pátek 1. února 2013

Katův šleh

Katův šleh neboli kaťák


  • 1000 g vepřové kýty
  • 300 g konzervovaných drcených rajčat
  • 300 g cibule (2 větší)
  • 300 g silnostěnné papriky (1 větší)
  • 180 g kečupu
  • 150 g kyselých okurek
  • 6 polévkových lžic slunečnicového oleje
  • 2 polévkové lžíce worcesteru
  • sůl, pepř
  • pálivé papričky
  • jarní cibulka

 
Jak na to

- na oleji orestovat cibuli, přidat maso nakrájené na nudličky, zprudka opéct, osolit a opepřit
- nasypat pokrájené papriky, i pálivé
- vmíchat rajčata, kečup a worcester
- podlít a dusit doměkka
- na závěr přidat pokrájené kyselé okurky a jarní cibulku

.

Klasika českých hospod.


Příprava a orestování

Maso opláchneme studenou vodou, osušíme ho a nakrájíme na nudličky.
Cibuli a papriku pokrájíme na kostky nebo plátky.
Kyselé okurky na kolečka.

  • V hrnci rozehřejeme olej.
  • Nasypeme cibuli, po dobu přibližně 10 minut ji na mírném plameni restujeme.
    Občas promícháme.

  • Zvýšíme teplotu.
  • Přidáme maso.
    Zprudka a krátce ho orestujeme do hněda.
    Mícháme, aby byly nudličky opečené ze všech stran.

  • Vmícháme 2 zarovnané čajové lžičky soli a 1 až 2 lžičky mletého pepře.
  • Nasypeme pokrájenou papriku a podle chuti i pálivé papričky.
    Papriky společně s masem restujeme zhruba 5 minut.


Podušení a dokončení

Do hrnce vmícháme celý obsah konzervy s rajčaty, kečup a worcester.
Zalijeme 200 mililitry horkého vývaru nebo vody, zakryjeme poklicí.
Na mírném plameni podusíme 15 až 20 minut doměkka.

Přidáme kyselé okurky a ještě 5 minut povaříme.
Na závěr vmícháme na kolečka nakrájenou jarní cibulku.
Jako přílohu ke kaťáku zvolíme bramborové hranolky nebo brambor opečený či vařený, může být i rýže.


TIP!  Pro méně hustou variantu omáčky obrátíme postup na začátku vaření. Nejprve zprudka opečeme maso a pak teprve přidáme cibuli. V tomto případě je vhodnější, když ji pokrájíme na plátky. Tímto postupem nebude cibule tolik rozvařená, šťáva bude řidší.



Žádné komentáře:

Okomentovat