousek kořenové petržele
  • sůl, pepř
  • ocet


Jak na to  

- do plátků šunky zabalit vlašský nebo bramborový salát, naskládat do mísy/pekáčku
- ozdobit plátky natvrdo uvařeného vajíčka, proužky nakládané papriky nebo vějířky kyselé okurky a petrželky
- podle návodu připravit želatinu v zeleninovém vývaru
- částečně zalít, nechat chvilku zatuhnout, dolít
- nechat v chladu ztuhnout
.

neděle 1. března 2015

Cizrnová kaše

Cizrnová kaše

Cizrna se musí den předem namočit!


  • 350 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 200 g cizrny
  • 90 g cibule (1 střední)
  • 3 stroužky česneku
  • 2cm kolečko celeru
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody 
  • 1 střední mrkev
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • olivový olej
  • sůl


Jak na to  

- přes noc namočit cizrnu
- vmíchat sodu, vařit cca 90 minut do změknutí, scedit
- na oleji orestovat cibuli, mrkev, celer a česnek, přidat cizrnu, vmíchat sůl a tymián
- zalít vývarem nebo vodou, 12 - 15 minut nezakryté povařit, odstavit, necedit
- rozmixovat, přilévat olivový olej, dochutit
.

čtvrtek 26. února 2015

Vlašský salát

Vlašský neboli italský salát, prostě vlašák


Recept je podle Viléma Vrabce.

  • 500 g brambor (4 střední)
  • 500 g šunky nebo šunkového salámu vcelku
  • 400 - 450 ml majonézy
  • 350 - 400 g kyselých okurek
  • 200 g jablka
  • 160 g cibule
  • 3 polévkové lžíce octa
  • 2 polévkové lžíce worcestrové omáčky
  • sůl, kmín, pepř


Jak na to  

- studené uvařené brambory ve slupce oloupat, nakrájet na hranolky
- oloupané jablko, šunku a kyselou okurku nakrájet na hranolky, cibuli na malé proužky
- jemně promíchat se solí, pepřem, octem a worcestrovou omáčkou
- vmíchat majonézu
.

pátek 20. února 2015

Kuře nadívané cizrnou

Kuře nadívané cizrnou


Kuře

  • 1600 - 1700g kuře 
  • 150 g másla 
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje 
  • 2 celé palice česneku 
  • hrst sekané zelené petrželky 
  • hrubozrnná sůl 


Cizrnová směs

  • 850 ml cizrny (2 konzervy)
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • chilli paprička
  • celý citron 
  • sůl, pepř


Jak na to  

- scezenou cizrnu smíchat s citronovou kůrou, tymiánem, solí, pepřem a pokrájenou chilli papričkou
- změklé máslo smíchat s jemně nasekanou petrželkou
- omyté osušené kuře zevnitř nasolit, uvolnit kůži od krku, naplnit máslem, uhladit 
- do kuřete nandat cizrnu, otvor ucpat citronem
- položit do pekáče na rozříznuté palice česneku, nasypat zbytek cizrny
- kuře posolit hrubozrnnou solí, polít olivovým olejem
- péct 15 minut při 200 °C a 70 - 80 minut dopéct při 180 °C dozlatova
- cizrnu z kuřete i z pekáče nasypat do mísy, ochutit šťávou z pečeného česneku a pečeného citronu
.

středa 18. února 2015

Salát z čínského zelí

Salát z čínského zelí


  • 1/2 hlávky čínského zelí
  • 250 g rajčat
  • 2 větší mrkve
  • 2 - 3 čajové lžičky cukru
  • 2 - 3 polévkové lžíce balsamikového nebo vinného octa
  • 2 - 3 polévkové lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
  • 1 střední cibule 
  • 1 salátová okurka 
  • 1 čajová lžička drceného kmínu
  • 1 sůl, pepř


Jak na to  

- zelí a cibuli pokrájet na nudličky, promačkat
- okurku nakrájet na kostky, rajčata na menší kusy, mrkev nastrouhat
- podle chuti vmíchat sůl, cukr, kmín, pepř, ocet a olej
- nechat v chladu rozležet
.

