Francesco, grazie mille per la ricetta!
Rozpis na 4 porce.
- 400 g špaget
- 100 g slaniny Pancetty
- 100 g parmazánu do špaget
- 20 - 50 g parmazánu na posypání
- 4 - 5 žloutků
- sůl, pepř
Jak na to
- špagety nechat minutu povolit ve vroucí osolené vodě, přendat na širší pánev
- zalít vodou z hrnce po vaření tak, aby nebyly celé potopené
- míchat, podle potřeby dolévat vroucí vodu, uvařit al dente
- ihned smíchat se žloutky a parmazánem
- vmíchat opečenou Pancettu
- na talíři posypat parmazánem
.
- špagety nechat minutu povolit ve vroucí osolené vodě, přendat na širší pánev
- zalít vodou z hrnce po vaření tak, aby nebyly celé potopené
- míchat, podle potřeby dolévat vroucí vodu, uvařit al dente
- ihned smíchat se žloutky a parmazánem
- vmíchat opečenou Pancettu
- na talíři posypat parmazánem
.
Jednoduchá geniální italská klasika.
Recept mám od kamaráda Francesca, takto těstoviny Carbonara připravovala už jeho prababička.
Příprava
Protože od přípravy k servírování uběhne opravdu jen chvilka, připravíme si nejdříve všechny suroviny.
Je fajn dát nahřát talíře, na kterých budeme servírovat!
- Pancettu nakrájíme na proužky nebo, pokud ji máme vcelku, tak na kostky. Odložíme ji na pánev, zatím ale nesmažíme.
- Nastrouháme parmazán. Malou část si odložíme stranou pro použití na posypání porcí při servírování.
Do misky vyklepneme 4 až 5 žloutků.
Lehce je osolíme, krátce prošleháme vidličkou nebo metličkou a smícháme s nastrouhaným parmazánem.
Podle chuti můžeme přidat i mletý pepř.
- Do většího hrnce dáme vařit tři až čtyři litry vody. Osolíme ji zarovnanou polévkovou lžící soli.
Solí nešetříme, voda na vaření těstovin by měla chutnat jako voda mořská.
Na sporák si připravíme hlubší pánev, může být i pánev wok.
Opečení Pancetty
V polovině doby vaření těstovin začneme na suché pánvi opékat Pancettu.
Občas ji promícháme, měla by být hezky křupavá.
Opékat můžeme i na pár kapkách olivového oleje, ale je to vcelku zbytečné, slanina pustí dostatečné množství tuku.
V polovině doby vaření těstovin začneme na suché pánvi opékat Pancettu.
Občas ji promícháme, měla by být hezky křupavá.
Opékat můžeme i na pár kapkách olivového oleje, ale je to vcelku zbytečné, slanina pustí dostatečné množství tuku.
Uvaření špaget
- Do vroucí vody v hrnci nasypeme špagety. Zhruba jednu minutu je povaříme, jen aby změkly.
- Zároveň začneme zahřívat připravenou prázdnou hlubší pánev. Nalijeme do ní 2 hrnky vroucí vody z hrnce, kde se vaří těstoviny.
A přendáme do ní děrovanou naběračkou všechny povolené špagety.
- Vodu v hrnci necháme stále mírně vařit! Špagety v pánvi mícháme.
Podle potřeby přiléváme vroucí vodu z hrnce tak, aby hladina vody byla stále těsně pod špagetami.
- Dvě minuty před koncem celkového času uvedeného v návodu na uvaření špaget už vodu na pánev nepřidáváme. Promícháváme, dovaříme.
Jakmile jsou těstoviny hotové, tedy uvařené al dente, to znamená tak akorát na skus, vypneme sporák.
- Špagety necedíme, vodu z pánve nevyléváme! Na dně by mělo zůstat zhruba 100 mililitrů vody.
Pouze v případě, že by v pánvi zůstalo vody více než uvedených přibližně 100 mililitrů, částečně ji sběračkou odebereme.
Dokončení
Po vypnutí sporáku do špaget ihned vmícháme žloutky s parmazánem.
Pracujeme rychle!
Pomocí 2 vidliček nebo lžic špagety od spodu nadzdviháváme.
Krásně se obalí do žloutků s rozpouštějícím se sýrem, na povrchu budou vláčně sametové.
Nakonec do špaget vmícháme teplou opečenou Pancettu.
Špagety Carbonara nandáme na talíř, podle chuti je posypeme čerstvým mletým pepřem a posypeme nastrouhaným parmazánem.
Ihned podáváme.
TIP! Parmazán můžeme nahradit výborným českým sýrem Gran Moravia.
TIP! Špagety Carbonara neboli uhlířské špagety podáváme ihned po uvaření, ohřívané už nejsou to pravé ořechové! Rozpis je na 4 porce, do zásoby nevaříme, množství přizpůsobíme počtu strávníků.
TIP! Další těstovinovou klasikou jsou také velice rychle připravené Spaghetti aglio, olio e peperoncino.
a
Pár poznámek
Další variantou přípravy těstovin Carbonara, a prý tou jedinou správnou, je použití slaniny guanciale místo Pancetty a místo parmazánu zvolíme ovčí sýr pecorino.
V některých receptech se objevuje i česnek osmahnutý na olivovém oleji.
Poté co česnek olej ochutí, vyhodíme ho z pánve a orestujeme na ní slaninu.
Poté co česnek olej ochutí, vyhodíme ho z pánve a orestujeme na ní slaninu.
Americká verze se připraví se smetanou, ve které rozmícháme žloutky nebo celá vejce.
Může se přidat i různá zelenina a žampiony.
Může se přidat i různá zelenina a žampiony.
Super recept, díky za inspiraci
OdpovědětVymazatDěkuji, ať chutná!
VymazatPerfektní recept, tak jak má být ! :) Když jsem zahlédl název blogu ve vyhledávači, tak jsem se bál, co to bude za "nejedlé" recepty :D Jsem velmi rád, že jsem našel tento blog a budu se těšit na tvou návštěvu mého blogu ;)
OdpovědětVymazathttp://korozivnivarecka.blogspot.com
Moc děkuji. Já se výrazu "korozivní" možná lekla víc :-)
VymazatA meruňku s colou příležitostně vyzkouším.