Korpus
- 500 g očištěné mrkve
- 300 g polohrubé mouky
- 250 ml slunečnicového oleje nebo rozpuštěného másla nebo Hery
- 200 g jader vlašských ořechů
- 200 g třtinového cukru
- 100 g rozinek
- 50 ml rumu
- 4 vejce
- 2 čajové lžičky jedlé sody
- 2 čajové lžičky skořice
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 2 čajové lžičky šťávy z limetky nebo citronu
- 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
- nastrouhaná kůra z limetky nebo citronu
- 1 polévková lžíce slunečnicového oleje a 2 polévkové lžíce hrubé mouky nebo strouhanky na vymazání formy
Krém
- 400 g sýra Mascarpone
- 150 g cukru moučky
- 100 g másla
- 30 ml šťávy z limetky nebo citronu
- 3 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 1 polévková lžíce rumu
Jak na to
- rozinky namočit do rumu, smíchat s nastrouhanou mrkví, vanilkovým extraktem a šťávou z limetky
- mouku smíchat s cukrem, sodou, práškem do pečiva, skořicí, nastrouhanými ořechy a kůrou z limetky
- vejce prošlehat, spojit s olejem, promíchat s mrkví a vmíchat do mouky
- péct 20 minut na 180 °C, teplotu snížit na 160 °C, dopéct 35 až 40 minut
- rozinky namočit do rumu, smíchat s nastrouhanou mrkví, vanilkovým extraktem a šťávou z limetky
- mouku smíchat s cukrem, sodou, práškem do pečiva, skořicí, nastrouhanými ořechy a kůrou z limetky
- vejce prošlehat, spojit s olejem, promíchat s mrkví a vmíchat do mouky
- péct 20 minut na 180 °C, teplotu snížit na 160 °C, dopéct 35 až 40 minut
.
Příprava
Rozinky nasypeme do cedníku, propláchneme je vodou.
Necháme je okapat, přendáme do misky nebo hrnku a zalijeme je rumem.
Upečený korpus vyndáme z trouby, necháme ho chvíli chladnout ve formě.
Tak po 10 minutách ho uvolníme z formy, přendáme na mřížku a necháme zcela vychladnout.
Krém a naplnění
Máslo necháme změknout v pokojové teplotě.
Mrkev oškrábeme, omyjeme a nastrouháme na hrubším struhadle.
Vmícháme do ní šťávu z limetky a vanilkový extrakt.
Jádra vlašských ořechů nasekáme nebo nastrouháme nahrubo.
Formu vymažeme jednou polévkovou lžící slunečnicového oleje a vysypeme dvěma polévkovými lžícemi hrubé mouky nebo strouhanky.
Nebo ji vyložíme pečicím papírem.
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Těsto
Vmícháme do ní šťávu z limetky a vanilkový extrakt.
Jádra vlašských ořechů nasekáme nebo nastrouháme nahrubo.
Formu vymažeme jednou polévkovou lžící slunečnicového oleje a vysypeme dvěma polévkovými lžícemi hrubé mouky nebo strouhanky.
Nebo ji vyložíme pečicím papírem.
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Těsto
- V míse smícháme suché ingredience. Prosetou mouku s třtinovým cukrem, sodou, práškem do pečiva, skořicí, jednou lžičkou jemně nastrouhané kůry z dobře omyté limetky a s nasekanými ořechy.
- V jiné míse ručním mixérem zapnutým na nižší stupeň rozšleháme 4 celá vejce. Jakmile máme z vajec jednolitou hmotu, začneme k nim malým pramínkem přilévat olej nebo zchladlé rozpuštěné máslo.
Důkladně prošleháme.
Mixér odložíme, dále pokračujeme už jen s vařečkou.
- Prošlehanou směs smícháme s nastrouhanou mrkví. Dále vmícháme rozinky i s rumem, ve kterém se máčely.
Přidáme suchou směs z mouky a vše pořádně promícháme.
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy.
Upečení
Formu s těstem dáme do rozehřáté trouby.
- Po 20 minutách teplotu snížíme na 160 °C.
- Pečeme dalších 35 až 40 minut.
- Propečenost vyzkoušíme špejlí. Zapíchneme ji doprostřed korpusu, pokud je po vytažení čistá, bez přilepených kousků těsta, je hotovo.
Upečený korpus vyndáme z trouby, necháme ho chvíli chladnout ve formě.
Tak po 10 minutách ho uvolníme z formy, přendáme na mřížku a necháme zcela vychladnout.
Krém a naplnění
Máslo necháme změknout v pokojové teplotě.
V míse dohladka smícháme máslo, mascarpone, cukr, rum, šťávu z limetky a vanilkový extrakt.
Při použití ručního mixéru bude vše hotové za minutku.
Při použití ručního mixéru bude vše hotové za minutku.
- Zcela vychladlý korpus v půlce podélně rozřízneme.
- Jednu třetinu krému rozetřeme na spodní polovinu korpusu.
- Přiklopíme.
- Na boky a vršek dortu rozetřeme zbývající krém. Boky můžeme ještě obalit najemno nastrouhanými vlašskými ořechy.
Před servírování dort odložímet na pár desítek minut do chladničky.
TIP! Místo uvedeného krému z Mascarpone můžeme použít jakýkoli jiný, například ten z vlašských medových řezů. Nebo korpus jen polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme třeba ořechy.
Přejít na seznam receptů
TIP! Místo uvedeného krému z Mascarpone můžeme použít jakýkoli jiný, například ten z vlašských medových řezů. Nebo korpus jen polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme třeba ořechy.
Přejít na seznam receptů
Krááásna torta ... pri nejakej príležitosti určite vyskúšam ...
OdpovědětVymazatDěkuji! Jeho velkou výhodou je, že příprava spadá do kategorie - smíchat dohromady suroviny, dát do formy a upéct.
OdpovědětVymazatDoufám, že bude chutnat! :-)
Dort je vynikající,dělám již poněkolikáté a vždy se podle Vašeho skvělého návodu povede,děkuji za recept.
OdpovědětVymazatDěkuji za milý komentář, mám z něho velkou radost a ještě větší z toho, že se Vám podle receptu dobře postupuje.
Vymazat