úterý 17. února 2015

Čočkový salát se zavináčem

Čočkový salát se zavináčem


  • 500 g čočky
  • 300 g zavináče
  • 100 g cibule (1střední)
  • chilli papričky
  • olivový nebo slunečnicový olej
  • ocet
  • sůl, pepř


Jak na to  

- čočku zalít vodou, nechat několik hodin bobtnat
- podle potřeby dolít vodu, vařit 10 - 15 minut doměkka, scedit, nechat vychladnout
- čočku smíchat s pokrájeným zavináčem, cibulí, osolit, opepřit, přikyselit
- podle chuti přidat chilli papričky, zalít 2 - 3 lžícemi olivového oleje
.

neděle 1. února 2015

Svatební koláčky

Svatební koláčky

Mami, díky, že nám je pečeš několikrát do roka jen tak :-)


Při dodržení níže uvedených rozměrů se z jedné dávky upeče přibližně 300 kusů koláčků malých a 7 kusů rohových.
Na naplnění středního svatebního košíčku je potřeba 28 až 30 kusů.


Rozpis na jednu dávku

  • 400 g másla
  • 400 g hrubé mouky
  • 300 g hladké mouky (plus na podsypání)
  • 2 žloutky
  • 1 čajová lžička soli


Kvásek

  • 60 g droždí
  • 8 kostek cukru (36 g)
  • 6 polévkových lžic mléka


Na potření a obalení

  • 250 ml rumu
  • 250 g cukru moučky
  • 2 polévkové lžíce vanilkového cukru


Na rohové koláče

  • rozinky, množství podle kusů rohových - na každý patří jedna
  • 2 - 5 polévkových lžic rumu na namočení rozinek


Náplně

  • tvarohová
  • maková
  • povidlová
  • jablečná
  • ořechová


Jak na to  

- připravit 4 druhy náplní
- do čtvrtlitrového hrnku dát 8 kostek cukru, 6 lžic mléka a 60 g droždí, nechat vzejít kvásek
- smíchat mouky s čajovou lžičkou soli, nalít kvásek, žloutky a přidat změklé máslo, rychle zpracovat těsto
- oddělit část těsta na rohové koláče, zbytek těsta dát do lednice
- ihned zpracovat a upéct rohové koláče
- těsto z lednice rozdělit na čtvrtiny, 3 odložit do lednice, jednu ihned rozválet, rozkrájet rádýlkem na čtverce, naplnit tvarohovou náplní, zabalit
- dát okamžitě do rozehřáté trouby, péct 10 - 12 minut při 170 °C
- teplé na plechu potřít rumem, obalit v cukru moučce smíchaným s vanilkovým cukrem
- stejně postupně zpracovat zbývající čtvrtiny s ostatními náplněmi
.

čtvrtek 22. ledna 2015

Kuře Kung Pao

Kuře Kung Pao 宮保


Základ

  • 1000 g kuřecích prsou bez kůže
  • 120 g vyloupaných arašídů
  • 65 g červené čerstvé papriky
  • 35 g čerstvého zázvoru
  • 6 polévkových lžic sezamového oleje
  • 5 stroužků česneku
  • 1 čajová lžička chilli vloček
  • červená feferonka
  • jarní cibulka
  • sůl


Marináda

  • 4 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 4 polévkové lžíce rýžového vína Shaoxing
  • 4 polévkové lžíce sezamového oleje
  • 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu (cca 50 g)


Omáčka

  • 50 - 150 ml vody nebo kuřecího vývaru
  • 12 polévkových lžic rýžového vína Shaoxing
  • 7 polévkových lžic sójové omáčky
  • 2 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 2 polévkové lžíce rýžového octa
  • 2 polévkové lžíce ústřicové omáčky 
  • 1 a 1/2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu (cca 40 g)


Jak na to  

- připravit marinádu, smíchat s rozkrájeným masem, nechat odležet
- orestovat na sezamovém oleji, dát stranou
- opražit arašídy, odložit
- smíchat suroviny na omáčku
- na pánvi orestovat zázvor a česnek, přidat papriku, feferonku a chilli vločky, lehce osmahnout
- přilít připravenou omáčku, vmíchat maso, podle potřeby podlít vodou/vývarem
- 2 - 3 minuty povařit
- vmíchat opražené arašídy a jarní cibulku
.

středa 14. ledna 2015

Dálmácké čufty

Dálmácké čufty



Na čufty

  • 1000 g mletého masa (750 g hovězího zadního a 250 g vepřové plece)
  • 50 g strouhanky (3 polévkové lžíce)
  • 3 vejce
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce hladké mouky
  • 1 čajová lžička tymiánu
  • 1 čajová lžička drceného kmínu
  • 1 zarovnaná kávová lžička skořice
  • olej nebo sádlo na smažení
  • sůl, pepř


