pátek 15. února 2013

Čočka zapečená s anglickou slaninou

Čočka zapečená s anglickou slaninou

  • 500 g čočky
  • 400 g anglické slaniny
  • 150 g cibule (1 velká)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička pepře
  • 1 kávová lžička kmínu
  • 3 polévkové lžíce sádla nebo slunečnicový olej a máslo
  • hrst zelené petrželky 

Jak na to
 

- namočenou čočku uvařit s čtvrtkou cibule a bobkovým listem
- na sádle osmažit 3/4 anglické slaniny nakrájené na hranolky
- orestovat zbytek cibule dozlatova
- v pekáči smíchat čočku, prolisovaný česnek, anglickou slaninu, cibuli, sůl, pepř, kmín a petrželku
- povrch poklást plátky ze zbytku anglické slaniny
- péct cca 25 minut při 180 °C

.

Výborná rychlá večeře, která nezabere moc času. Hodí se třeba i na Nový rok místo čočky nakyselo.


Namočení čočky

Čočku přebereme a propláchneme.
Stává se to málokdy, ale mezi čočkou by mohl být také malý kamínek. 
A opravdu nechcete, aby si do něho někdo kousl!
Nasypeme ji do hrnce a zalijeme studenou vodou.
Hladina by měla být 4 až 5 centimetrů nad čočkou.
Minimálně na 2 hodiny ji odložíme do chladna.
Ale klidně ji necháme bobtnat přes noc.


Uvaření čočky

Čočku necedíme, uvaříme ji ve vodě, ve které se máčela.
Podle potřeby dolijeme tolik vody, aby dosahovala 1 až 2 centimetry nad čočku.
Do hrnce přidáme bobkový list a čtvrtku cibule vcelku.

Zakryjeme poklicí, přivedeme k varu.
Teplotu zmírníme.
Po 15 až 20 minutách by měla být čočka měkká.
Scedíme ji, odstraníme bobkový list a cibuli.
Přendáme ji do pekáčku, ve kterém budeme zapékat.

Zapneme troubu, nastavíme na 180 °C.


Orestování slaniny a cibule

Zatímco se čočka vaří, připravíme slaninu a cibuli.
Na pánvi rozehřejeme 2 polévkové lžíce sádla nebo oleje.

  • Zbývající tři čtvrtiny cibule nakrájíme na kostičky.
  • Sto gramů anglické slaniny nakrájíme na plátky.
    Zbytek anglické, tedy 300 gramů, rozkrájíme na menší kostky nebo hranolky.

  • Kostky slaniny krátce a zprudka osmažíme dozlatova.
  • Děrovanou naběračkou je přendáme do misky nebo na talíř.

  • Na pánev přidáme jednu polévkovou lžíci sádla, nasypeme cibuli.
  • Na mírném plameni ji 8 až 10 minut restujeme dozlatova.
    Pokud cibuli smažíme na oleji, můžeme na pánev přidat i jednu polévkovou lžíci másla.


Zapečení

Oloupané stroužky česneku utřeme nebo prolisujeme.
Zelenou petrželku nadrobno nasekáme. 

Do pekáčku k čočce přidáme opečenou anglickou slaninu, orestovanou cibuli i s tukem z pánve, utřený česnek, kmín a hrst nasekané petrželky.
Osolíme, opepříme, dobře promícháme.
Na povrch naskládáme plátky anglické slaniny.

  • Vložíme do rozehřáté trouby.
  • Nezakryté pečeme zhruba 25 minut.

Porce můžeme na talíři doplnit kysaným zelím, kyselou okurkou, zelným salátem...


Žádné komentáře:

Okomentovat