- 1000 g vepřové kýty
- 300 g konzervovaných drcených rajčat
- 300 g cibule (2 větší)
- 300 g silnostěnné papriky (1 větší)
- 180 g kečupu
- 150 g kyselých okurek
- 6 polévkových lžic slunečnicového oleje
- 2 polévkové lžíce worcesteru
- sůl, pepř
- pálivé papričky
- jarní cibulka
Jak na to
- na oleji orestovat cibuli, přidat maso nakrájené na nudličky, zprudka opéct, osolit a opepřit
- nasypat pokrájené papriky, i pálivé
- vmíchat rajčata, kečup a worcester
- podlít a dusit doměkka
- na závěr přidat pokrájené kyselé okurky a jarní cibulku
.
Klasika českých hospod.
Příprava a orestování
Maso opláchneme studenou vodou, osušíme ho a nakrájíme na nudličky.
Cibuli a papriku pokrájíme na kostky nebo plátky.
Kyselé okurky na kolečka.
- V hrnci rozehřejeme olej. Nasypeme cibuli, po dobu přibližně 10 minut ji na mírném plameni restujeme.
Občas promícháme.
- Zvýšíme teplotu. Přidáme maso.
Zprudka a krátce ho orestujeme do hněda.
Mícháme, aby byly nudličky opečené ze všech stran.
- Vmícháme 2 zarovnané čajové lžičky soli a 1 až 2 lžičky mletého pepře. Nasypeme pokrájenou papriku a podle chuti i pálivé papričky.
Papriky společně s masem restujeme zhruba 5 minut.
Podušení a dokončení
Do hrnce vmícháme celý obsah konzervy s rajčaty, kečup a worcester.
Zalijeme 200 mililitry horkého vývaru nebo vody, zakryjeme poklicí.
Na mírném plameni podusíme 15 až 20 minut doměkka.
Přidáme kyselé okurky a ještě 5 minut povaříme.
Na závěr vmícháme na kolečka nakrájenou jarní cibulku.
Jako přílohu ke kaťáku zvolíme bramborové hranolky nebo brambor opečený či vařený, může být i rýže.
Přidáme kyselé okurky a ještě 5 minut povaříme.
Na závěr vmícháme na kolečka nakrájenou jarní cibulku.
Jako přílohu ke kaťáku zvolíme bramborové hranolky nebo brambor opečený či vařený, může být i rýže.
TIP! Pro méně hustou variantu omáčky obrátíme postup na začátku vaření. Nejprve zprudka opečeme maso a pak teprve přidáme cibuli. V tomto případě je vhodnější, když ji pokrájíme na plátky. Tímto postupem nebude cibule tolik rozvařená, šťáva bude řidší.
Žádné komentáře:
Okomentovat