- 600 g kuřecího masa (prsní nebo stehenní)
- 300 ml portského vína nebo jiné sladší červené
- 6 středních žampionů
- 3 čajové lžičky rajčatového protlaku
- 2 stroužky česneku
- 2 sušená rajčata v oleji
- 1 větší cibule
- 1 čajová lžička kaparů
- 1 čajová lžička nakládaného zeleného pepře a špetka chilli koření (pro pikantnější variantu)
- 1 polévková lžíce sójové omáčky
- 1 čajová lžička kari koření
- 4 polévkové lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
- sůl, pepř
Jak na to
- orestovat cibuli
- orestovat cibuli
- maso zprudka osmahnout, osolit, opepřit, vmíchat česnek a kari koření
- přidat žampiony, rajčatový protlak, sušená rajčata
- zalít portským, 8 - 10 minut povařit
- vmíchat sójovou omáčku, kapary, ev. zelený pepř a chilli
.
- přidat žampiony, rajčatový protlak, sušená rajčata
- zalít portským, 8 - 10 minut povařit
- vmíchat sójovou omáčku, kapary, ev. zelený pepř a chilli
.
Tenhle recept by se vlastně měl jmenovat Kuřecí směs s "tímcobylopotřebazužitkovat". Přemýšlela jsem, co uvařit, otevřela lednici a bylo jasno.
Ve sklenici se v oleji krčila 2 sušená rajčata, vedle bylo půl skleničky rajčatového protlaku a hned za ní další sklenička s několika kuličkami zeleného pepře a ještě jedna s kapary.
Zbytek žampionů také vypadal, že potřebuje spotřebovat co nejdříve. A vznikla báječná směs.
Do pánve na cibuli nasypeme maso, zprudka krátce ho opečeme.
Přidáme půl čajové lžičky soli a podle chuti opepříme.
Jako příloha se hodí bageta, rýže, hranolky, brambory...
My zvolili bramboráky.
Přejít na seznam receptů
Zbytek žampionů také vypadal, že potřebuje spotřebovat co nejdříve. A vznikla báječná směs.
Nebojte se experimentovat!
Příprava
Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na nudličky.
Sušená nakládaná rajčata pokrájíme na malé kousky.
Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Orestování
V hrnci nebo hlubší pánvi rozehřejeme olej.
Nasypeme cibuli.
Příprava
Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na nudličky.
Sušená nakládaná rajčata pokrájíme na malé kousky.
Sloupnutou cibuli nakrájíme na kostičky.
Žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky.
Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Orestování
V hrnci nebo hlubší pánvi rozehřejeme olej.
Nasypeme cibuli.
Na mírném plameni ji 6 až 8 minut promícháváme do lehkého zezlátnutí.
Pokud máme cibuli předsmaženou, přidáme ji později.
Do pánve na cibuli nasypeme maso, zprudka krátce ho opečeme.
Přidáme půl čajové lžičky soli a podle chuti opepříme.
Snížíme teplotu, přidáme česnek.
Vmícháme kari koření.
Přidáme rajčatový protlak, ještě okolo minuty restujeme.
Přidáme rajčatový protlak, ještě okolo minuty restujeme.
Uvaření
- Do hrnce přisypeme žampiony a sušená rajčata. Opatrně promícháme.
Teď také vmícháme předsmaženou cibuli, pokud jsme nedávali čerstvou.
- Do hrnce přilijeme víno. Přivedeme k varu, snížíme teplotu.
Bez zakrytí poklicí 8 až 10 minut povaříme do měkka.
Občas promícháme.
Víno bude zredukováno na minimum.
- Vmícháme sójovou omáčku a kapary. Pro ostřejší chuť můžeme přidat zelený nakládaný pepř a na špičku nože chilli.
Ještě minutku necháme na sporáku.
Vypneme a podáváme.
Jako příloha se hodí bageta, rýže, hranolky, brambory...
My zvolili bramboráky.
Přejít na seznam receptů
Jsem rád, že nejsem jediný co používá portské víno k vaření. Já se poslední dobou rozhodl dávat portské víno i čím dál víc ke stolování.
OdpovědětVymazatVína není nikdy dost, k vaření i popíjení.
Vymazat