pátek 10. srpna 2012

Celer na medu

Celer restovaný na másle, medu a bylinkách


  • větší celer
  • polévková lžíce medu
  • čerstvé bylinky - tymián, oregano, bazalka...
  • máslo


Jak na to  

- očištěný celer nakrájet na 1,5 cm silná kola, škrabkou na brambory je nařezat hobliny
- restovat na másle dozlatova
- do poslední várky na jedné pánvi vmíchat med, nechat zkaramelizovat
- do poslední várky na druhé pánvi vmíchat bylinky
- vše smíchat
.

V téhle úpravě celer chutná i jeho zarytým odpůrcům!


Příprava

Celer zbavíme slupky.
Rozkrájíme ho na přibližně jeden a půl centimetru silná kola.
Škrabkou na brambory z nich nařežeme hobliny.

Je fajn připravit si dvě pánve a restovat na nich současně. 


Restování 

  • Na pánvi rozpustíme 2 polévkové lžíce másla.
  • Celerové hobliny na středním plameni postupně restujeme.
    Vždy jich dáme na pánev pouze tolik, aby bylo dno zakryté jen v jedné vrstvě.
    Promícháváme.

  • Jakmile se hobliny zbarví dozlatova, je hotovo.
  • Orestované plátky sypeme do větší mísy.
    Před každou další dávkou na pánev přidáme kousek másla.

  • Do poslední várky na jedné pánvi přisypeme pokrájené bylinky.
  • Do poslední várky na druhé pánvi vmícháme jednu polévkovou lžíci medu.
    Mícháme, med začne po chvilce karamelizovat.
    Včas odstavíme, při přepálení hrozí jeho zhořknutí!
    V případě, že restujeme na jedné pánvi, tak do předposlední várky přidáme bylinky a do té poslední med.

  • Orestované celerové plátky v míse dobře promícháme.

Celer na medu použijeme jako přílohu ke grilovaným masům nebo masovým směsím. 










Přejít na seznam receptů

2 komentáře:

  1. Bylo to šíííleně dobrý. Výborně se k tomu hodí uzený tempeh. Řadí se mezi naše oblíbené recepty.
    Díky!
    Bláža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blážo,
      já děkuji moc za milý komentář a vyzkoušení receptu. Těší mě, že takto připravený celer chutnal. A také děkuji za inspiraci s tempehem!
      Hana

      Vymazat