- 500 g čočky
- 400 g anglické slaniny
- 150 g cibule (1 velká)
- 2 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 2 čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička pepře
- 1 kávová lžička kmínu
- 3 polévkové lžíce sádla nebo slunečnicový olej a máslo
- hrst zelené petrželky
Jak na to
- namočenou čočku uvařit se čtvrtkou cibule a bobkovým listem
- na sádle osmažit 3/4 anglické slaniny nakrájené na hranolky
- orestovat zbytek cibule dozlatova
- v pekáči smíchat uvařenou čočku, prolisovaný česnek, opečenou anglickou slaninu, cibuli, sůl, pepř, kmín a petrželku
- povrch poklást plátky anglické slaniny
- péct nezakryté 20 až 25 minut při 180 °C
.
- namočenou čočku uvařit se čtvrtkou cibule a bobkovým listem
- na sádle osmažit 3/4 anglické slaniny nakrájené na hranolky
- orestovat zbytek cibule dozlatova
- v pekáči smíchat uvařenou čočku, prolisovaný česnek, opečenou anglickou slaninu, cibuli, sůl, pepř, kmín a petrželku
- povrch poklást plátky anglické slaniny
- péct nezakryté 20 až 25 minut při 180 °C
.
Výborná rychlá večeře, která nezabere moc času. Hodí se i na Nový rok místo čočky nakyselo.
Přebrání a namočení čočky
Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.
Orestování slaniny a cibule
Zatímco se čočka vaří, připravíme slaninu a cibuli.
- Čočku přebereme a propláchneme v cedníku pod tekoucí studenou vodou. "Přebírání" je důležitá věc. Stává se to málokdy, ale mezi čočkou by mohl být také malý kamínek.
A opravdu nechcete, aby si do něho někdo kousl a ulomil si zub!
Přebranou čočku nasypeme do hrnce a zalijeme ji studenou vodou tak, aby hladina byla 4 až 5 centimetrů nad čočkou.
- Minimálně na 2 hodiny ji odložíme do chladna. Ale klidně ji necháme bobtnat přes noc.
Uvaření čočky
- Čočku necedíme, uvaříme ji ve vodě, ve které se máčela. Podle potřeby dolijeme tolik vody, aby dosahovala 1 až 2 centimetry nad čočku.
Do hrnce přidáme bobkový list a čtvrtku cibule vcelku.
- Přivedeme k varu, hrnec částečně zakryjeme poklicí. Teplotu zmírníme.
Po 15 až 20 minutách by měla být čočka měkká.
- Čočku scedíme, odstraníme bobkový list a cibuli. Přendáme ji do pekáčku, ve kterém budeme zapékat.
Orestování slaniny a cibule
Zatímco se čočka vaří, připravíme slaninu a cibuli.
- Zbývající tři čtvrtiny cibule nakrájíme na kostičky. Sto gramů anglické slaniny nakrájíme na plátky.
Zbytek anglické, tedy 300 gramů, rozkrájíme na menší kostky nebo hranolky.
- Na pánvi rozehřejeme 2 polévkové lžíce sádla nebo oleje. Kostky slaniny krátce a zprudka osmažíme dozlatova.
Děrovanou naběračkou je přendáme do misky nebo na talíř nebo rovnou na uvařenou scezenou čočku do pekáče nebo zapékací mísy.
- Na pánev přidáme jednu polévkovou lžíci sádla, nasypeme cibuli. Na mírném plameni ji 8 až 10 minut restujeme dozlatova.
Pokud cibuli smažíme na oleji, můžeme na pánev přidat i jednu polévkovou lžíci másla.
Zapečení
- Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme. Zelenou petrželku nadrobno nasekáme.
- Do pekáčku k čočce přidáme opečené kostičky anglické slaniny, orestovanou cibuli i s tukem z pánve, utřený česnek, kmín a hrst nasekané petrželky.
Osolíme, opepříme.
Dobře promícháme, na povrch urovnáme plátky anglické slaniny.
- Vložíme do rozehřáté trouby. Nezakryté pečeme 20 - 25 minut.
Porce můžeme na talíři doplnit kysaným zelím, kyselou okurkou, zelným salátem, vajíčkem...
TIP! Čočku přebíráme tak, že ji vysypeme na hromádku na stůl, menší část dlaní rozhrneme.
Pohledem zkontrolujeme, odstraníme vše, co není čočka a zkontrolovanou část hranou dlaně sesypeme do hrnce, rozhrneme další část, zkontrolujeme, sesypeme do hrnce...
Stejně postupujeme i při přebírání hrachu a rýže.
Žádné komentáře:
Okomentovat