Na omáčku

  • 400 g sekaných rajčat v konzervě
  • 250 g cibule (2 střední)
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 50 g mrkve (1 střední)
  • 5 polévkových lžic olivového oleje
  • 3 větší stroužky česneku
  • 3 kyselé okurky
  • 3 polévkové lžíce sterilovaného hrášku
  • 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře 
  • 1/2 kávové lžičky skořice
  • 1/2 kávové lžičky tymiánu
  • citronová šťáva na dochucení
  • sůl, pepř


Jak na to  

- mleté maso zpracovat s vejci, strouhankou, tymiánem, skořicí, solí, pepřem a kmínem
- vytvořit 12 koulí, zploštit, obalit v hladké mouce, zprudka rychle opéct, odložit
- osmahnout cibuli, přidat mrkev a česnek
- vmíchat rajčatový protlak, přilít rajčata, vmíchat sůl, pepř, skořici a tymián
- přilít 1 litr horké vody, přidat bobkové listy, nové koření a celý pepř
- přivést k varu, přidat osmahnuté čufty, 25 minut na mírném ohni povařit
- na závěr vmíchat rozkrájené kyselé okurky a scezený sterilovaný hrášek, dochutit
.

čtvrtek 8. ledna 2015

Lilek v curryčesnekovém sosu

Lilek v ostrém curryčesnekovém sosu


Základ

  • 500 - 600 g lilku (1 střední)
  • 40 g zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 feferonka
  • jarní cibulka
  • olivový olej


Sos

  • 3 filátka ančoviček
  • 2 čajové lžičky cukru
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce sezamového oleje
  • 1/2 až 1 polévková lžíce zelené curry pasty


Jak na to  

- připravit sos - na olivovém oleji zlehka zkaramelizovat cukr, vmíchat curry pastu, vypnout 
- přidat ančovičky, rozmělnit, promíchat se sójovou omáčkou a sezamovým olejem, odložit
- lilek podélně rozkrojit, nakrájet na plátky, plátky rozkrájet na třetiny
- po částech opéct na olivovém oleji dohněda, odkládat do mísy/na talíř
- na pánvi jemně orestovat pokrájený zázvor, vmíchat plátky česneku, feferonky a pokrájenou bílou část jarní cibulky, lehce opéct
- do pánve přidat opečené plátky lilku a připravený sos, 2 - 3 minuty promíchávat
- vypnout, vmíchat pokrájenou zelenou část jarní cibulky
.

úterý 6. ledna 2015

Masovohoubová směs na těstoviny

Masovohoubová směs na těstoviny


Rozpis je na přibližně 400 g těstovin.

  • 300 g mletého hovězího masa (kýta, plec)
  • 150 ml sterilovaných sekaných rajčat
  • 150 ml červeného vína
  • 80 g cibule (1 střední)
  • 10 g másla
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 střední mrkev
  • 1 menší stvol řapíkatého celeru
  • 1 - 2 hrsti sušených hub
  • 1/2 kávové lžičky mleté skořice 
  • 1/2 kávové lžičky mletého kmínu
  • parmazán
  • sůl, pepř 


Jak na to  

- namočit houby
- na másle a oleji osmahnout cibuli a česnek, přidat mrkev a řapíkatý celer, chvilku restovat
- zprudka opéct mleté maso, vmíchat sůl, pepř, skořici a kmín
- přilít víno, povařit, přidat rajčata a pokrájené houby
- nechat zakryté 30 - 40 minut probublávat doměkka, podle potřeby lehce podlévat
- vypnout, vmíchat část strouhaného parmazánu
.

sobota 3. ledna 2015

Losos zapečený se sýrovou krustou

Losos zapečený se sýrovou krustou podle Mary Berry


  • 600g filet z lososa
  • 125 g sýru Philadelphia 
  • 50 g parmazánu
  • 25 g strouhanky (2 zarovnané polévkové lžíce)
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvá kůra z 1 citronu
  • zelená petrželka
  • sůl, pepř


Jak na to  

- jednotlivé porce lososa osolit, opepřit, potřít olivovým olejem
- položit do pekáčku na pečicí papír kůží dolů
- smíchat sýr Philadelphia s utřenými stroužky česneku a nastrouhanou kůrou z citronu, jemně osolit a opepřit
- směs natřít na jednotlivé porce
- posypat strouhaným parmazánem smíchaným se strouhankou a nasekanou petrželkou
- péct 13 - 15 minut při 200 °C
.