pátek 10. srpna 2012

Celer na medu

Celer restovaný na másle s medem a bylinkami


  • větší celer
  • polévková lžíce medu
  • čerstvé bylinky (tymián, oregano, bazalka)
  • máslo


Jak na to  

- očištěný celer nakrájet na 1,5 cm silná kola, škrabkou na brambory nařezat hobliny
- restovat na másle dozlatova
- do poslední várky na jedné pánvi vmíchat med, nechat zkaramelizovat
- do poslední várky na druhé pánvi vmíchat bylinky
- vše smíchat
.

V téhle úpravě celer chutná i zarytým odpůrcům!

Celer zbavíme slupky, očistíme.
Rozkrájíme na přibližně jeden a půl centimetru silná kola, škrabkou na brambory nařežeme hobliny.
Na pánvi rozpustíme máslo.
Přípravu urychlíme, pokud budeme pracovat na 2 pánvích současně.
Postupně na středním plameni restujeme celerové hobliny.
Vždy dáme na pánev pouze tolik, aby bylo zakryté dno v jedné vrstvě.
Průběžně mícháme, jakmile se hobliny zbarví dozlatova, je hotovo.
Orestované plátky sypeme do větší mísy.



Před každou další dávkou přidáme na pánev kousek másla.
Do poslední várky na jedné pánvi přisypeme pokrájené bylinky a do poslední várky na druhé pánvi vmícháme jednu polévkovou lžíci medu.
Mícháme, med začne po chvilce karamelizovat.
Včas odstavíme, při přepálení hrozí zhořknutí.
Do mísy nejdříve vmícháme obsah pánve s bylinkami, pak poslední várku se zkaramelizovaným medem.
Vše dobře promícháme.
Použijeme jako přílohu ke grilovaným masům nebo masovým směsím. 








Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Bylo to šíííleně dobrý. Výborně se k tomu hodí uzený tempeh. Řadí se mezi naše oblíbené recepty.
    Díky!
    Bláža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blážo,
      já děkuji moc za milý komentář a vyzkoušení receptu. Těší mě, že takto připravený celer chutnal. A také děkuji za inspiraci s tempehem!
      Hana

      Vymazat